Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις και χαμηλός τζίρος

Οριακές οι μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη και τα περισσότερα blue chips καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταλύτες για τη συνέχεια. Ανοδικά κινούνται Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, επικρατούν οι πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ.

Ψάχνει «αφορμές» για συνέχιση της ανόδου, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με τον μέχρι τώρα ρυθμό πωλητών-αγοραστών να ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο.

Συνεδρίαση συντήρησης κοντά στα τελευταία «τοπικά υψηλά» των 651,60 μονάδων (της Δευτέρας 23 Μαΐου), με τους traders να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους αλλά και να αναδιανέμουν «χαρτιά» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πάνω από τις 615 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 67% στον τραπεζικό κλάδο και ικανοποιητική κατανομή σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, FF Group, MIG αλλά και σε ΟΠΑΠ, Intralot, Fourlis, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, Άνεμο, Jumbo, Viohalco, Motor Oil, Μυτιληναίο.

Οπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, σε αυτά τα επίπεδα τιμών εξελίσσεται η αποτίμηση των βαρών και των ωφελειών του Eurogroup, με σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας να εστιάζει στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος σχετικής κανονικότητας για το επόμενο διάστημα. Αλλωστε η επόμενη πολύ κρίσιμη συνάντηση δανειστών - Αθήνας ορίζεται για το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο).

Οπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ένα από τα κύρια ζητούμενα είναι οι διορθώσεις (του Γ.Δ.) να σταματούν στο επίπεδο του ΚΜΟ 200 ημερών, στις 615 μονάδες, περιοχή όπου συμπίπτει και με την πρώτη περιοχή στήριξης της αγοράς.

Το σημαντικό είναι πως μετά τη συνεδρίαση -κορύφωση της αντίδρασης- της Δευτέρας, οι διορθώσεις που ακολούθησαν εξαντλήθηκαν έως τα περιθώρια των 630 μονάδων και μάλιστα με σχηματισμό «διπλού χαμηλού» των 631,81 και των 633,40 μονάδων (στις 24-25/5), με τον τραπεζικό κλάδο να μη χάνει τις σημαντικές 52 μονάδες και την προσφορά που εκδηλώθηκε να απορροφάται με σχετική ευκολία.

Με απόδοση 15,27% στα επίπεδα των 57,66 μονάδων ο ΔΤΡ σε μηνιαία μέτρηση, παραμένει «κλειδί» και για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με τον Βασίλη Μαρκάκη να θέτει στα όρια των 52 και των 62 μονάδων τα δύο σημεία αναφοράς. Η παραβίαση με κλείσιμο είτε του ενός είτε του άλλου ορίου θα καθορίσει το βραχυπρόθεσμο momentum για τις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη ξεκινά ο Ιούνιος, την επομένη -κατά πάσα βεβαιότητα- θα γίνει γνωστή η όποια ετυμηγορία της ΕΚΤ (και) για την άρση της απαγόρευσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Την Τρίτη ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει δείγματα γραφής για Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με την Alpha Bank να κλείνει τη σειρά.

Προσώρας η τρέχουσα τιμή των τριών μετοχών διαμορφώνεται πάνω από την τρίτη ΑΜΚ, με την Πειραιώς να υστερεί στο 0,28 ευρώ. Στο 22,27% η απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank σε διάστημα μηνός, στο 3,77% για την Εθνική, στο 25,30% για τη Eurobank και στο 3,70% για τη μετοχή της Πειραιώς, πάντα σε μηνιαία μέτρηση.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με πωλητές έως τα 8,99 ευρώ για τον Οργανισμό, με αγοραστές στα 6,95 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και σταθερή στα 3,33 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές, πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ στη διόρθωση του ΟΤΕ, ξεπερνούν το 1 εκατ. στην άνοδο της ΔΕΗ.

Συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα και σήμερα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη φορά να ισχυροποιείται πάνω από το κρίσιμο 1,50 ευρώ, τη Viohalco να επιβεβαιώνει το 1,50 ευρώ, την FF Group στα 19,63 ευρώ, την Jumbo στα 11,75 ευρώ.

Εμφανής πλέον η μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές του FT Mid Cap, σημειώνοντας πως μετά από μήνες σε 4 μετοχές του δείκτη ο τζίρος ξεπερνούσε (*) τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Σε... limit up η σηματωρός του δείκτη MIG, με συναλλαγές πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ, υπερβαίνοντας το 0,20 ευρώ. Σηματωρός της κατηγορίας η MIG, αντιδρά από το 0,048 ευρώ (στις 11/2) με την αποτίμηση στα 198,2 εκατ. ευρώ και Καθαρή Θέση 393,8 εκατ. ευρώ. Απόδοση 194,3% από την αρχή του έτους, σε μία προσπάθεια θεαματικής επαναφοράς.

Στις 300 χιλιάδες ευρώ ο τζίρος στον Fourlis, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί 10,34% σε διάστημα μηνός και 17,3% από την αρχή του έτους. Τζίρος κοντά στις 200 χιλιάδες ευρώ στον Ανεμο, με την εισηγμένη να ακολουθεί την πορεία αντίδρασης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πάνω από το 1 ευρώ με αυξημένο τζίρο και η μετοχή της Intralot, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε Attica Bank, Υγεία, Intracom, MLS. Σε διόρθωση η μετοχή της Autohellas, καθώς ακολουθεί την ανάλογη πορεία της Αεροπορίας Αιγαίου.

Στις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια 42,5 εκατ. μετοχές, αξίας 25,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v