Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ρευστοποιούν κέρδη οι επενδυτές

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο, μετά τα αρχικά μικρά κέρδη. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Alpha, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική. Στο +7% η Ελλάκτωρ. Κέρδη για ΔΕΗ, Τιτάνα. Υψηλός τζίρος στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup.

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 634 μονάδων, με πτώση υψηλότερη του 1% καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών.

Με αυξημένες συναλλαγές και υψηλό τζίρο συνεχίζεται η συνεδρίαση, που μέχρι τώρα έχει και ανόδους έως τις 651,60 και... διορθώσεις.

Το σχεδόν 75% του υψηλού τζίρου στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε σηματωρούς και blue chips ενισχύουν την εκτίμηση πως εδώ και λίγες ημέρες το... παιχνίδι έχει ανοίξει και προς άλλες δυνάμεις πέραν των τραπεζικών. Εξαιρώντας το τριήμερο 22-24/5, που η αγορά επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις και σε μετοχές άλλων κλάδων-δραστηριοτήτων.

Δεδομένου ότι σε διάστημα τριμήνου οι τρεις βασικοί δείκτες (Γ.Δ., FT 25 και ΔΤΡ) έχουν συγκλίνει (με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει) και οι αρχικοί κύριοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, θα απαιτηθεί λίγος χρόνος προτού η αγορά συνεχίσει είτε προς τη μία (για πάνω από τις 665 μονάδες), είτε προς την άλλη (προς τις 610 μονάδες) κατεύθυνση, με τους πωλητές-αγοραστές να κάνουν την πρώτη αποτίμηση την επομένη του Eurogroup.

Δεδομένου ότι η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο (και) για το Χ.Α. είναι η Πέμπτη 2 Ιουνίου, εκτιμάται πως υπάρχει χρόνος για να μεσολαβήσει μία επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων (620-610 μονάδων), προτού επιχειρηθεί η επόμενη προσπάθεια για την πειστική υπέρβαση των 665 μονάδων.

Με σημαντικές απώλειες η μετοχή του ΟΠΑΠ, με μικρότερες της Coca Cola, συμβάλλουν (από την προηγούμενη αναφορά μας) στο... φρενάρισμα της όποιας ανοδικής αντίδρασης. Εως 3,40% χαμηλότερα στα 6,81 ευρώ οι πωλητές στον ΟΠΑΠ, απώλειες για τον ΟΤΕ, κέρδη καταγράφει η ΔΕΗ.

Σημειωτέων πως τα «ενεργειακά» συμπεριλαμβάνονται -τελικά- στο πακέτο της επόμενης αξιολόγησης (από Οκτώβριο), με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εκτιμούν πως η Επιχείρηση θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει... μήλον της έριδος στη συνέχεια. Με αποτίμηση 730 εκατ. ευρώ και Καθαρή Θέση 5,91 δισ. ευρώ, η μετοχή της ΔΕΗ -υπό προϋποθέσεις πάντα- θα μπορούσε να υπεραποδώσει έναντι των άλλων δύο της τριάδας.

Με αγοραστές στη μετοχή του Τιτάνα, με αφορμή και την ανάλυση της Euroxx που αναβαθμίζει την τιμή-στόχο στα 24,5 από τα 19,6 ευρώ. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 11% σε σχέση με το μέσο EV/EBITDA της τελευταίας δεκαετίας.

Με αγοραστές και στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, παρά την υποβάθμιση της σύστασης σε ουδέτερη από την Alpha Finance. Μέρισμα-έκπληξη από την Ελινόιλ, αλλά στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές μόλις 200 τεμαχίων στο 0,83 ευρώ. Στα 4,34 ευρώ η μετοχή του Πλαισίου, με αφορμή και την ανάλυση της Eurobank Equities, με τη χρηματιστηριακή να αναβαθμίζει οριακά στα 6,3 από 6,1 ευρώ την τιμή-στόχο.

Στα επίπεδα των 58,71-61,54 μονάδων ο ΔΤΡ, με την προσοχή των traders να εστιάζεται και στα αποτελέσματα τριμήνου. Αύριο ανακοινώνει η Εθνική, την Τρίτη η Alpha Bank, με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος να βλέπει θετικό πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές των 4 τραπεζών καταγράφουν πτώση υψηλότερη του 3%.

Μετά τις 16:00 είχαν αλλάξει χέρια 175 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 128 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v