«Προσεκτική» άνοδος στο Χρηματιστήριο

Επανέρχεται προς τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω θετικού κλίματος εντός και εκτός. Σε στάση αναμονής παραπέμπει ο χαμηλός τζίρος. Κέρδη για τις τράπεζες, βοήθειες και από Coca Cola. Στο επίκεντρο λόγω εξελίξεων και οι ΟΤΕ, Lamda Development.

Καλό κλίμα εκτός, καλό κλίμα εντός. Σημαντική άνοδος σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και ισχυρή αντίδραση στο Χ.Α.

Τα τελευταία νεότερα από το κυβερνητικό στρατόπεδο διευκολύνουν τις κινήσεις των αγοραστών, οι οποίοι σταδιακά μετά την πρώτη ώρα έχουν υπερισχύσει των πωλητών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται και πάλι προς τις 650 μονάδες, με σημείο αναφοράς -για σήμερα- από τις 641,44 μονάδες.

Με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό και τη ρύθμιση της δομής της ΥΠΑ κλείνουν οι υποχρεώσεις της ημέρας, τόνισε η Ολγα Γεροβασίλη. Μέχρι την εκταμίευση της δόσης η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ λόγω Deutsche Telekom.

Νεότερα που σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που από νωρίς έχει διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγούν το Χ.Α. σε επανάκαμψη προς τις 650 μονάδες, μετά τη χθεσινή «ψυχρολουσία» που επιφύλαξε ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ωστόσο, συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα, κοντά σε αυτά των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων, θυμίζοντας πως μειωμένα ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα συγκριτικά με αυτήν της 23ης-27ης Μαΐου.

Μοιρασμένος ο τζίρος σε τράπεζες (50%) και μη τραπεζικές, καθώς κινητικότητα καταγράφεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Coca Cola, Τιτάν, ΔΕΗ, Κύπρου, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development κ.ά.

Μέσω της δεικτοβαρούς Coca Cola βοηθήθηκε στα κρίσιμα πρώτα 10'-20' της συνεδρίασης η αγορά, με τον FT 25 να ξεκινά από τις 176,20 συνεχίζοντας έως τις 179,57 μονάδες, με τον τραπεζικό να επιβεβαιώνει τις 52-51 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 52,98, και στη συνέχεια να αντιδρά έως τις 54,30 μονάδες.

Προσώρας για τους traders ναι μεν δεν επιχειρείται πειστική υπέρβαση των 655 μονάδων, πλην όμως δεν πιέζεται με προσφορά η αγορά για χαμηλότερα των 635 μονάδων. Συσσώρευση, μέχρι νεωτέρας, που εν προκειμένω σχετίζεται με το τελικό κλείσιμο της συμφωνίας και την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Για checklist από το EwG για τα 7,5 δισ. ευρώ έκανε λόγο νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που η αγορά κινείται με γνώμονα το επικρατούν σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Στο στενό εύρος με επιβεβαίωση των 52-51 μονάδων ο ΔΤΡ, καθώς και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών αντιδρούν ανοδικά μετά το χθεσινό «άδειασμα».

Μόλις 4 μετοχές από τις 25 του δείκτη με αρνητικό πρόσημο πριν από λίγο (για Grivalia, METKA, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη για την πλειονότητα.

Στο επίκεντρο ΟΤΕ και Lamda Development, όπως από το προσυνεδριακό σχόλιό μας είχε επισημανθεί, με τους αγοραστές να διαμορφώνουν τιμές έως τα 9,28 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ και έως τα 5 ευρώ στον τίτλο της Lamda Development. Με απόδοση 2,67% και 6,38% αντίστοιχα, πριν από λίγο στις δύο μετοχές, που σημειωτέον ενισχύονται με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρους.

Σημαντική η (υπο)στήριξη από τη δεικτοβαρή Coca Cola, καθώς το 3,28% για τη μετοχή στα 18,10 ευρώ συμβάλλει ανάλογα στην αντίδραση του FT 25 και του Γ.Δ.

Σε MIG, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΕΧ-Άνεμος, Πλαίσιο, MLS, Creta Farms το περιορισμένο ενδιαφέρον σε μετοχές του FT Mid Cap.

Λίγο μετά τις 14:05 είχαν αλλάξει χέρια 31,8 εκατ. μετοχές. Στα 25,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v