Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 630, με τις τράπεζες σε βαθύ κόκκινο

Εντονες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 κάτω από τα επίπεδα των 170 μονάδων. Διψήφιες απώλειες για Πειραιώς, Eurobank. Πτώση υψηλότερη του 3% για Alpha, Eθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Viohalco, Aegean. Καλύτερη «συμπεριφορά» από Coca Cola. Mέτριος ο τζίρος.

Διευρύνονται οι απώλειες στο σύνολο του ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να «μετρά» απώλειες μεγαλύτερες του 3% εδώ και περίπου 45'. Ανησυχητικός αν και αναπόφευκτος ο συγχρονισμός του Χ.Α. με τις ξένες αγορές, με τη διόρθωση να έχει προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις έναντι των ευρωπαϊκών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την έκταση της υποχώρησης στην υπεραπόδοση που είχε προηγηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω της προεξόφλησης της συμφωνίας/έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στις 624 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 3,35%, αλλά σε διάστημα εβδομάδας και μηνός είναι σαφώς σε υπεραπόδοση έναντι λ.χ. του DAX. Συγκεκριμένα για τον Γ.Δ. η μηνιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 2,32% έναντι απωλειών 1,08% του γερμανικού χρηματιστηρίου, ενώ μικρότερη είναι η υποχώρηση του Γ.Δ. έναντι του DAX σε μέτρηση εβδομάδας.

Συνεκτιμώντας πως για το Χ.Α. σε όλη τη φάση της προεξόφλησης ο Γ.Δ. αντέδρασε αρχικά από τις 420 και στη συνέχεια από τις 570 μονάδες με καταληκτική την ευρύτερη περιοχή των 665 μονάδων, η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη και οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία έρχονται την... κατάλληλη στιγμή.

Στα της γενικότερης τάσης και η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον FTSE 100 να έχει κλίση από τις 6.322 μονάδες της 7ης Ιουνίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η προσπάθεια αυτονόμησης του Χ.Α. εξαντλήθηκε στα όρια των 648 μονάδων, με τον ΔΤΡ να μην υπερβαίνει τις 53,60 μονάδες, σημείο απ' όπου «γύρισε» πτωτικά χάνοντας διαδοχικά τις 52, τις 51, για να «βαρύνει» άμεσα προς τις 48 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες και για τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με τις μεγαλύτερες για την Πειραιώς, ενώ τη συγκριτικά μικρότερη διόρθωση (με 3,85%) σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank.

Πωλητές, μετά τα πρώτα 25'-30', και στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να υποχωρεί κατά 1% στα 8,94 ευρώ, τον ΟΠΑΠ κατά 1,38% στα 7,13 ευρώ και τη ΔΕΗ να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες με 4,01% στα 3,11 ευρώ. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση, αποθαρρυντική εξέλιξη είναι η απώλεια χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση των 9 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και η διόρθωση του ΟΠΑΠ προς τα 7,10 ευρώ. Για τη ΔΕΗ, η υποχώρηση δικαιολογείται έως τα όρια των 3,05 ευρώ.

Στα 18,28 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola με μείον 1,25%, λειτουργεί -στο μέτρο του δυνατού- σαν φρένο στη μεγαλύτερη διόρθωση των βασικών δεικτών.

Στο μείον και οι 3-5 μετοχές που στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης παρουσίασαν συγκριτικά καλύτερη εικόνα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ κ.ά.), αν και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι στις 12 από τις 25 μετοχές του δείκτη οι απώλειες είναι μικρότερες (από του δείκτη) και ότι η διόρθωσή τους πραγματοποιείται με λίγες συναλλαγές/χαμηλό τζίρο.

Σε μάλλον μέτρια επίπεδα ο τζίρος, καθώς στις 13:40 έφτανε τα 44 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερες ήταν οι συναλλαγές -έφταναν τα 100 εκατ. μετοχές. Αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων επικεντρωνόταν στον τραπεζικό κλάδο. Πάνω από 35 εκατ. μετοχές στην Εθνική και σχεδόν 31 εκατ. στην Πειραιώς στις 13:42.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v