Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις στο ΧΑ εν μέσω «ανησυχιών» ότι η εκταμίευση της δόσης έχει ήδη… προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Ποια είναι τα τεχνικά όρια στο καλό και το κακό σενάριο. Η προσοχή και στις ξένες αγορές, με ορίζοντα το βρετανικό δημοψήφισμα.

Πράσινο φως από EwG για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street. Δεύτερη ημέρα διόρθωσης για τις ευρωαγορές, αλλά κράτησε τις 10.000 μονάδες ο DAX. Εισήγηση-φωτιά από Ε.Ε. για ομαδικές απολύσεις, αρχίζει το ματς για το Euro της Γαλλίας.

Παρότι η έγκριση από το EwG είχε προεξοφληθεί από την πλειονότητα των traders, εντούτοις η χθεσινή απόφαση έρχεται την κατάλληλη στιγμή και για το ΧΑ στο... παρά ένα, μετά τη χθεσινή απώλεια των σημαντικών 650 μονάδων.

Οπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, δεν είναι ξεκάθαρο αν η εκκρεμότητα για τον ΟΤΕ μεταφέρθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ σήμερα συνεδριάζει για το ελληνικό ζήτημα η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Χάθηκε πάλι το "κάστρο" των 650 μονάδων, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν σε "κλείσιμο" στην περιοχή των 646 μονάδων, με απώλειες για τον τραπεζικό και υποχώρηση του FT 25 χαμηλότερα των 180 προς τις 178 μονάδες. Συναλλαγές 47,5 εκατ. μετοχών, αξίας 54 εκατ. ευρώ, συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αντιπροσωπευτική διόρθωση που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Τεχνικά μπορεί οι πρώτες στηρίξεις να χάθηκαν, πλην όμως λίγο χαμηλότερα οι δεύτερες δεν αμφισβητήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Για τον Γ.Δ., όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, χαμηλότερα των 650 είναι οι ζώνες άμυνας στις 640, στις 630 μέχρι τις 605-610 μονάδες, όπου και ακυρώνεται η τρέχουσα τάση. Για τον ΔΤΡ μπορεί να κατέστη αδύνατη η υπέρβαση έστω των 56,5 μονάδων, ωστόσο όσο επιβεβαιώνονται οι 52 μονάδες, τόσο η τάση μένει ενεργή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον FT 25, που διόρθωσε κάτω από τις 180 αλλά διατηρεί τη βάση των 176-175 μονάδων.

Η αγορά περίμενε μία είδηση σαν τη χθεσινή για να επιχειρήσει ακόμη έναν γύρο προεξόφλησης, έχοντας στραμμένη την προσοχή της πλέον στην ΕΚΤ. Εάν η Κεντρική Τράπεζα επιφυλάξει κάποια ευχάριστη έκπληξη την ερχόμενη εβδομάδα (αντί της 22ας Ιουνίου), τότε ναι, συντρέχουν λόγοι για να επιχειρηθεί άλλος ένας γύρος, με στόχο πάντα τις 665-666 και το πολύ προς τις 672-675 μονάδες. Στην καλύτερη περίπτωση, η έκταση της τελευταίας κίνησης θα μπορούσε -με τη συνδρομή ανάλογα θετικών αφορμών- να φτάσει έως τα όρια των 675 μονάδων, όπου και καταλήγει όλος ο σχηματισμός από τα χαμηλά των 420 μονάδων του Φεβρουαρίου (και των 570 του Μαρτίου).

Για υψηλότερες πτήσεις απαιτούνται ευνοϊκή διεθνής συγκυρία, ρηξικέλευθες ενέργειες από την κυβέρνηση και θετικά... σοκ από επιμέρους εισηγμένες. Προσώρας κάτι τέτοιο δεν διακρίνεται στον ορίζοντα, οπότε περιοριζόμαστε στην πολύ βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας και δη στη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδας.

Με οριακά θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον Γ.Δ., παρά το χθεσινό μείον 1,03%, που πρακτικά σημαίνει πως σήμερα θα δοκιμασθεί η επαναπροσέγγιση των 656 μονάδων. Θα φανεί εάν θα επιχειρηθεί με τον τραπεζικό κλάδο, με βασικό στόχο τις 56,5 μονάδες και σηματωρό την Alpha Bank (όπου χθες άλλαξαν χέρια πολλά πακέτα) και οδηγό την Εθνική.

Στα επιμέρους, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, η Viohalco έκανε τη διαφορά με τη διάσπαση του 1,57 ευρώ, με επόμενες αντιστάσεις προς το 1,67 και το 1,82 ευρώ. Απόλυτα τεχνική η κίνηση του Μυτιληναίου, "βλέποντας" τα 4,60 ευρώ, ενώ στην ΕΧΑΕ παρά την προσφορά των τελευταίων ημερών να συνεκτιμηθεί πως από σήμερα μπορεί να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, περιοριζόμαστε στην πολύ κοντινή "μέτρηση" της αγοράς περιμένοντας το Eurogroup, την ΕΚΤ, αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit (23/6) και τις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία (δύο μέρες αργότερα του αγγλικού δημοψηφίσματος).

Οσον αφορά στα εντός των τειχών, η εισήγηση-φωτιά της Ε.Ε. για τις ομαδικές απολύσεις, όπως αποκαλύπτει η Ρούλα Σαλούρου, έρχεται να "προσγειώσει" όσους θεωρούν πως η πίεση των δανειστών εξαντλείται σε αυτή την αξιολόγηση.

Προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη μεγάλη και κρίσιμη του φθινοπώρου... αλλά μέχρι τότε ας δούμε κοντινότερα και μάλιστα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε "λήγει" το δεύτερο triple witching του 2016.

Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v