Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη αποτίμηση από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, μετά τον «λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες. Βοήθειες και από τη θετική εικόνα των διεθνών αγορών. Τα όρια κίνησης για τους βασικούς δείκτες και τις τράπεζες. Η contrarian κίνηση της ΔΕΗ, τα αποτελέσματα και η κινητικότητα στα μεσαία.

Συμφωνία σε δόσεις(*), με το Χ.Α. να κάνει από σήμερα την αποτίμηση των όσων αποφασίστηκαν στο 11ωρο Eurogroup.

Το ευτύχημα για το Χ.Α., ο συγχρονισμός της ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών και το χθεσινοβραδινό άλμα στη Wall Street, που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο δοκιμασίας του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση, στο χαμηλό ημέρας των 631,81 μονάδων υποχώρησε (στις 15:00), για να ακολουθήσουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες και να περιοριστούν οι απώλειες με «κλείσιμο» του Γ.Δ. με μείον 1,08 % στις 642,08 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές (276,5 εκατ. μετοχών), υψηλός τζίρος (158,9 εκατ. ευρώ), με το 82% στον τραπεζικό κλάδο και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Jumbo, Motor Oil, F.F. Group, Κύπρου, Lamda Development, Coca Cola, EXAE κ.ά.

Η θετική εικόνα των ξένων αγορών δίνει ένα «μαξιλάρι» για σήμερα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άνοιγμα» με ανοδικό «χάσμα», με άμεση-πρώτη αντίσταση τις 645 μονάδες. Οι προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια, όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, ώθησαν νωρίτερα ανοδικά τις ασιατικές αγορές, με το momentum να επανέρχεται σε ανοδικό κανάλι.

Η έκβαση του... μαραθώνιου Eurogroup -δεδομένης της κατάστασης, της συγκυρίας και των ισορροπιών- είναι υποστηρικτική για την αγορά και δη τους βραχυπρόθεσμους, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο προς τις 665 μονάδες.

Staff Level Agreement και οδικό χάρτη για το χρέος έβγαλε το 11ωρο Eurogroup, και ίσως το πιο ενθαρρυντικό για την πραγματική οικονομία να αποβεί η απόφαση των δανειστών για εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Εάν ένα μέρος συμβάλει στη χρηματοδότηση -όντως- της πραγματικής οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα, των όσων χρωστάει το ελληνικό δημόσιο, τότε έχει καλώς...

Ενθαρρυντικό το ότι επί της ουσίας η χθεσινή απόφαση «λύνει» τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ να προχωρήσουν σε μία σειρά ενεργειών, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου, εξέλιξη που «πιστώνεται» κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε ένα ικανό μέρος της αγοράς.

Μένει να φανεί, σε αυτή τη φάση της αγοράς, τι θα πράξουν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, θυμίζοντας πως... εκκρεμεί μία αξιολόγηση από τη Moody's.

Το ότι το Χ.Α. «άντεξε» χθες και οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες «μαζεύτηκαν» στη συνέχεια, με αφορμή τα νεότερα από τις Βρυξέλλες, ήταν -όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος- θετικό καθότι διατηρεί την ανοδική τάση.

Με θετική απόδοση 5,97% ο Γενικός Δείκτης σε «μέτρηση» μήνα, ενισχύει την προοπτική άλλου ενός ανοδικού «κλεισίματος» για τον Γ.Δ. μετά τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Τέσσερις και η σημερινή συνεδρίαση απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο Μάιος και το momentum (σε 3μηνιαία μέτρηση) παραμένει ανοδικό, με αρκετούς ειδικούς της αγοράς να θεωρούν εφικτή την προσέγγιση των 665-670 μονάδων.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης της εμπροσθοβαρούς πρώτης δόσης αποτελούν αναμφίβολα θετικές εξελίξεις, όμως η ευχάριστη έκπληξη σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, που ποθούσε η αγορά, δεν προέκυψε, σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης. Συνεπώς η αισιοδοξία διατηρείται συγκρατημένη/λελογισμένη, όμως οι πιο αισιόδοξοι θα πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη.

Οπως είχε αναφερθεί από χθες, οι πιθανότητες υπέρβασης της τοπικής κορυφής των 62 μονάδων για τον ΔΤΡ, με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να μεσολαβήσει αξιόλογη διόρθωση, ήταν σχεδόν μηδενικές. Ο ΔΤΡ αναδύθηκε από τα χαμηλά ημέρας των 56,98 μονάδων, για να «κλείσει» υψηλότερα, σχεδόν πάνω στην πρώτη (ασθενή) στήριξη των 59 μονάδων. Οι πρώτες ισχυρές στηρίξεις διαμορφώνονται στις 55 και στις 52 μονάδες, σημείο αναφοράς ωστόσο είναι -για σήμερα- η αντίσταση των 62 μονάδων.

Επί της ουσίας το Χ.Α. διόρθωσε χθες, γεγονός που εν μέρει αναιρεί τον... κανόνα «αγόραζε στη φήμη, πούλα στην είδηση», καθώς σημαντικό μέρος κερδοφόρων θέσεων κατοχυρώθηκε χωρίς να απειληθούν οι σημαντικές -βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Για τον FT 25 στηρίξεις διαμορφώνονται στις 178 μονάδες, με αντιστάσεις στις 185 και κύρια στις 188 μονάδες. Στον Εκηβόλο της 20ης Μαΐου ετίθετο το ερώτημα εάν η υπέρβαση των 180 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή τάσης.

Θα φανεί σήμερα, θα κριθεί αύριο-Παρασκευή, εάν αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί -με τη συνδρομή των ξένων αγορών και την καλλιέργεια προσδοκιών για τις επικείμενες κινήσεις Ντράγκι - ΕΚΤ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, με τις καταλυτικές συναλλαγές/τζίρους που πραγματοποιήθηκαν σε τιμές πάνω από τις 58 μονάδες (για τον ΔΤΡ).

Σε τιμές τουλάχιστον της τρίτης ΑΜΚ και οι 4 συστημικοί τίτλοι, αναλυτικά με την Alpha Bank στα 2,55 και αντίσταση τα 2,65 ευρώ, με την Εθνική στο 0,31 και αντίσταση το 0,33 ευρώ, με τη Eurobank στο 1,13 και αντίσταση το 1,16 και με την Πειραιώς στο 0,30 με αντίσταση το 0,308 ευρώ.

Το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση διόρθωσε ο τραπεζικός κλάδος αλλά κράτησαν οι σηματωροί και τα blue chips πιθανότατα να αποτυπωθεί σήμερα στο ταμπλό.

Εντελώς contrarian κίνηση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που λίγες μέρες πριν από την... έξοδο από τον δείκτη (MSCI) αντέδρασε 2,69% στα 3,05 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 3,14 ευρώ. Αυξημένος τζίρος σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, που πιθανότατα θα αναζητήσει ανοδική διαφυγή. Για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με «κλεισίματα» στα 9,46 και στα 7,05 ευρώ -με μικρές απώλειες- διατηρήθηκε η τάση, με αντιστάσεις για σήμερα στα 9,59 και τα 7,08 ευρώ, αντίστοιχα.

Για ΕΥΔΑΠ και Lamda Development διατηρείται η ανοδική φορά στα 5,21 και τα 4,28 ευρώ (με κατατοπιστικό διάγραμμα της μετοχής της ΕΥΔΑΠ), που συμπεριλήφθηκε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στο 1,39 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με το 1,40 ευρώ σημαντικό σημείο αναφοράς, στα 8,13 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου με αντίσταση τα 8,23 ευρώ, στα 10,49 ευρώ η ΜΟΗ με αντίσταση τα 10,60 και δυναμική επαναφοράς προς τα «υψηλά 52 εβδομάδων» των 11,60 ευρώ (από τις 29/10/2015). Στα 4,11 ευρώ -υψηλό ημέρας- τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τον ΧΑΜαιλέοντα να αναφέρεται στην παράπλευρη παράμετρο των Γάλλων απεργών και τα «δώρα» για τα ελληνικά διυλιστήρια, δηλαδή ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Κινητικότητα στα μεσαία, στις μετοχές των Φουρλή, Πλαισίου, MLS, Intralot, ΕΥΑΘ, Ελληνικών Καλωδίων, Ικτίνου, Ευρωπαϊκής Πίστης (με την αρωγή της EBRD), Πλαστικά Θράκης κ.ά. όπως Forthnet, ΒΙΣ, ΙΑΣΩ.

Συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, με τους ξένους και εγχώριους οίκους να αναλύουν τα μεγέθη των εισηγμένων και να θέτουν τιμές-στόχους για Τιτάν (στα 24,5 ευρώ η Euroxx), EXAE (υποβαθμίζει σε neutral η Alpha Finance). Αποτελέσματα για Φουρλή (24/5), κυρίως όμως της Εθνικής αύριο, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

«Κλειδί» η πολιτική σταθερότητα, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος και Μιχάλης Στασινόπουλος, με την επιχειρηματική κοινότητα να ζητά καλύτερο κράτος και καλύτερο... επιχειρείν.

(*)Κοινό πρωτοσέλιδο για «Τα Νέα» και την «Ημερησία».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v