Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει «αφορμές» για συνέχιση της ανόδου

Ξένες αγορές και εσωτερικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο. «Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα και σε χαρτιά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η προσοχή και στα αποτελέσματα τριμήνου.

Χωρίς να χαθεί η επαφή με τα τελευταία «υψηλά» στο ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίστηκε η κατοχύρωση τραπεζικών θέσεων, με αναδιανομή «χεριών» σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Αποτέλεσμα, η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη εντός της ευρύτερης περιοχής των 650 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο σε πλαγιοκαθοδική κίνηση αλλά χωρίς να απειλείται η σημαντική στήριξη και με τους traders να μετακυλίουν μέρος της ρευστότητάς τους σε μετοχές εταιριών εκτός τραπεζικού κλάδου.

Ενθαρρυντικό το ότι μέχρι και την Πέμπτη συνεχιζόταν η κατανομή κεφαλαίων και σε blue chips που βάσει των αποτελεσμάτων τριμήνου χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και μόχλευσης.

Στις 181 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, χωρίς να χάνεται η σημαντική στήριξη των 180 μονάδων, που μέχρι νεωτέρας θεωρείται σημείο τάσης (και υπό προϋποθέσεις, σημείο αναστροφής).

Στα 108,5 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 83,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, που προφανώς και δεν θεωρείται μέτριος (σε σχέση με τα επίπεδα συνολικής αποτίμησης της αγοράς), αλλά είναι χαμηλότερος του μέσου όρου των αμέσως προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Μπαίνουν στο κάδρο οι 666 μονάδες, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναφερόμενος σε μία... θρυλική περιοχή που εδώ και μήνες έχει «μετρήσει» ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary). Στη σχετική προσέγγισή του, ο Γιώργος μεταξύ άλλων ανιχνεύει τα περιθώρια για τις τράπεζες. Για τον κλάδο καθοριστικότατη θεωρείται η διαχείριση/απασφάλιση της «βόμβας» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σε ποια επιχειρηματικά δάνεια βγαίνουν στο «σφυρί».

Ανθεκτικός ο τραπεζικός κλάδος, διορθώνει εντός τεχνικών ορίων, χωρίς να απειλείται καν το εβδομαδιαίο momentum, με τους αγοραστές να απορροφούν από τα χαμηλά ημέρας την προσφορά (κατά πάσα βεβαιότητα) όσων κατοχυρώνουν υπεραξίες.

Το γεγονός και μόνο πως απορροφάται η προσφορά που έχει ενεργοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο για τρεις ημέρες χωρίς να χάνεται η σημαντική στήριξη του ΔΤΡ, προφανώς και σημαίνει αρκετά. Ωστόσο, μένει να φανεί σήμερα Παρασκευή και στις δύο συνεδριάσεις που μένουν μέχρι και την Τρίτη, για να βεβαιωθούμε και για το μηνιαίο «κλείσιμο» του ΔΤΡ.

Χωρίς τράπεζες στα υψηλά ημέρας, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο και για τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία και την εκτίμηση πως πλέον... κάτι κινείται.

Ξένες αγορές και εσωτερικές εξελίξεις εκτιμάται πως θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τις αγορές να περιμένουν τη σημερινή ομιλία της Janet Yellen (θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Harvard), κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει το κλίμα στη Wall Street, στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στο εσωτερικό συνεχιζόταν και χθες η αντιπαράθεση για την «επόμενη ημέρα» του Eurogroup, τον Πιερ Μοσκοβισί να περιμένει κι άλλα ξενύχτια για την Ελλάδα, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει τη δική του ερμηνεία για το πότε θα μπορούσαν να αρθούν τα capital controls.

Σταδιακά η αγορά επιχειρεί να αποτιμήσει αφενός τα λιγοστά όποια οφέλη από το Eurogroup της 24ης, προσβλέποντας περισσότερο στην ΕΚΤ και την 2α Ιουνίου, αφετέρου στα επίχειρα που από την επόμενη Τετάρτη κιόλας «μεταφράζονται» σε σαρωτικές αυξήσεις/επιβαρύνσεις έμμεσων φόρων.

Θα απορροφηθούν οι παρενέργειες από τα όποια οφέλη, θα καλυφθεί μέρος της αδιαμφισβήτητης ζημίας που θα προκληθεί στην αγορά, στη λιανική-ζήτηση, σε υπηρεσίες και προϊόντα, θα αντέξουν επιχειρήσεις που πλήττονται κυρίως από τον ΦΠΑ στο 24% κ.ο.κ., θα αποτυπωθούν επιμέρους σε εισηγμένες και χρηματιστηριακά στο ταμπλό;

Συνέχεια και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, με την Εθνική να ακολουθεί την Πειραιώς και την Alpha Bank να κλείνει τον κύκλο.

Κινητικότητα στα επιμέρους, με το Euro2day.gr να έχει επισημάνει εδώ και καιρό την επιστροφή των λεγόμενων... κρατικόχαρτων, ενώ μετοχές/εισηγμένες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Eurogroup επανέρχονται στο προσκήνιο, με ενδεικτική την περίπτωση της Lamda Development. Η θεαματική κίνηση της ΜΕΤΚΑ έρχεται να ενισχύσει εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως ο όμιλος Μυτιληναίου αλλάζει/ανεβαίνει κατηγορία και ότι δεν γίνεται η συνολική αποτίμησή του να είναι στα τρέχοντα επίπεδα.

Καλή εικόνα για τα περισσότερα blue chips του FT 25 και του Mid Cap, που τελευταία έχουν ικανοποιητική συναλλακτικότητα, η Αεροπορία Αιγαίου χρειάζεται λίγη προσοχή (λόγω του αναμενόμενου ασθενούς πρώτου τριμήνου), η Εθνική δεν πρέπει να χάσει το 0,288 ευρώ, ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αντιδράσει από τα 6,80 έχοντας ως στόχο τα σημαντικά 7,10 ευρώ, η Viohalco εκπληρώνει τους στόχους της, ενώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ «κλειδί» παραμένει το 1,50 ευρώ.

Τεχνικά για σήμερα οι 177-178 είναι στήριξη, κοντινή αντίσταση οι 183 και κύρια οι 185 μονάδες. Ζητούμενο για τον Γ.Δ. το μηνιαίο κλείσιμο, που άλλοι τοποθετούν στις 625 μονάδες κι άλλοι λίγο χαμηλότερα (στις 619;).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v