Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο

Ηπια άνοδος στο Χρηματιστήριο. Από τα υψηλά επταμήνου η αγορά ποντάρει στο κλίμα στις διεθνείς αγορές και στις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οι εντολές αγοράς και οι εκθέσεις των ξένων οίκων. Η τεχνική εικόνα και η κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε υψηλό 10 μηνών ο S&P, με τις δημοπρασίες στα υψηλά 7μήνου το Χ.Α. Με τις προσδοκίες ελέω Fed να διατηρούν το θετικό κλίμα στη Wall Street, στις ξένες αγορές, και με τη διευθέτηση των τελευταίων προαπαιτούμενων να επαναφέρουν το Χ.Α. σε θετική τροχιά, οι αγορές οδεύουν προς το κρίσιμο δημοψήφισμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, η Wall Street κινήθηκε ανοδικά στον απόηχο της ομιλίας της Janet Yellen, τη Δευτέρα.

Στο Χ.Α., όπως «μετρά» ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τη συνδρομή των δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε «κλείσιμο» στις 653,60 μονάδες, που αποτελούν «νέο υψηλό 7 μηνών» (πάντα σε κλείσιμο).

Οι αναφορές των κυβερνητικών παραγόντων από νωρίς το μεσημέρι, πως τελείωσαν τα προαπαιτούμενα, ήρθαν να ενισχύσουν το κλίμα, που από νωρίς είχε διαμορφωθεί με αφορμή τη θετική προσέγγιση της Morgan Stanley για τις τράπεζες.

Ο κλάδος υπεραπέδωσε, ο ΔΤΡ με σημαντική αντίδραση 4,94% επανήλθε προς τις 55 μονάδες, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ακολουθεί σχεδόν στο σύνολό της.

Με τον Γ.Δ. σε νέα υψηλά 7 μηνών, αλλά με τον FT 25 να υπολείπεται από την αντίστοιχη κορυφή του και τον ΔΤΡ να μην έχει πιάσει ακόμη τις 58 μονάδες, είναι εμφανής η απόκλιση σημαντικών δυνάμεων και τάσεων μεταξύ εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κατηγορίας. Εύλογο το ερώτημα εάν το Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα με συγχρονισμό πλέον των τριών βασικών δεικτών (Γ.Δ., FT 25, ΔΤΡ), ή θα υπάρξει συνέχεια με ακόμη υψηλότερη «κορυφή» για τον Γ.Δ., χωρίς ανάλογη επίτευξη στόχου για τους FT 25 ή και ΔΤΡ.

Ωστόσο σε μετοχές-σηματωρούς από τον μη τραπεζικό κλάδο (και την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) έχουν ενεργοποιηθεί ισχυρές εντολές αγοράς, στην τελευταία αντίδραση εμπλέκονται ισχυρά χέρια, κάτι που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια. Ο λόγος για το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο αναμένεται σε ένα νέο EwG να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, σε μία πολύ πιθανή κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, χωρίς να αποκλείονται οι... εκπλήξεις από τους ξένους οίκους.

Ενδεικτική η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley, όπου η επαναφορά του waiver θεωρείται καταλύτης για τις 4 συστημικές τράπεζες, με τον αμερικανικό οίκο να θέτει φιλόδοξους στόχους για την Alpha Bank στα 3,7 ευρώ, για την Εθνική στο 0,50 ευρώ, όσο και για την Πειραιώς, ενώ στο 1,40 ευρώ θέτει τον πήχη για τη μετοχή της Eurobank.

Στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιήθηκε χθες το 45% του συνολικού τζίρου, δηλαδή περί τα 28 εκατ. ευρώ, με τον υψηλότερο στην Alpha Bank με 14,05 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, συγκριτικά αυξημένος ήταν σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Τιτάν, Motor Oil, EXAE, Coca Cola και ΔΕΗ.

Πέραν των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, όπου πραγματοποιήθηκε τζίρος 10,4 και 9,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, θα σταθούμε σε δύο συγκεκριμένες μετοχές με υψηλό τζίρο. Στον διαχρονικό σηματωρό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης Τιτάνα και στη δεικτοβαρή Coca Cola. Στη δεύτερη, γιατί το 3,78% στα 18,10 ευρώ πραγματοποιήθηκε με τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ, καθώς παραπέμπει σε αντίδραση αυξημένων συναλλαγών μετά από διολίσθηση σαφώς μετριότερων.

Για τον διαχρονικό σηματωρό τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας είναι εύγλωττα. Εύρος διακύμανσης από τα αρχικά χαμηλά των 21,51 ευρώ στα υψηλά ημέρας των 22,40 ευρώ, με άνοδο 3,08% και συναλλαγές 86.668 αξίας 1,911 εκατ. ευρώ. Στα 22,59 ευρώ τα «υψηλά 52 εβδομάδων» από τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2015. Πρακτικά για τον Τιτάνα ολοκληρώνεται ένας κύκλος επαναφοράς από τα 22,59 ευρώ της 11ης/6/15 με χαμηλό στα 14,86 ευρώ (στις 12/2/16) και πάλι προς τα 22,40 ευρώ. Σχηματισμός που βαίνει προς ολοκλήρωση την περίοδο που η διοίκηση της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ανακοινώνει ένα δραστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, με την πρόθεση έκδοσης νέου ομολογιακού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας, η διοίκηση του ομίλου επιλέγει αυτή τη συγκυρία για να προχωρήσει σε μία γενναία κίνηση (φέρνοντας πιο κοντά λήξεις, πληρώνοντας άλλες πριν από τη λήξη τους κ.λπ.) χαμηλότερου κόστους (συγκρινόμενο με το 8,75% της έκδοσης 2012), ακριβώς επειδή διαβλέπει έστω μικρή βελτίωση του κλίματος. Παρακολουθώντας την εταιρία από το μακρινό καλοκαίρι του 1987, μπορώ να πω πως κατά κανόνα ο Τιτάνας προηγείται (κυρίως) χρηματιστηριακά της αγοράς. Και αυτήν τη συγκυρία, με την επαναφορά στα υψηλά 52 εβδομάδων με υψηλούς τζίρους (από ισχυρά χέρια) τη θεωρώ σημαντική.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary), η διάσπαση των 650 μονάδων (παρότι με μη απόλυτα ικανοποιητικό τζίρο) ανοίγει τον δρόμο για τις επόμενες αντιστάσεις των 665 και των 672 μονάδων, όπου λόγω της σπουδαιότητάς τους πιθανόν να ενεργοποιηθούν αυξημένες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση υπεραξιών.

Σε αντίθεση με τον Γ.Δ., για τον FT 25 δεν έχει επιτευχθεί «νέο υψηλό» (υπολείπεται σημαντικά των 187 μονάδων), αλλά ούτε για τον ΔΤΡ (υπολείπεται των 62 μονάδων), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), ο ΟΠΑΠ έκλεισε με σημαντικά κέρδη (στα 7,39 ευρώ) στοχεύοντας πλέον προς τα 8 ευρώ. Για τη ΔΕΗ, πιθανή είναι η συνέχιση προς τα 3,80 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ απαιτείται κατοχύρωση των 9,28 προκειμένου να δοκιμάσει τα 9,71 ευρώ, υψηλά της 25ης/5/16. Στη Lamda Development, με υπογεγραμμένο πλέον το MoU, είναι πολύ πιθανόν να προσελκυσθούν και νέοι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.

Επίλεκτος, Γαλαξείδι, Υγεία, Κυριακίδης έκαναν τη διαφορά από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στο ΧΠΑ οι ανοιχτές θέσεις για τον Ιούνιο μειώθηκαν σε 24.748 Συμβόλαια, συνεκτιμώντας πως λόγω του «τραβήγματος» στις δημοπρασίες διαμορφώθηκε στο τέλος υπερτίμηση 0,7%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Στο ΣΜΕ της Πειραιώς έγιναν συναλλαγές για 13.728 ενώ 9.347 στο Συμβόλαιο της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v