Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις

Κάτω από τις 640 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι τράπεζες έκλεισαν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας. Εντονότερες οι πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank. Μεγάλες απώλειες και για ΟΤΕ. Στο πράσινο ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Όλα έδειχναν ότι θα συμπληρωθούν πέντε συνεδριάσεις, ή αλλιώς μία ολόκληρη χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου ο Γενικός Δείκτης θα σημείωνε κλεισίματα μεταξύ 640 και 650 μονάδων, με τους ενεργούς παίκτες να φροντίζουν να μην διασπαστούν καθοδικά (σε κλείσιμο) οι 640 μονάδες, ενώ από την άλλη φαίνονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να επιχειρήσουν "δοκιμαστικές πτήσεις" και κλεισίματα υψηλότερα των 650 μονάδων, κίνηση που έβαζε σε δεύτερες σκέψεις τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Όμως μετά τις 16.06 και κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε το χρηματιστηριακό ρητό πως "ότι δεν πάει πάνω, πάει κάτω" και οι πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και με ανοιχτά τεχνικά θέματα, καθώς ο Δείκτης έχασε τις 640 μονάδες και ο FTSE25 (-2,21%), τις 178 μονάδες που ήταν και το "intraday stop" στο "long".

Νεότερη βύθιση και του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), κίνηση μάλλον αναμενόμενη και απόλυτα ταυτισμένη με την εικόνα των Διεθνών Αγορών, καθώς η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει στραμμένη στις σημερινές δηλώσεις Janet Yellen (20.15 ώρα Ελλάδας) η οποία θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αυτό το τελευταίο πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των Αγορών κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το γεγονός ότι η πρόεδρος της Fed θα μιλήσει με την συνεδρίαση στην Wall Street εν εξελίξει, ενώ την Δευτέρα το NYSE έχει αργία (Memorial Day).

Επιστρέφοντας στα δικά μας, εντυπωσιακή η βύθιση των συναλλαγών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με κύριο εκφραστή τις κοντινές λήξεις: 2ετες 7,31%, 5ετες 7,09% και 10ετες 7,24%.

Για όσους επιμένουν να ενδιαφέρονται για τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, δεν συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,41%. Ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο εβδομαδιαίος "λογαριασμός" για τις Τράπεζες, καθώς ο κλαδικός τους δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 6,76%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που έληξε αυξήθηκε κατά 55,3% και διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,87% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,77%.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε τον βηματισμό των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τις Τραπεζικές μετοχές να έχουν επιστρέψει σε φάση κατοχύρωσης κερδών, με τους πωλητές να εμφανίζουν καθημερινό "rotation", ενώ απόλυτα επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη, με τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές σαφώς λιγότερους από την χθεσινή συνεδρίαση.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ίσως αξίζει αναφοράς η προσπάθεια του τίτλου της Εθνικής (-3,01%) να επανέλθει υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. αναρριχόμενος μέχρι τα 0,305 ευρώ (+2,01%), όμως στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης οι εν δυνάμει πωλητές ήσαν σαφώς πιο αποφασισμένοι και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.

Τέταρτη ημέρα απωλειών για την μετοχή της Πειραιώς (-5,76%), που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), ενώ ξαφνικούς πωλητές έβγαλε και η Eurobank (-6,48%) που πλησιάζει απειλητικά την τιμή του 1,00 ευρώ, ενώ στην διάρκεια των τελικών δημοπρασιών ενεργοποίησε και δεύτερο "ΑΜΕΜ" καθώς το "project price" έφθασε να διαμορφώνεται με διψήφιο ποσοστό απωλειών (!)

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών τερμάτισαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Σύμφωνα με τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, που διατηρεί "ανοιχτή γραμμή" με Ξένους διαχειριστές οι Τραπεζικές μετοχές παραμένουν "εκτός μόδας" στο σύνολο, σχεδόν, των Διεθνών Αγορών, καθώς όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η εικόνα των Τραπεζών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τραπεζικός κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικές. καθώς συνεχίζεται η μειωμένη ζήτηση για δάνεια, παραμένουν οι πιέσεις στο καθαρό περιθώριο κέρδους αποκλειστικά λόγω της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών και των αρνητικών επιτοκίων, θα συνεχιστούν οι πιέσεις από τις Ρυθμιστικές Αρχές, ενώ δεν δείχνουν να μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, οι θετικοί πρωταγωνιστές ήταν σαφώς λιγότεροι από χθες, άρα σαφώς λιγότερες μετοχές θα "άξιζαν" περαιτέρω ανάλυσης.

Ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, όλο και χαμηλότερα υποχωρεί ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-2,66%), σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,05 ευρώ (κλείσιμο 12/5) με πρώτη αφορμή την αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,7 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος έχασε και το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα και των 7,70 ευρώ, μπορεί να υποχωρήσει προς τα 7,44 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Προβληματισμός και για την περίπτωση του ΟΤΕ (-4,11%) καθώς συνεχίζει να πλαγιολισθαίνει σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,58 ευρώ, Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 9,00 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς τα 8,65 και 8,35 ευρώ.

Στην πλευρά των "πράσινων" και από τους λίγους, Δεικτοβαρείς, θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχώρισαν Ελ. Πετρέλαια (+0,48%) και Ελλάκτωρ (+2%).

Ο πρώτος τίτλος συνεχίζει να κινείται με "καύσιμα" από την χθεσινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "ο μεγαλύτερος Παραγωγός Πετρελαίου της Ρωσίας, η "Rosneft" και τα Ελ. Πετρέλαια θα υπογράψουν συμφωνία για την προμήθεια Αργού Πετρελαίου και Πετρελαϊκών Προϊόντων, σύμφωνα με τον βοηθό του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα". Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,20 ευρώ, μπορούν να δώσουν κίνηση προς τα 4,50 ευρώ, ενώ το "stop" στο "long" έχει ανέβει στα 3,92 ευρώ.

Το διάγραμμα των ΕΛΠΕ από την αρχή του έτους

Απόλυτα κρίσιμη για την περαιτέρω ανοδική κίνηση του Ελλάκτωρα, κρίνεται η περιοχή των 1,50 - 1,55 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς την ζώνη 1,80 - 1,90 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,41 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 1,32 ευρώ.

To διάγραμμα του Ελλάκτωρα από την αρχή του έτους

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Την άποψη ότι η "Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει" εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρας των συνομιλιών της "G7" στην Ιαπωνία. Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε πως θέλει η Χώρα να λάβει τη βοήθεια του Ταμείου ενώ αναφορικά με την Παγκόσμια Οικονομία τόνισε πως δεν είναι στα επίπεδα του 2008.

"Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έκαναν ένα αμοιβαίο βήμα προσέγγισης. Ωστόσο, όποιος ισχυρίζεται τώρα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα δυσκολότερα πίσω της, λέει παραμύθια" αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" σε δημοσίευμά της, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, μετά την απόφαση του Eurogroup η Αγορά θα εστιάσει στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, από τις εταιρείες που δημοσιεύουν, καθώς άλλαξε ο νόμος και πλέον οι εισηγμένες δεν έχουν υποχρέωση δημοσίευσης πρώτου τριμήνου, ενώ οι ειδήσεις αναφορικά με την πορεία της υλοποίησης θα δίνουν τον τόνο στις συνεδριάσεις.

Λόγω των μεγάλων κερδών από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, βραχυπρόθεσμα, η συσσώρευση με αφομοίωση των νέων επιπέδων δεν είναι αρνητική εξέλιξη.

Τεχνικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πωλητές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις στον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, ίσως με την "χορηγία" των Διεθνών Αγορών, το Χ.Α. εκτός από χρόνο θα αρχίσει να διορθώνει και σε τιμές και εδώ το ζητούμενο είναι ποιοι τίτλοι θα πάνε "contrarian" σε μία τέτοια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση και αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση, η απώλεια των 178 - 177 μονάδων, για τον 25αρη, θα βγάλει πωλήσεις, με επόμενες στηρίξεις τις 175 (περνά η ανοδική γραμμή τάσης που ενώνει το πολυετές χαμηλό του Φεβρουαρίου και το χαμηλό του Απριλίου) και 172 μονάδες. Πρώτη αντίσταση οι 178 και επόμενη η 185 - 186 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Εγκλωβισμένος μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 650 με 635 μονάδων εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης παρά το 'νέο' της αξιολόγησης, αδυνατώντας, μέχρι στιγμής, να μαζέψει τις απαραίτητες δυνάμεις για να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 680 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η εκδήλωση, όμως, της εν λόγω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 680 μονάδων θα πρέπει να συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών και με διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, για να μπορέσει έτσι να επιβεβαιωθεί η διαφυγή, "ανοίγοντας τα φώτα" προς τον "διάδρομο" των 720 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει αδυναμία πιστοποίησης της ισχυρής ανοδικής τμήσης και ανοδικής κατεύθυνσης πέριξ των 650 με 660 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε το "πολυδιαφημιζόμενο" "pullback" προς τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 625 με 615 μονάδων.

Πέραν της διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στη βαρύτητα των εταιρειών, που απαρτίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επανέλθει στη πρώτη θέση η Alpha Bank με 9,55% συμμετοχή, υποσκελίζοντας την Coca Cola HBC όπου κατέβηκε στο 8,14%, ενώ σε απόσταση εμφανίζονται η Jumbo με 6,05% και ο Τιτάν με 5,78% συμμετοχή στο Δείκτη.

Η κατανομή αυτή της βαρύτητας έχει δημιουργήσει σημάδια αποστασιοποίησης από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου εκεί η ΕΕΕ συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα με 15,53% ακολουθούμενη από την ΑΛΦΑ με 15,49% και τον ΟΤΕ 10,18%. Εμφανές είναι μάλιστα στις τελευταίες μέρες το φαινόμενο των αντίθετων προσήμων με ροπή κυρίως προς το "κόκκινο" χρώμα.

"Μάλιστα στο δίωρο chart τιμών, ενώ ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να σταθεροποιείται κάνοντας τη γνωστή πλάγια κίνηση της αναμονής, ο FTSE25 βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στη 'μαύρη τρύπα' των 177 μονάδων, όπου μπορούν ανά πάσα στιγμή να 'τραβήξουν το χαλί' στο δείκτη και να τον σπρώξουν καθοδικά προς τις 170 μονάδες περίπου", τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι επενδυτές 'πούλησαν την είδηση' της συμφωνίας κλείνοντας ένα κύκλο προσδοκιών που ξεκίνησε από το Μάρτιο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πλέον, ο "οδικός χάρτης των μεγάλων νέων" αφορά την αποκατάσταση της επιλεξιμότητας των Ελληνικών ομολόγων, ενδεχόμενων πιστοληπτικών αναβαθμίσεων εντός του Καλοκαιριού, την επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων και την συζήτησης για το χρέος. Αυτή είναι η νέα ατζέντα της Ελληνικής Αγοράς η οποία εκτός από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ως προς το προφίλ ρίσκου που είχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα: Απευθύνεται σε μια διαφορετική ομάδα επενδυτών, περισσότερο προσανατολισμένων στα νέα και λιγότερο στην προσδοκία.

Η "αλλαγή σκυτάλης" στην Ελληνική Αγορά θα γίνει με πιο αργό ρυθμό, καθώς το κομμάτι των επενδυτών στο οποίο απευθύνεται είναι πιο μακροπρόθεσμο, περισσότερο "εκπαιδευμένο" στους αριθμούς και λιγότερο επιρρεπές στην "δυναμική".

Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα όσων εταιρειών ανακοίνωσαν πρώτο τρίμηνο συντήρησαν το ενδιαφέρον στην εγχώρια Αγορά μετά την συμφωνία του Eurogroup. Οι Τράπεζες δείχνουν μετά από σημαντικό διάστημα αντιστροφή των βασικών τάσεων στα μεγέθη της οργανικής κερδοφορίας, περιορισμό του οργανικού κόστους λειτουργίας αλλά και του χρηματοδοτικού κόστους, καθώς και μείωση του ρυθμού καταγραφής στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις όσες εταιρείες δημοσίευσαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων μεγέθη εμφάνισαν οι Motor Oil, FF Group, Σαράντης και ΔΕΗ δίνοντας αφορμές επαναπροσδιορισμού των εκτιμήσεων κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ από το Πάσχα και μετά μετράει μόλις δύο αρνητικά εβδομαδιαία πρόσημα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν εμφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Ωστόσο η εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα ετήσια υψηλά έτους.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 μονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της Αγοράς την εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραμμή στήριξης, η οποία βρίσκεται στις 625 μονάδες ανεβαίνοντας μία μονάδα σε κάθε συνεδρίαση.

Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδομάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς, ως προς την κατανομή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε μετοχές με φθίνουσα πορεία. Αυτή η παράμετρος αποτελεί ενδεχομένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια.

Λόγω των ισχυρών χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί, μεσοπρόθεσμα, το ενδεχόμενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισμα για την συνέχεια. Η μείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδομάδας ίσως να δίνει μια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης.

Η πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδας ξεκινά με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου κλείνουν την ερχόμενη εβδομάδα για όσες εταιρίες προαιρετικά θα δημοσιεύσουν. Στις κυριότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ την προσεχή Δευτέρα ενώ την Τρίτη θα ανακοινώσουν Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Κύπρου και Frigoglass.

Την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της ΔΕΗ από τους δείκτες. Στις 31 Μαΐου η ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (10 λεπτά ανά μετοχή).

Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η πιο "μεγάλη" ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας είναι η Πέμπτη 2 Ιουνίου κατά την οποία συνεδριάζει η ΕΚΤ. Σε αυτή την συνεδρίαση οι Ελληνικές Τράπεζες θα ανακτήσουν την δυνατότητα χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ, καθώς μετά την συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite (-0,05%) έκλεισε με οριακές απώλειες από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσα οι δείκτες Hang Seng (+0,88%) και Sensex 30 (+1,09).

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE, εν αναμονή της ομιλίας Yellen. Νέες απώλειες σημειώνει ο Χρυσός, μικρότερες το Ευρώ, ενώ και το US Oil δείχνει να υποχωρεί χαμηλότερα από τα $50.

Μένοντας στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Αμερικάνικης Οικονομίας επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά όχι με τον ρυθμό που είχε υπολογιστεί αρχικά. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσιο ρυθμό, σε αντίθεση με την αύξηση 0,5% που είχε αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως είναι η πιο αδύναμη μέτρηση του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε το Μαϊο σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την αρχική μέτρηση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 94,7 μονάδες από 89 τον Απρίλιο. Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στις 95,8 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 95,4 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών κατέγραψε άλμα στις 109,9 μονάδες, από 106,7 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαϊου εκπλήρωσε εν πολλοίς τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και τις ξεπέρασε σε ότι αφορά τη σύγκλιση για την ανακούφιση χρέους μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ" τονίζει η JP Morgan σε ανάλυση, στην οποία σημειώνει ότι οι Πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε δυο κρίσιμα ζητήματα.

"Πάνω από τις εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής, κυρίως λόγω χαμηλότερων προβλέψεων", υπογραμμίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στο 0,48 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή επικεντρώνεται στον περιορισμό της σύστασης νέων "κόκκινων" δανείων αλλά και στις εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας και της ρευστότητας του ομίλου.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie, στα 25 από 21 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". .

"Το αισιόδοξο ποντάρισμά μας στην Ελλάδα δείχνει να αποδίδει", υπογραμμίζει η Bank of America – Merrill Lynch σε έκθεσή της.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, έχοντας σαν υψηλό ημέρας τις 648,59 μονάδες (+0,49%). Όμως μετά τις 16.06 οι πωλητές ήταν σαφώς αποφασιστικότεροι και στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 637,78 (-1,18%) για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και ο Δείκτης έκλεισε στις 636,83 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,33%.

Νέα συρρίκνωση του τζίρου, που προσγειώθηκε στα 63,3 εκατ. από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΕΤΚ, ΑΛΦΑ). Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων. Αντίθετα δεν ήλθα σε επαφή με το "πράσινο" οι Μέτκα και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε MIG (+10,53%) και Υγεία (+5,11%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άνεμο (+4,83%), ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε από τον Μπήτρο (+7,86%), αλλά με λίγες συναλλαγές.

Στο χειρότερο σημείο, η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ σε 10 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Δεν άλλαξε η σειρά στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,387 δισ), ΟΤΕ (4,342 δισ), Alpha Bank (3,749 δισ) και Εθνική (2,652 δισ ευρώ).

---XΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων και ολοκληρώθηκε με σημαντική πτώση και στην Αγορά Παραγώγων, η τελευταία της εβδομάδας, ενώ νέα μείωση των συναλλαγών παρατηρήθηκε, περισσότερο στα συμβόλαια του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.468 συμβόλαια).

Στα 25.835 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.203, 842 για τον Ιούνιο και 361 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 178,25) κινήθηκε μεταξύ 177 και 182 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,80%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ελαφρώς ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (140.300 Alpha Bank, 60.000 ΔΕΗ, 8.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.896), Alpha Bank (5.060), Eurobank (5.915), Πειραιώς (29.971), Εθνική (23.323), MIG (10.778), ΟΤΕ (957), ΟΠΑΠ (253), Ελ. Πετρέλαια (135), Μυτιληναίο (214), Ελλάκτωρα (124), Σωλ. Κορίνθου (239), ΓΕΚ (114), Viohalco (168).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 42%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα στα 111 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (103 αγοράς και 8 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (5.124.527 τεμ.). Πειραιώς (3.235.343 τεμ.), Alpha Bank (3.740.605 τεμ.) και Eurobank (5.423.742 τεμ.), ΔΕΗ (1.027.224 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v