Κράτησε τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο

Οριακές οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη καθώς οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίστηκαν από τη μεγάλη (+3,8%) άνοδο της Coca Cola. «Βοήθειες» και από Folli, Viohalco, Μυτιληναίο, Motor Oil. Τι περιμένει η αγορά για τη συνέχεια.

Συνεδρίαση που διέψευσε στον απόλυτο βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συνέχισης της ανοδικής κίνησης και την δημιουργία απόστασης ασφαλείας από τον "πολυθρύλητη" περιοχή των 650 μονάδων, με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές.

Μάλιστα οι περισσότερο αισιόδοξοι, θεωρούσαν πιθανή την "μονομπλόκ" κίνηση του Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, που θεωρείται σαν "δίκαιη" τιμή, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της πραγματικής Οικονομίας.

Πράγματι, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" και "τσιμπημένες" συναλλαγές, όμως πολύ γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις" και εμφανίστηκαν οι πρώτες πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, οι οποίες στην πορεία πήραν ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα όταν ο Δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα της ζώνης 650 - 649, δίνοντας πόντους σε όσους υποστήριζαν ότι η χθεσινή υπέρβαση ήταν "fake", για αυτό και δεν συνοδεύτηκε και από σημαντική αύξηση του τζίρου.

Επίσης, η γενικότερη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, κατέδειξε ότι η "φρέσκια" έκθεση της Morgan Stanley δεν ήταν τίποτε άλλο από μία επανάληψη της έκθεσης που είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 4/5, με μικρές αυξομειώσεις στις τιμές - στόχους, γι αυτό και τα ανοδικά "καύσιμα" που έδωσε κράτησαν μόλις μία συνεδρίαση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και όταν άρχισαν να "εκπαραθυρώνονται χαρτιά" με μεγαλύτερη ένταση, ο Τραπεζικός δείκτης (-2,76%) έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 52,41 μονάδες (-4,67%), ο τίτλος της Alpha Bank (-0,84%) μέχρι τα 2,26 ευρώ (-4,64%), της Εθνικής (-4,76%) μέχρι τα 0,277 ευρώ (-5,78%), της Eurobank (-3,73%) μέχρι τα 0,949 ευρώ (-4,33%) και της Πειραιώς (-3,55%) μέχρι τα 0,266 ευρώ (-5,67%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Τα πράγματα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,87%) δεν επέμενε σε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Όπως επισημάνθηκε και στο χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, παραμένει η σημαντική στήριξη στα 17,00 ευρώ, ενώ αν επιβεβαιωθεί η σημερινή υπέρβαση και το κλείσιμο υψηλότερα των 18,50 ευρώ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 19,00 και 20,40 - 20,65 ευρώ.

Πλην της ΕΕΕ, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν οι Folli Follie Group (+3,19%) και Viohalco (+2,01%), ενώ προς το τέλος οι αγοραστές ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες σε Ελλάκτωρα (+1,3%), ΕΥΔΑΠ (+1,87%), Μέτκα (+1,46%), Μυτιληναίο (+1,39%) και Motor Oil (+1,36%)

Χαμηλότερα του 25αρη, σημαντική η συνδρομή, στα δύσκολα της ημέρας, της αρκετά Δεικτοβαρούς Τρ. Κύπρου (0%), η οποία δείχνει να επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,148 ευρώ (κλείσιμο 11/5), έστω και αν σήμερα "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητη. Επόμενη ισχυρότατη αντίσταση, στην περιοχή των 0,20 ευρώ.

Από την "κόκκινη" πλευρά και πλην των Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή συνεδρίαση προβλημάτισε η ΔΕΗ (-2,69%), ενώ διόρθωσαν οι ΟΛΠ (-2,28%) και Τιτάν (-2,10%).

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης.

"Η Γερμανική Κυβέρνηση θα προτείνει ο ESM να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με επιστολή του Υφυπουργού Οικονομικών Γιενς Σπαν προς την Αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού", μετέδωσε το Reuters.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την διάθεση των κεφαλαίων (7,5 δισ. ευρώ) την επόμενη εβδομάδα.

"Τα Ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για χαλάρωση των 'capital controls' και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης", δήλωσε στο Bloomberg ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Το QE θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο", σημείωσε, αναφερόμενος στα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. "Είμαι πεπεισμένος ότι το Ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο", είπε ο Υπουργός.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της πρώτης ώρας συναλλαγών έφθασε τα 12,7 εκατ. ευρώ (3 εκατ. τα "πακέτα" σε ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ), προδίδοντας τις κινήσεις όσων εκμεταλλεύτηκαν το ανοδικό ξεκίνημα και προχώρησαν σε αξιοπρόσεκτες ρευστοποιήσεις θέσεων, όμως αμέσως μετά η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε εντυπωσιακά στροφές, ο πρώτος λόγος δόθηκε στους λίγους πωλητές, μετά τις 12.39 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και η προσοχή των ενεργών αγοραστών εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στο να μην "ξεφύγει η κατάσταση" και σημειωθεί κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 650 - 649, κίνηση που θα έβαζε σε "δεύτερες σκέψεις" τους χθεσινούς και σημερινούς, πρωινούς αγοραστές, που δεν πρόλαβαν να "ξεφορτώσουν" στα σημερινά χαμηλά ημέρας.

Είναι πασιφανές, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, πως η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπαίνει σε φάση πλάγιας κίνησης, περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της δόσης, (σαφείς ενδείξεις από τα αυριανό EwG στο Ελσίνκι) αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η κίνηση της ΕΚΤ απέναντι στον Τραπεζικό κλάδο ("waiver").

Σύμφωνα με τους περισσότερο συντηρητικούς, η κίνηση ανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, έχει προεξοφλήσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από όσα απομένει να ανακοινωθούν, οι τρέχουσες αποτιμήσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων κρίνονται "δίκαιες" σε σχέση με την εκτιμώμενη κερδοφορία, ενώ είναι ευδιάκριτη η κόπωση, αλλά και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Μεγάλος και απόλυτα αστάθμητος παράγοντας, βραχυπρόθεσμα, το επερχόμενο δημοψήφισμα, για την παραμονή, ή όχι, της Μεγ. Βρετανίας στην Ε.Ε. , που θα είναι και ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος καταλύτης για το σύνολο των Αγορών.

Ασφαλώς, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι, υπό προϋποθέσεις, το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και να μην σταματήσει στις παρυφές των 700 μονάδων, αν η Κυβέρνηση, έστω και με την πίεση των Δανειστών, συνεχίσει να ολοκληρώνει σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, με κύριο λόγο στις Αποκρατικοποιήσεις, που μπορεί να λειτουργήσουν σαν "αντίβαρο" στην επερχόμενη φοροεπιδρομή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χωρά αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αργά αλλά σταθερά, μπαίνει σε όλο και περισσότερα "τερματικά" Ξένων διαχειριστών, όμως αυτό σημαίνει και μεγαλύτερη εξάρτηση από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. που δείχνει να είναι στα καλύτερά του!

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές που επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης εγχώριας ΑΧΕ και ο γράφων την στήλη ήταν "αυτήκοος μάρτυς", υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνιστούν αυξημένη επιφυλακτικότητα για τις Διεθνείς Αγορές και δεν είναι μόνο το Βρετανικό δημοψήφισμα και οι αναμενόμενες κινήσεις των Fed και BoJ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους Ξένους διαχειριστές, η σχέση κινδύνου – απόδοσης είναι υπερβολικά υψηλή για τις μετοχές, Παγκοσμίως και δεν ενδείκνυται η ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Τα περιθώρια ανόδου είναι περιορισμένα και για τον λόγο αυτό σε κάθε ανοδική κίνηση, συνιστάται η σταδιακή μείωση θέσεων.

"Οι τελευταίες προσδοκίες των Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, όσον αφορά τον Μεταποιητικό Τομέα είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί. Το σκηνικό στην Κίνα παραμένει ανησυχητικό. Το Παγκόσμιο P/E έχει μπει σε υπερτιμημένη ζώνη. Ο μέσος Αμερικανικός δείκτης καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι στα ιστορικά υψηλά, πολύ υψηλότερος από ότι ήταν το 2007. Τα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ επιδεινώνονται. Η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του επταετούς ράλι. Αυτό πιθανόν να έχει τελειώσει. Οι επαναγορές μετοχών συντήρησαν τα κέρδη. Οι επαναγορές είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2007. Θα είναι έκπληξη αν συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα" είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τους Ξένους αναλυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το τελικό κλείσιμο του Δείκτη ασφαλώς και δεν πρόσθεσε νέα τεχνικά δεδομένα, όμως επιβεβαίωσε την σπουδή των ενεργών χαρτοφυλακίων να διατηρήσουν την απόλυτα ελεγχόμενη εικόνα, έστω και αν η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ ήταν πτωτική, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,34%), σαν επόμενες αντιστάσεις δείχνουν οι 183 και 187 μονάδες και σαν πρώτες στηρίξεις οι 178 και 175 μονάδες που είναι και το "stop" στο "long".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 28 εβδομάδων στις 658,99 μονάδες κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την έκταση στο Ελληνικό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των €7,5 δισ, την θετική αξιολόγηση της Οικονομίας και την επαναφορά του 'waiver' των Ελληνικών ομολόγων" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ωστόσο άξια αναφοράς είναι η σημαντική υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας μέσα στον Ιούνιο (-43,3% σε μηνιαία βάση στα €58,5 εκατ.), καθώς η σωρευτική άνοδος του Γενικού Δείκτη, άνω του 25%, στο 3μηνο Μαρτίου - Μαΐου, σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα για το "Brexit" και οι εκλογές στην Ισπανία καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς στην τρέχουσα φάση.

Στοιχεία όπως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα €87,89 δισ στα τέλη Απριλίου (€4,33 δισ εξ' αυτών μέσα στο 2016), η αρνητική πιστωτική επέκταση (-1,9% τον Απρίλιο) και το ύψος των καταθέσεων €121,43 δισ (χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003) συνεχίζουν να προβληματίζουν, ωστόσο η σταδιακή μείωση της εξάρτησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον ELA (€68,1 δισ έως τις 22/6/16, έναντι €75,8 δισ έως τις 13/1/2016), η προώθηση των Αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα η έξοδος στις Διεθνείς Αγορές από εταιρείες (νέα ομολογιακή έκδοση της Τιτάν 5ετούς διάρκειας ύψους €250 εκατ. με προσφερόμενη απόδοση κάτω του 4% και πλησίον ίσως και του 3,5%!!!!!) δείχνουν πως το κλίμα για την Ελλάδα μπορεί να αλλάζει.

Η κρίσιμη δοκιμασία, εκτός αρνητικής έκπληξης, θα είναι αυτή του τελευταίου 3μήνου του 2016, όπου θα φανούν τα αποτελέσματα της "Ατμομηχανής" της Ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή του Τουρισμού, αλλά και οι αντοχές και η ανέχεια των φορολογούμενων.

Άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι το Φθινόπωρο, ένταξη στο "QE" των Ελληνικών ομολόγων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εξελίξεις με το Ελληνικό χρέος, αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ανοίγοντας το δρόμο για την χαλάρωση των "capital controls".
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για την εγχώρια Αγορά, καίτοι η τελευταία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της πλειονότητας των ξένων Αγορών από την αρχή του έτους.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,30%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,93%).

Μικτά πρόσημα και στην Ευρώπη (μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το US Oil που δείχνει να ξεπερνά τα $51, με σημαντικά κέρδη και ο Χρυσός, ενώ την αποδυνάμωση του δολαρίου, με μικρότερα κέρδη, εκμεταλλεύεται και το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και όπως ανακοίνωσε η Γενική Τελωνειακή Διεύθυνση της Χώρας, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 4,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,4%, καταγράφοντας την μικρότερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2014. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση των εξαγωγών κατά 3,6% και των εισαγωγών κατά 6%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα $49,98 δισ τον Μάιο, από $45,6 δισ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στα $58 δισ.

Η Κίνα πρόκειται να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια ποσόστωση 250 δισ γουάν ($38 δισ) για πρώτη φορά, για επενδύσεις σε Κινεζικές μετοχές, ομόλογα και άλλα Περιουσιακά Στοιχεία, όπως τόνισαν Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters. Η Κίνα έχει δώσει ποσοστώσεις τοποθετήσεων σε κάποιες Χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης. Ωστόσο αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσόστωση για μία μόνο Περιοχή δικαιοδοσίας μετά το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, Κινέζοι Αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν, κατά τις δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ότι δεν βλέπουν ανάγκη για περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, κάτι που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στις ήδη υποτονικές Οικονομίες των ΗΠΑ και του Υπόλοιπου Κόσμου.

Το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας διευρύνθηκε 42% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους. Το νούμερο σηματοδότησε το δέκατο συνεχόμενο μήνα επέκτασης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το MarketWatch.

Το πλεόνασμα ήταν συνολικά 1,88 τρισ γεν τον Απρίλιο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal και του Nikkei ανέμεναν 2,31 τρισ γεν.

Η Οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο, με πιο γρήγορους ρυθμούς απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κατά 1,9% σε ετήσια βάση, αναθεωρημένο από το 1,7% της πρώτης "ανάγνωσης". Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%, έναντι του 0,4% της προκαταρκτικής ανάγνωσης.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημοσιοποιήσει σύντομα τις προτάσεις της για το πώς να μειώσουν οι Τράπεζες το απόθεμα των 'κόκκινων' δανείων τους και στη συνέχεια τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θα πρέπει να εισέλθουν σε διάλογο με την Εποπτική Αρχή ως προς το πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα", δήλωσε η Ντανιέλ Νουί. Η ίδια πρόσθεσε πως "κατά περίπτωση οι Τράπεζες θα έχουν την επιλογή, είτε να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα 'κόκκινα' δάνεια. ή να τα μειώσουν σε μακρύτερο χρονικό διάστημα".

Οι επενδυτές αποσύρουν δισεκατομμύρια από Βρετανικά στοιχεία ενεργητικού ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που επικαλείται το Sky News. Συγκεκριμένα, περίπου 65 δισ στερλίνες έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ή μετατράπηκαν σε άλλα Νομίσματα το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,1% για το 2018 και επανέλαβε τις πρόσφατες εκτιμήσεις για σταδιακή επιβράδυνση των μεσοπρόθεσμων ρυθμών ανάπτυξης. Η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας διατήρησε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος και 2,3% το 2017, ύστερα από ανάπτυξη κατά 3,2% πέρυσι. Η Τράπεζα εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν, καθώς εξασθενεί ο αντίκτυπος από την υποτίμηση του Ευρώ και τις χαμηλές τιμές του Πετρελαίου.

"Η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ελαφρώς, κατά το δεύτερο τρίμηνο έπειτα από ένα ισχυρό ξεκίνημα φέτος", εκτίμησε σήμερα η Τράπεζα της Γαλλίας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί 0,2% στο τρίμηνο που λήγει στα τέλη Ιουνίου και σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο ενισχύθηκε 0,5%. Προηγούμενη εκτίμηση της Τράπεζας της Γαλλίας, τον περασμένο μήνα, έκανε λόγο για αύξηση 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Βρετανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% την περίοδο από το Μάρτιο ως το Μάιο. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4%, χαμηλότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε σήμερα τις αγορές εταιρικών ομολόγων, στο πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών συνολικού ύψους 80 δισ ευρώ", σύμφωνα με το Bloomberg. Η Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει μια λίστα με τα εταιρικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της στις 18 Ιουλίου και η λίστα αυτή θα επικαιροποιείται κάθε Δευτέρα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν περαιτέρω οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, φτάνοντας τις 5,79 εκατ. από 5,67 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός των προσλήψεων επιβράδυνε τον Απρίλιο στο 3,5% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αριθμός των αποχωρήσεων υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την Παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 προχώρησε η World Bank, προβλέποντας πως η Παγκόσμια οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 2,4% φέτος, έναντι του 2,9% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Αιτία είναι οι επίμονα χαμηλές τιμές των Εμπορευμάτων, η υποτονική ζήτηση στις Αναπτυγμένες Οικονομίες, η αδυναμία που εμφανίζει το Εμπόριο, καθώς και ο περιορισμός των κεφαλαιακών ροών. Παράλληλα, υποβάθμισε την πρόβλεψη για το 2017 στο 2,8% από 3,1% προηγουμένως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το συνολικό ποσό των 2,925 δισ ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας. Συγκεκριμένα, άντλησε 1,3 δισ από 3μηνα έντοκα, με επιτόκιο αμετάβλητο στο 2,7%, και 1,625 δισ από τα 6μηνα έντοκα με επιτόκιο αμετάβλητο στο 2,97%.

H Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, υπέγραψε συμφωνία με την "Wert Red Sàrl", εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ανήκει εξ ολοκλήρου στη "Värde Partners", για την πώληση 18.551.880 μετοχών της θυγατρικής της "Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π"., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 33,8% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 658,99 μονάδες (+0,82%), όμως η συνέχεια επεφύλασσε αρνητικές εκπλήξεις στους πρωινούς αγοραστές, καθώς μετά τις 12.39 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 647,04 (-1%) κινητοποιώντας τους όποιους αγοραστές. Στις 17.00 βρέθηκε στις 651,22 (-0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 652,38 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος. σχετικά χαμηλός, περιορίστηκε στα 62,1 εκατ. από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΚ). Το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε συναλλαγές των Alpha Bank και Εθνικής.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, Viohalco, Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Lamda Development.

Χαμηλότερα του 25αρη, επέστρεψαν δριμύτεροι οι αγοραστές στον Νηρέα (+11,9%) ωθώντας τον σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο, από απόσταση και εν μέσω διακυμάνσεων, ακολούθησε η Σελόντα (+1,65%), σαφώς πιο "ευέλικτο" το Γαλαξίδι (+9,76%), ενώ συνεχίζει την αναρρίχηση ο Επίλεκτος (+12,59%) κυρίως με "ανοιχτές" εντολές αγορών.

Το διάγραμμα του Νηρέα από την αρχή του έτους

Κινητικότητα στην Creta Farm (+3,9%), επέστρεψαν οι πωλητές στην Frigoglass (-6,83%), ξαφνικός πωλητής και στην Audiovisual (-8%), ενώ μετά την τελευταία επιχειρηματική είδηση και την ανάληψη έργων σε Δανία και Σουηδία, ανέβασαν όγκους τα Ελ. Καλώδια (+0,83%), όμως η προσφορά ήταν αξιοπρόσεκτη, παρά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το διάγραμμα της Ελληνικά Καλώδια από την αρχή του χρόνου

Επίσης από σήμερα επέστρεψε σε συναλλαγές η Ντρουκφάρμπεν (+10%), ενώ οι μετοχές την Ελινόιλ (-5,45%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,16 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,144 ανά μετοχή).

---ΧΠΑ

Απόλυτα σταθεροποιητική συνεδρίαση, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.275 συμβόλαια).

Στα 19.115 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.765, 4.772 για τον Ιούνιο και 993 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 180) κινήθηκε μεταξύ 178,5 και 182,75 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (160.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (970), Alpha Bank (9.985), Eurobank (4.993), Πειραιώς (23.973), Εθνική (24.446), MIG (630), ΟΠΑΠ (746), Μυτιληναίος (175), Ελ. Πετρέλαια (101), ΟΤΕ (157), ΟΛΠ (146), Intralot (105), Ελλάκτωρα (193), ΕΧΑΕ (107), Viohalco (108).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 187 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC, όπου υπάρχει σημαντική αύξηση δανεισμού κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.707.133 τεμ.). Πειραιώς (31.118.748 τεμ.), Alpha Bank (5.520.921 τεμ.) και Eurobank (11.288.902 τεμ.).

Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v