Ήπιες ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση καταγράφεται πλέον στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 650 μονάδων. Στο -4% Πειραιώς και Εθνική. Απώλειες για ΔΕΗ, Alpha, OTE, Μυτιληναίο. Kέρδη σημειώνουν Coca Cola, OΠΑΠ, Motor Oil. Χαμηλός ο τζίρος.

Σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών προχωρά μερίδα traders, με συνέπεια τη διολίσθηση του Χ.Α. σε αρνητικό έδαφος, λίγο μετά τις 12:45.

Η σχεδόν βεβαιότητα της αγοράς πως πλέον η έγκριση των 7,5 δισ. ευρώ περνά -όπως φαίνεται- από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, σε συνδυασμό με το εξαρχής πτωτικό κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγεί αρκετούς σε «κλείδωμα» μέρους των θέσεών τους. Αυτό από τα υψηλά επίπεδα 7 μηνών και συγκεκριμένα από τις 658,99 μονάδες που σημειώθηκαν στα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης.

Εξαρχής γνωστό και με εκτενή αναφορά-επισήμανση στο προηγούμενο σχόλιό μας, πως πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 665 μονάδων δικαιολογείται ενεργότερη δράση των πωλητών/short και πιο μαζική κατοχύρωση θέσεων καθώς ο μεν Γ.Δ. «μετρά» απόδοση 7,44% σε διάστημα μηνός και 5,83% ο Δείκτης Τραπεζών.

Περιμένοντας συνεπώς το αυριανό EwG και στη συνέχεια να περάσει από τα κοινοβούλιο 5 χωρών η σχετική έγκριση για τη δόση, σε συνδυασμό με τη θετική αναφορά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ νωρίτερα, η διολίσθηση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση κυρίως του τραπεζικού κλάδου έρχεται φυσιολογικά.

Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, ενώ ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ειδικότερα δε για τον Γ.Δ. των 648-646 μονάδων σε «κλείσιμο».

Οπως έχει αναφερθεί (και στον Εκηβόλο), η καταγραφή νέου υψηλού 7 μηνών για τον Γ.Δ. δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη επίτευξη για τον FT 25 αλλά ούτε και για τον ΔΤΡ. Πρακτικά μέχρι τα τελευταία «τοπικά υψηλά» παραμένει η μικρή απόκλιση μεταξύ του Γ.Δ. και των FT 25, ΔΤΡ. Αυτό σημαίνει πως για την επόμενη πειστική ανοδική κίνηση του Χ.Α. (πέραν των 665 μονάδων) θα πρέπει να κινηθεί είτε ο τραπεζικός κλάδος, είτε δεικτοβαρή blue chips (είτε και τα δύο μαζί) προς τα νέα υψηλά τους.

Προσώρας μερίδα traders «κλειδώνει» υπεραξίες και αναμένει για τη συνέχεια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με το 57% του τζίρου σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς, και συγκριτικά υψηλό σε ΟΤΕ, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε ΕΧΑΕ, Motor Oil, FF Group, Coca Cola, Jumbo, Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε γενικές γραμμές συνεδρίαση υποτονικού ενδιαφέροντος, με την πλειονότητα των επενδυτών να προτιμά τη διατήρηση δυνάμεων και την αγορά να ακολουθεί λίγο έως πολύ τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών. Ενδεικτικά ο DAX υποχωρούσε νωρίτερα 0,55% στις 10.235 μονάδες.

Στο κόκκινο 15 από τις μετοχές του FT 25, με αγοραστές οι άλλες 10. Σημαντικό το 2,54% στα 18,56 ευρώ της δεικτοβαρούς Coca Cola, καθώς έτσι αμβλύνεται η πίεση που υφίσταται ο δείκτης λόγω τραπεζών αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ που υποχωρούν. Μάλιστα στη μετοχή της ΔΕΗ οι συναλλαγές γίνονταν προ ολίγου έως 2,99% χαμηλότερα, στα 3,25 ευρώ.

Μετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 41 εκατ. μετοχές, αξίας 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v