Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 635 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 7% για Alpha Bank, Eurobank, Eθνική. Στο «κόκκινο» Πειραιώς, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Motor Oil. Αυξημένος ο τζίρος.

Ενισχύονται οι πτωτικές τάσεις στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει περισσότερο από 6%, καθώς αρκετοί traders κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Για "σκιά" ΔΝΤ πάνω (και) από το ΧΑ, κάναμε λόγο στο προηγούμενο σχόλιό μας, που σταδιακά έχει βαρύνει, με συνέπεια για τον Γενικό Δείκτη να χαθούν αρχικά οι 640 και στη συνέχεια οι 635 μονάδες, που για ορισμένους είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, βραχυπρόθεσμα.

Σε λίγη ώρα -στις 16:00 ώρα Ελλάδος- ξεκινά το Eurogroup (θα έχει προηγηθεί τετραμερής συνάντηση με την παρουσία και του Μάριο Ντράγκι), που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα έχει διάρκεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου θα "κλείσει" χωρίς να είναι γνωστό οτιδήποτε από τη Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, μεταθέτοντας για αύριο την όποια αντίδραση των traders.

Αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος, εκτιμάται πως θα υπερβεί τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών, με τον ΓΔ να "μετρά" απώλειες μεγαλύτερες του 2,20% και τον FT 25 έως 3,20% χαμηλότερα.

Η μερίδα του... λέοντος και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που σε διάστημα μήνα και 3μήνου καταγράφει σημαντικές αποδόσεις (11,79% και 103,05%, αντίστοιχα).

Το άξιον αναφοράς είναι πως η σημαντική υποχώρηση στο ΧΑ εξελίσσεται την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά πάνω από 1% στις 9.948 μονάδες. Διαφορά που εν μέρει αποδίδεται στο γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο είχε υπεραποδώσει αισθητά έναντι του γερμανικού. Στα τρέχοντα επίπεδα η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΓΔ κυμαίνεται στο 2,42% έναντι απωλειών 0,15% του DAX.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν λίγο ως πολύ φυσιολογική τη στάση των traders, μερίδα των οποίων ρευστοποιεί, πλην όμως συμπληρώνουν πως σήμερα-αύριο δεν θα πρέπει να χαθούν οι σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με κυριότερη των 635 μονάδων για τον ΓΔ (και χαμηλότερα των 620 μονάδων).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει πιάσει τον κύριο στόχο από τη χθεσινή συνεδρίαση (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο. ΔΤΡ: Στόχος... επετεύχθη), όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

Περισσότερα από 70 εκατ. μετοχές είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής νωρίτερα (*), περίπου όσο και στον τίτλο της Πειραιώς σε σύνολο 180 εκατ. μετοχών.

Σαφώς μικρότερες οι απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με περιορισμένες συναλλαγές και συγκριτικά μέτριο τζίρο, ενώ σε μόλις 4 τίτλους οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Lamda Development και Motor Oil οι αγοραστές υποστηρίζουν υψηλότερες τιμές, σε αντίθεση με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και την πλειονότητα των blue chips που υποχωρούν το περισσότερο έως 2,70 (για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Πάνω από ένα εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τις πρώτες δύο να διορθώνουν στα 9,35 και 6,97 ευρώ αντίστοιχα και την Επιχείρηση σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ.

Σε Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, Coca Cola, FF Group αλλά και σε ΕΧΑΕ, Κύπρου, Μυτιληναίο, MIG, TITAN κ.α. η μέχρι τώρα προσφορά-ζήτηση διατηρείται σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Για την πλειονότητα των blue chips η τρέχουσα διόρθωση είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη/προηγούμενη -τελευταία- αντίδραση.

Σημειώνεται πως στις 15:00 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 95 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v