Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλητές μετά το EwG οι επενδυτές

Κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 630 μονάδες. Στο -10% η Πειραιώς. Πτώση υψηλότερη του 4% για Alpha, Eθνική, Eurobank, Viohalco. Στο κόκκινο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola. Xαμηλός ο τζίρος.

Με σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με προσπάθειες αυτονόμησης στην αρχή της συνεδρίασης
στο ΧΑ. Κόντρα στη νέα διόρθωση που "σαρώνει" από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο αλλά και "ευρω-περιφέρεια", στο ελληνικό επικράτησε αρχικά διαφορετικός αέρας, με ενδεικτική την κίνηση του ΓΔ προς τις 647,56 μονάδες.

Τουλάχιστον στα πρώτα 30' της συνεδρίασης και όταν ο DAX με "βουτιά" 1,35% έχανε τις 10.000 προς τις 9.955 μονάδες, στο ΧΑ οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Η συνέχεια ωστόσο επιφύλαξε σημαντική αλλαγή κλίματος και στις τάξεις των αγοραστών, με τους πωλητές να πιέζουν τις μετοχές του FT 25 σε χαμηλότερες τιμές.

Κάποιες προσπάθειες ενεργοποίησης αγοραστών παρατηρήθηκαν λίγο πριν τις 11:15, ειδικότερα σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ και Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo.

Συγκριτικά περισσότερες οι συναλλαγές και ο τζίρος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε σχέση με το ελληνικό, όπου η αξία ήταν χαμηλότερη του μέσου όρου εβδομάδας.

Εως τις 641,88 μονάδες η υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τις 640 να είναι -στην παρούσα φάση- η δεύτερη γραμμή άμυνας, από τη στιγμή που "χάθηκαν" οι σημαντικές 650 μονάδες.

Ωστόσο μετά τς 12.30 έσπασε και αυτή, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα επίπεδα των 625 μονάδων.

Εως τις 52,45 μονάδες η διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών, με την προσοχή των βραχυπρόθεσμων να επικεντρώνεται στη σηματωρό Alpha Bank, σε αντίθεση με Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, όπου οι πωλητές/short έχουν τον πρώτο λόγο.

Εως τις 176,43 μονάδες ο FT 25, με όλες τις μετοχές του δείκτη να κινούνται πτωτικά.

Αγοράζοντας στην πληροφορία, πουλώντας στην είδηση, με τα νεότερα από το Ελσίνκι και το Βερολίνο να αποτελούν αφορμή για μερική κατοχύρωση θέσεων στα επίπεδα των 647/648 μονάδων.

Με τις απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο να διευρύνονται, η συνέχεια δείχνει δύσκολη για τους αγοραστές/long και ευκολότερη για τους πωλητές/short, μετά μάλιστα την απώλεια και των 640 προς τις 638 μονάδες για τον ΓΔ λίγο μετά τις 11:10.

Ζητούμενο για τη συνέχεια η επιβεβαίωση -εάν είναι δυνατόν- των 635 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 51 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 172 μονάδων για τον FT 25.

Σε αυτές τις τιμές έχουν διαμορφωθεί -σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση- στηρίξεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη συνέχεια.

Στις 12.45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 72 εκατ. μετοχών, με 23 στην Πειραιώς και με 26 εκατ. μετοχές στην Εθνική. Στα 34 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το περίπου το 81% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v