Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η αποτίμηση του Eurogroup και οι εναλλαγές θέσεων από τους επενδυτές. Πώς διαβάζει η αγορά τους οίκους αξιολόγησης και τι περιμένει από τον Ντράγκι. Καύσιμα χρειάζονται για την προσπάθεια προς τις 666 μονάδες.

Σε ανοδικό συγχρονισμό οι αγορές από Wall Street μέχρι Φρανκφούρτη και Αθήνα, με την έκβαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου να αποτελεί μία από τις αφορμές για να ανακάμψουν και οι ευρωπαΐκές.

Σε υψηλά μήνα τα ευρωπαΐκά χρηματιστήρια, άνοδος 145 μονάδων για τον Dow Jones, ολοταχώς για τα 50$ το πετρέλαιο, καιροφυλακτεί η Janet Yellen και ο Mario Draghi συμπεριλαμβάνει στα προ ημερησίας διατάξεως της 2ας Ιουνίου και την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Σαν να λέμε η χαρά του long παίκτη, ο οποίος είτε έχει λάβει θέσεις από χαμηλότερα, είτε το σκέφτεται να κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στα του οίκου μας, στο ΧΑ άρχισαν τα... γυρίσματα, μετά το Eurogroup, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά τη συνεδρίαση που συμπεριελάμβανε διόρθωση έως τις 633 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, αυξημένες συναλλαγές 210,8 εκατ. μετοχών, υψηλού τζίρου 163,4 εκατ. ευρώ, με πολύ σημαντική την ενεργοποίηση "ισχυρών χεριών" σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips πέραν των 4 τραπεζικών συστημικών και της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Η θεαματική αύξηση συναλλαγών, τζίρου σε δύο πολύ συγκεκριμένες μετοχές του ιδίου κλάδου μάλιστα (ΕΛΛΑΚΤΩΡ/ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) παραπέμπει σε συγχρονισμένη κίνηση "ισχυρών χεριών", με ενεργοποίηση και κωδικών εκτός Ελλάδος, με τους traders να προεξοφλούν εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά όχι μόνο.

Οι traders προχώρησαν σε μία πρώτη αποτίμηση του Eurogroup, ωστόσο η καταρχήν "ψήφος εμπιστοσύνης" δόθηκε από τα πανίσχυρα αμερικανικά σπίτια αξιολόγησης. Την επομένη κιόλας της Συνεδρίασης της 24/5, έρχεται ο Moody's και χαρακτηρίζει credit positive την εξέλιξη, για να ακολουθήσει με διαφορά λίγων ωρών ο οίκος Fitch. Να περιμένουμε και τον S&P, που θυμίζουμε πως ήταν αυτός που αρκετά πριν είχε προχωρήσει σε μία... απρόσμενη αναβάθμιση σε B- από CCC+;

Τι ξέρουν ή, εάν θέλετε, πού ποντάρουν τα ξένα σπίτια και δη τα αμερικανικά; Ενδεχομένως στο ότι από τα ελάχιστα της 11ης Φεβρουαρίου το ΧΑ και κυρίως ο τραπεζικός κλάδος συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αποδοτικών πανευρωπαϊκά.

Στην επικείμενη επαναφορά του waiver αναφέρονται και οι Financial Times, με την πλειονότητα των traders να έχει προεξοφλήσει μία τέτοια κίνηση της ΕΚΤ, με αφορμή τις αποφάσεις της Τρίτης, κάτι που αποτυπώθηκε με την τελευταία ανοδική κίνηση του τραπεζικού κλάδου έως τα επίπεδα των 62 μονάδων.

Στις τελευταίες αναρτήσεις μας (στον Εκηβόλο) σημειώναμε διαδοχικά πως για τον ΔΤΡ επετεύχθη ο στόχος με την προσέγγιση των 60-62 μονάδων, ενώ επιτυγχάνεται για τον ΓΔ. Το ενδιαφέρον είναι πως με την υπεραπόδοση των τελευταίων ημερών, 1-2 εβδομάδων, ο ΔΤΡ συνέκλινε με τους ΓΔ και FT 25 σε σημείο που να γίνεται λόγος για συγχρονισμό των τριών βασικών δεικτών του ΧΑ.

Κατά την εκτίμησή μας, αυτή η εξέλιξη συνέβαλε στη μετακύλιση θέσεων και σε άλλες μετοχές πέραν του τραπεζικού, σε εναλλαγή θέσεων κι από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ σε σηματωρούς και blue chips της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές του Mid Cap (Fourlis, MIG, ΕΥΑΘ, Attica Bank, Intralot, Σωληνουργεία, MLS κ.α.).

Εκτιμούσαμε στο χθεσινό σχόλιό μας πως αποτέλεσμα του Eurogroup θα είναι η επίσπευση της αποτίμησης από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, κατατάσσοντας την τοποθέτησή τους σε ορίζοντα 1-2 εβδομάδων.

Πέσαμε έξω (... δεν είναι η πρώτη φορά) καθώς Moody's και Fitch έσπευσαν να κάνουν μία καταρχήν αποτίμηση, προϊδεάζοντας για τη στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια. Θυμίζω στις 23 Ιουνίου το δημοψήφισμα για το Brexit (ημέρα Πέμπτη), στις 24 το προγραμματισμένο rating για την ελληνική οικονομία από τον Moody's και μετά από σχεδόν ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου, το rating από τη Standard & Poor's. Θα έχει προηγηθεί στις 20 Ιουλίου η αποπληρωμή/κάλυψη των 2,8 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Συνεπώς έχει λόγους το ΧΑ να συνεχίσει υψηλότερα, δοκιμάζοντας μετά από μήνες τις... θρυλικές 666 μονάδες (όπως τις έχει ονοματίσει ο Βασίλης Μαρκάκης από τα τέλη του 2015), δοκιμάζοντας και το 7άρι μπροστά για τον Γενικό Δείκτη;

Για πολλούς η απάντηση είναι θετική, εξαρτάται δε από την πορεία των ξένων αγορών, κυρίως όμως από το πώς θα εξελιχθεί το "ελληνικό πρόβλημα" στη συνέχεια.

Οι "αγορές" θέλουν και αποκρατικοποιήσεις και όπως σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, 19 περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τα ΕΛ-ΤΑ να περνούν στο νέο υπερ-ταμείο και ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διάθεση του 17% της ΔΕΗ ενδεχομένως και εντός του 2016. Φιλόδοξο το εγχείρημα, μαξιμαλιστικοί οι στόχοι, δεδομένης και της πολιτικής κατάστασης, πλην όμως μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου ζητά από την κυβέρνηση (επί της ουσίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα...) να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές και τον ίδιο να γνωρίζει πολύ καλά πως "τώρα αρχίζει ο δύσκολος αγώνας".

Το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα σε αυτή τη φάση, με ορίζοντα το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με "καύσιμα" την επαναφορά του waiver, την ενδεχόμενη θετική αξιολόγηση των οίκων που θα αναβάθμιζαν το ελληνικό αξιόχρεο, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν και για τις επιχειρήσεις, τα εταιρικά ομόλογα, την πιθανή μείωση του κόστους/αποτέλεσμα ενός χαμηλότερου κινδύνου χώρας.

Ωστόσο, μερίδα ειδικών της αγοράς εκτιμά πως για να είναι πειστική μία επαναφορά πέραν και των 666 μονάδων, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σημαντικές στηρίξεις που για τον ΓΔ θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις 620-610 μονάδες, απαιτείται η είσοδος νέου χρήματος, η διεύρυνση της μόχλευσης και σε άλλες μετοχές πέραν των 4 συστημικών τραπεζικών και της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Εκτίμηση αναλυτών πως βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση με επιβεβαίωση στηρίξεων, καταρχήν είσοδο νέου χρήματος και εδώ και λίγες συνεδριάσεις μετακύλιση του ενδιαφέροντος και σε άλλες μετοχές σηματωρούς και blue chips.

Σημειώνεται πως απομένουν η σημερινή και άλλες τρεις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο Μάιος και με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, το "κλείσιμο" πιθανότατα θα είναι θετικό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενα ανοδικό μήνα, γεγονός που από μόνο του συνιστά προϋπόθεση για αλλαγή τάσης.

Αλλαγή (;) τάσης στις 180 μονάδες για τον FT 25, εξετάζαμε στον Εκηβόλο (της 20/5), με τον δείκτη πλέον πάνω από αυτό το όριο-σημείο αναφοράς. Θα φανεί από τη συσσώρευση δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή εάν και με ποιους όρους οι 180 μονάδες θα αποτελέσουν στήριξη για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θέτοντας ως στόχους υψηλότερους των 188 μονάδων.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός, με τα αποτελέσματα τριμήνου να δίνουν μία εικόνα της κατάστασης. Η Πειραιώς ανακοίνωσε χθες, ακολουθούν Eurobank και κλείνει η Εθνική. (*)

Τεχνικά παραμένει ενεργός η "μέτρηση" του zelis677, πως είναι "... τεράστιας σημασίας για μεσοπρόθεσμη άνοδο 1-3 μηνών το μηνιαίο κλείσιμο. Κλείσιμο άνω των 625 θα επιβεβαιώσει το χαμηλό των 420 μονάδων (11/2) ως το απόλυτο ελάχιστο...".

Τρεις και σήμερα για να έχουμε και τεχνικά σαφώς καλύτερη εικόνα για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση.

(*) Ειδικά για την ΕΤΕ (και τη μετοχή της) στη συνέχεια θα αναρτηθεί (στον Εκηβόλο) σχετικό διάγραμμα/μέτρηση του calculator.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v