Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η «βουτιά» και η επόμενη μέρα

Από τα ψηλά στα... χαμηλά η αγορά, με την επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές να βαραίνει το κλίμα. Το σήμα από τα παράγωγα και τα όρια κινήσεων για τους βασικούς δείκτες. Η ατζέντα της εβδομάδας, οι αποδόσεις και τα στατιστικά.

Απρόσμενη ως προς την έκταση της η... άτακτη υποχώρηση της Παρασκευής, με το Γενικό Δείκτη να χάνει διαδοχικές στηρίξεις καταλήγοντας στις 618,67 μονάδες. Στο μείον και πάλι η απόδοση του ΧΑ από την αρχή του έτους (2,01%) "σβήνοντας" όλα τα κέρδη που είχαν σημειωθεί από την αντίδραση έως τα επίπεδα των 656 μονάδων.

Στο γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στις ξένες αγορές, και δη στις ευρωπαϊκές αλλά και στην μείωση θέσεων αρκετών ξένων (και «ξένων») traders την αμέσως επόμενη της έγκρισης από το EwG της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το εύρος της υποχώρησης.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ελέγχεται από ξένα (και «ξένα») χαρτοφυλάκια, διαχειριστές, hedge funds κ.λπ. ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη η μείωση θέσεων τους, το "κλείδωμα" μέρους των σημαντικών υπεραξιών που κατέγραψαν στην διάρκεια των τριών διαδοχικά ανοδικών μηνών.

Εδώ και μέρες το Euro2day.gr σημείωνε πως με την προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας και έγκρισης της δόσης, το ΧΑ αντέδρασε από τα ελάχιστα των 420 (και σε δεύτερο χρόνο) από το τοπικό χαμηλό των 570 έως τις 656 μονάδες.

Καταληκτική περιοχή αυτής της κίνησης η περιοχή των 665 και στο καλύτερο ενδεχόμενο προς τις 675/680 μονάδες. Οι συνεχείς αναβολές και εμπλοκές μέχρι να φτάσουμε στο EwG του Ελσίνκι κατά γενική εκτίμηση έδιωξαν κόσμο, οδήγησαν ορισμένους στο να κατοχυρώσουν θέσεις τους με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η είδηση της έγκρισης συνέπεσε με την εμβάθυνση της διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχητική υποχώρηση του DAX χαμηλότερα και των 9.950 μονάδων, την επιδείνωση της εικόνας στις αγορές ομολόγων.

Οπως σημείωναν γερμανοί αναλυτές η αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με τα εσωτερικά ζητήματα που σοβούν στην Γερμανία (το πρώτο ΑΕΠ της ΕΕ) συντηρούν την φυγή κεφαλαίων από το ευρω-σύστημα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι τελευταίες αλλεπάλληλες αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων (από τον Ντράγκι μέχρι τον Ασμουσεν κ.ά.) για τις κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Προφανώς πολλά, πάρα πολλά, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου (και δευτερευόντως τις εκλογές στην Ισπανία).

Εδώ και μέρες το Euro2day.gr σημείωνε, πως το ΧΑ αντιδρά στην προεξόφληση της συμφωνίας και για τη συνέχεια θα τιμολογήσει την υλοποίηση της, την εφαρμογή όλων όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ δανειστών- Αθηνών.

Η εικόνα αντιμαχόμενων παραγόντων της κυβέρνησης (ενδεικτική η περίπτωση Σπίρτζη- Πιτσιόρλα), οι αναπόφευκτες κινητοποιήσεις εργαζομένων (το καμπανάκι από τους ανθρώπους της κρουαζιέρας δεν ελήφθη δεόντως από την κυβέρνηση), η "υπενθύμιση" για τα εργασιακά, ακόμη και οι κόντρες βιομηχάνων (και για 13ο-14ο μισθό) σε συνδυασμό με το "γύρισμα" των ξένων αγορών οδήγησε αρκετούς σε μείωση των θέσεων τους.

Διαδικασία, που έγινε εμφανής το τελευταίο 15μερο με τις "διανομές" στα τοπικά υψηλά των 650 μονάδων και από την αρχή της τελευταίας εβδομάδας με την θεαματική υποχώρηση συναλλαγών/τζίρου.

Το ΧΑ χρειαζόταν νέο καταλύτη για να συνεχίσει πειστικά πάνω από τις 665 μονάδες και εν μέρει η επαναφορά του waiver είχε ενσωματωθεί στην τελευταία αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (με τον ΔΤΡ έως τις 62 μονάδες). Τις τελευταίες ημέρες ήταν εμφανής η αδυναμία του ΔΤΡ όχι να επανέλθει προς τις 60/62 αλλά καν να προσεγγίσει τις 58 για να χάσει την Πέμπτη και την επαφή με τις 56,5 μονάδες.

Τα μηνύματα πλήθαιναν στην διάρκεια της εβδομάδας και δεδομένης της υπεραπόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών (στο 3μηνο Μαρτίου- Μαίου) ήταν ζήτημα αφορμής για να ενεργοποιηθούν οι πωλητές. Το ότι δεν επιτεύχθηκε εξ΄ ολοκλήρου ο στόχος των 665 και των 675/680 μονάδων αφήνει ένα περιθώριο να επιτευχθεί σε... δεύτερο χρόνο. Μέχρι τότε όμως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές/short και όσο αυτοί έχουν τον έλεγχο στις ευρωπαϊκές αγορές το ΧΑ δύσκολα θα αποφύγει τα χαμηλότερα.

Στις 9.834,62 μονάδες ο DAX και εάν την Δευτέρα δεν αντιδράσει από τις 9.700-9.750 μονάδες τότε οι αγορές θα προεξοφλούν κάτι που-προς ώρας- δεν έχουμε αντιληφθεί. Θα φανεί Δευτέρα- Τρίτη εάν θα κρατήσει (ή όχι) το σημαντικότερο χρηματιστήριο της ευρωζώνης.

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Fed (14-15) και στις 16 της BoJ, με τις ανησυχίες για την κινεζική (και ασιατικές ) οικονομίες να έχει επανέλθει.

Κρίσιμη για το ΧΑ η επόμενη εβδομάδα όχι μόνο λόγω του Eurogroup (που εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί) αλλά και για την έξοδο της μετοχής του ΟΠΑΠ από τον δείκτη Stoxx 600 (17/6), τις αλλαγές στους δείκτες (θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της 17ης /6), ενώ την επόμενη Παρασκευή λήγει η δεύτερη σειρά triple witching για το 2016.

Η τιμολόγηση στα Παράγωγα έχει αρχίσει από την συνεδρίαση της Δευτέρας με τις θέσεις αντασφάλισης να αυξάνονται μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στις 168,53 μονάδες ο FT25 στην υποκείμενη αγορά, προς τις 158 μονάδες αρκετά Συμβόλαια του δείκτη για την τρέχουσα σειρά. Δέκα μονάδες για τον 25άρη αντιστοιχούν σε επίπεδα χαμηλότερα των 590 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Από τις μετοχές του δείκτη είναι ενδεικτικό, πως σε εβδομαδιαία μέτρηση μόλις δύο (2) από τις 25 "έκλεισαν" με θετικό πρόσημο. Η δεικτοβαρής Coca Cola ( με θετική απόδοση 4,27% στην εβδομάδα) και τα FF Group (με 4,22%) έναντι απωλειών 3,21% για τον ΓΔ και 12,76% του ΔΤΡ.

Διασώθηκαν (με απώλειες μικρότερες του 3% σε εβδομαδιαία μέτρηση) οι τίτλοι των ΓΕΚ/Τέρνα (-1,48%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,97%), ΕΥΔΑΠ (-1,52%), Motor Oil (-1,80%), Mυτιληναίος (-2,33%), ΤΙΤΑΝ (ακριβώς μείον 3%).

Ωστόσο αυτές οι μετοχές δεν αρκούν για να αλλάξει το κλίμα, τουλάχιστον στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Εκτός εάν σημειωθεί θεαματική αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαικές αγορές.

Τεχνικά μια πρώτη ένδειξη αναστροφής θα δινόταν στην περίπτωση που ο ΓΔ επανερχόταν προς τις 630 μονάδες και πάνω από τις 172 ο FT25. Ανησυχητικό το ότι για τον ΔΤΡ χάθηκε η σημαντική στήριξη στις 48 και εάν την Δευτέρα δεν υπάρξει αντίδραση από τις 47 τότε ο δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα των 45 μονάδων.

Αποθαρρυντικό το γεγονός, πως σηματωροί μας στο 3μηνο Μαρτίου-Μαίου έχουν οπισθοχωρήσει σημαντικά. Ενδεικτική η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου (απώλειες 16,36% στο μήνα).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618,67 μονάδες με πτώση 4,62%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 5,87% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,22%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου (+4,22%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-12,76%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-9,03%), Ακίνητης Περιουσίας (-6,45%) και Προσωπικά – Οικιακά Προϊόντα (-6,12%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Επίλεκτος (62,70%), Βαρβαρέσος (43,28%), Βογιατζόγλου Systems (28,57%), Sato (21,43%), Χατζηκρανιώτη (19,70%), Δομική Κρήτης (18,65%), Lavipharm (16,82%), CPI (13,64%), Q&R (12,69%) και Druckfarben (12,20%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ANEK (-30,23%), Aθηνα (-28,95%), Yalco (-24,53%), Δούρος (-19,67%), Προοδευτική (-18,18%), Frigoglass (-17,05%), Νηρεύς (-16,85%), Τράπεζα Πειραιώς (-16,12%), Attica Bank (-14,36%) και Eurobank (-13,62%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v