Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 27% στις τράπεζες σε δυο συνεδριάσεις!

Η αγορά πήρε τελικά τη σκυτάλη από τις ευρωαγορές και ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 608 μονάδες με ισχυρό τζίρο. «Γραφείο στοιχημάτων» οι αγορές μέχρι την ετυμηγορία των Βρετανών. Το «gap» και η υπέρβαση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών.

Δεύτερη συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του διεθνούς κλίματος και με τα "στοιχήματα" να γέρνουν υπέρ του "Bremain", να αναρριχάται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, βάζοντας σαν πρώτο στόχο τα επίπεδα τιμών πριν την επταήμερη πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 9,31%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατά 26,93% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 3,5 δισ ευρώ.

Με σχετική χρονοκαθυστέρηση, λόγω της χθεσινής αργίας, το Χ.Α. επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν σημαντική ανοδική κίνηση, στον απόηχο της βελτίωσης του κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, σε μία συνεδρίαση που συνδυάστηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, έστω και αν ο τζίρος του πρώτου ημιώρου άφηνε υποσχέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, κατά την παρούσα φάση, το σύνολο των Αγορών έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο "γραφείο στοιχημάτων", με τα πονταρίσματα να συνεχίζονται, όσον αφορά το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 τρέχοντος, ενώ μία ημέρα νωρίτερα αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω πιθανής επαναφοράς του "waiver".

Υπενθυμίζεται ότι στην διεθνή ατζέντα, ακολουθούν οι Ισπανικές εκλογές στις 26 του μήνα.

Όσον αφορά τα δικά μας, η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με τους νέους αναπροσαρμοσμένους δείκτες, καθώς από σήμερα ο δείκτης FTSE/X.A. Large Cap πολλαπλασιάστηκε επί 10 και οι δείκτες FTSE/Χ.Α. δείκτης Τραπεζών και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός δείκτης, πολλαπλασιάστηκαν επί 20.

Η ατζέντα συμπληρώνεται στις 24/6, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄s, ενώ από μεθαύριο 23/6 ο τίτλος του ΟΠΑΠ () θα διαπραγματεύεται χωρίς το νέο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής και σύμφωνα με την "Wall Street Journal", "πολλές Τράπεζες, από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με 'τοξικά' δάνεια ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της βραδείας οικονομικής ανάπτυξης και μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έκανε τα προβλήματα αυτά ακόμα εντονότερα. Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις Αγορές και τα 'sell off', σημειώνουν οι αναλυτές, μια έξοδος της Βρετανίας θα προκαλούσε έκτακτα κόστη αναδιάρθρωσης για τις Επενδυτικές Τράπεζες του Λονδίνου που ίσως χρειαστεί να μεταφέρουν τα κέντρα τους από το Λονδίνο, θα μπορούσε να "κοκκινίσει" τα Τραπεζικά δάνεια προς Πανευρωπαϊκές εταιρείες που ίσως έρθουν αντιμέτωπες με νέους εμπορικούς περιορισμούς, και γενικά θα περιόριζε την ζήτηση για πιστώσεις".

"Η Αρχή Εποπτείας των Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακομίσει από το Λονδίνο σε άλλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα, αν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ένωση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), στη Γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag".

"Οι Γαλλικές Τράπεζες ίσως αποσυρθούν από το Λονδίνο, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα αυτής της εβδομάδας", προειδοποίησε, στην εξαμηνιαία έκθεσή τη,ς η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας.

Ο George Soros υποστήριξε ότι η στερλίνα μπορεί να πέσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν η Χώρα τους να φύγει από την ΕΕ. Πρόκειται για μια υποτίμηση μεγαλύτερη και πιο απότομη σε σχέση με το 1992, οπότε πόνταρε κατά του νομίσματος.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο της για την σταθερότητα των τιμών", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνοντας ότι "η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη Βρετανία".

Στα πιο εγχώριου ενδιαφέροντος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Εθνικής Τρ. κα Λούκα Κατσέλη, ερωτηθείσα για την άρση των "capital controls", εξήγησε πως "θα πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις".

"Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας ότι εκταμιεύτηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τα επιτόκια που βαρύνουν τα Ελληνικά δάνεια είναι πολύ χαμηλότερα του 1%, με ωρίμανση στα 32 χρόνια. Σημείωσε δε, ότι ο ΕSM θα προσπαθήσει να μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελληνική Οικονομία. Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να εμφανίσει η Αθήνα, ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστή η συμφωνία που θέτει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2018.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, η οποία ήταν δύο φάσεων, στην πρώτη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία προκειμένου να αντιληφθεί κανείς ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" και πολύ γρήγορα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών και οι επιμέρους Τραπεζικές μετοχές "είδαν" τα υψηλά ημέρας.

Ο Τραπεζικός δείκτης (+8,63%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 1005,9 μονάδες (+13,7%), ο τίτλος της Alpha Bank (+10,61%) μέχρι τα 2,30 ευρώ (+16,16%), της Εθνικής (+10,55%) μέχρι τα 0,27 ευρώ (+13,92%), της Eurobank (+5,1%) μέχρι τα 0,92 ευρώ (+14,43%) και της Πειραιώς (+6,28%) μέχρι τα 0,24 ευρώ (+15,96%).

Όμως ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος του πρώτου ημιώρου (20,5 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ., σε προσυμφωνημένη συναλλαγή της Motor Oil) "πρόδωσε" τις κινήσεις των απόλυτα βραχυπρόθεσμων παικτών που είχαν σπεύσει να τοποθετηθούν στις συνεδριάσεις Πέμπτης - Παρασκευής και σήμερα το πρωί προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις εκμεταλλευόμενοι το έντονα ανοδικό ξεκίνημα.

Στην δεύτερη φάση της συνεδρίασης και με την διαφαινόμενη "κόπωση" των Τραπεζικών μετοχών, οι ενεργοί παίκτες που ήθελαν παντοιοτρόπως το κλείσιμο των βασικών δεικτών σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, μετέφεραν μέρος των ανακυκλούμενων κεφαλαίων στον μη Τραπεζικό 25αρη, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επαναπροσεγγίσει την ενδοσυνεδριακή κορυφή, ενώ τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωναν οι Jumbo (μέχρι τα 11,47 ευρώ, +8,31% και τελικό κλείσιμο στο +7,08%)), Viohalco (μέχρι τα 1,40 ευρώ, +7,69% και τελικό κλείσιμο στο +4,62%) και Ελλάκτωρας (μέχρι τα 1,50 ευρώ, +8,70% και κλείσιμο στο +5,07%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σημαντική κινητικότητα σε Αεροπορία Αιγαίου (+3,66%) και Motor Oil (+3,81%) και Μυτιληναίο (+3,87%) ενώ όλοι οι τίτλοι του μη Τραπεζικού 25αρη, πλην των Lamda Development (-3,11%), ΔΕΗ (-1,01%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

To διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου από την αρχή του έτους

Σε περίπτωση που στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, διατηρηθεί το σχετικά θετικό κλίμα, έστω και χωρίς τις "εξάρσεις" των τελευταίων δύο συνεδριάσεων και τα μη Τραπεζικά blue chips αναλάβουν την ώθηση του Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, πιθανότατα θα αξίζουν προσοχής οι τίτλοι που σημειώνουν τις σημαντικότερες απώλειες από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Αεροπορίας Αιγαίου, που μπορεί να συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, όμως απέχει σημαντικότατα από τα υψηλά τρέχοντος έτους, ακόμα και αν υπολογιστεί η αποκοπή του μερίσματος.

Τεχνικά, ο τίτλος, που συνέχισε να έχει αξιοπρόσεκτη προσοφορά, για να δώσει σήμα επανεπιβίβασης, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 7,50 - 7,85, με ενδιάμεση αντίσταση τα 7,32 ευρώ. Με κλεισίματα υψηλότερα των 7,84 ευρώ, οι "long" ξαναπαίρνουν τον πρώτο λόγο.

Από εκεί και πέρα, η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών μπορεί να μην πιστεύει στην επικράτηση του "Brexit", όμως κανείς δεν θέλει να βρεθεί με αυξημένες θέσεις το πρωί της 24ης Ιουνίου και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, που άφησε ένα "gap" μεταξύ 587,88 και 591,02 μονάδων, η σημερινή συνεδρίαση άφησε θετικά συμπεράσματα.

Ο Δείκτης άφησε πίσω του τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (606,8 μονάδες) και βάζει σαν επόμενο στόχο τις 626,7 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), με ενδιάμεση αντίσταση στις 616 μονάδες και αμέσως επόμενες τις 633, 655 και 678 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, σε συνέχεια 7 συνεχόμενων πτωτικών που είχαν προηγηθεί υπό την επιρροή του πιθανολογούμενο "Brexit, επιβεβαίωσαν την πεποίθηση περί σκηνικού ασύμμετρων συμπεριφορών στις Αγορές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού, υπέρμαχου της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αποτέλεσε τον καταλύτη της μεταστροφής των δημοσκοπήσεων που δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στην παραμονή της. Προκύπτει επομένως, ότι η προβολή Εθνικο - λαϊκιστικών προταγμάτων καθοδηγεί συχνά την Κοινή γνώμη και επηρεάζει καταλυτικά τις Αγορές.

Έστω και αν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι Εθνικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές, εκτός αν υπάρξει οπισθοδρόμηση στον "αρχαϊσμό" των Εθνικών Κρατών με την έγερση κάθε λογής τειχών στα σύνορά τους!

Παράλληλα, η ορθολογική επιχειρηματολογία δεν είναι επαρκώς πειστική για να πείσει ότι στην Ε.Ε. οι λύσεις θα αναζητηθούν από το μετασχηματισμό της και την υιοθέτηση ενεργότερων κοινών πολιτικών και απαιτούνται και "άλλοι καταλύτες"...

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, κινείται συντονισμένα με τις Διεθνείς Αγορές, πορεία που θα έχει το δικό μας στίγμα επηρεαζόμενο από τη ρηχότητα της Αγοράς μας καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις το 80% των συναλλαγών διαμορφώνεται από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες και δύο το πολύ ακόμη Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, είναι πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ένα μείγμα εξελίξεων που θα επαναφέρουν τον καθορισμό της πορείας του, από ενδογενείς παράγοντες σε συνέχεια της αναγγελίας της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. το πρωί της 24ης Ιουνίου.

Αυτό θα συμβεί αν οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων για εκταμίευση της δόσης και επαναφορά των Ελληνικών ομολόγων ως αποδεκτοί τίτλοι από την ΕΚΤ, συνοδευθεί από μια θετική έκθεση της Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, ακόμη και ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορέσει να οδηγήσει την πορεία του Γενικού Δείκτη πολύ πέραν των 650 μονάδων, περιοχή που στο προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε επίπεδο με ισχυρή αντίσταση.

Θα χρειασθούν επομένως, νέες εμπροσθοβαρείς δράσεις με αιχμή την πρόοδο των Αποκρατικοποιήσεων και των δράσεων περί τα "κόκκινα" δάνεια για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι υπάρχει πρόοδος των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον οι Αγορές κινούνται με ανοδική διάθεση, καθώς προσβλέπουν στην απομάκρυνση της απειλής του "Brexit". Μιας απειλής που δημιουργούσε προϋποθέσεις πολλαπλής αναταραχής και δοκιμασίας της συνοχής του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Θα χρειαστεί ωστόσο να επιβεβαιωθεί η απομάκρυνσή της και να ολοκληρωθούν και οι εκλογές στην Ισπανία για να επανέλθει κάποιος βαθμός αισιοδοξίας στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.
"Ως τότε, η νευρικότητα θα επικρατεί. τροφοδοτώντας με μεταβλητότητα την πορεία των Διεθνών Αγορών" εκτιμά ο
δ/ντης επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,26%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,35%).

Θετική η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο, ενώ δεύτερη μέρα σημαντικότατων απωλειών δείχνει να συμπληρώνει ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί απότομα το β' τρίμηνο, προτού ανακάμψει αργότερα φέτος και επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη", αναφέρει στην μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank. Ωστόσο, παρά την πτώση στο β' τρίμηνο, η Bundesbank εξακολουθεί να εκτιμά πως στο σύνολο του έτους η Γερμανική Οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή κατά του προγράμματος "OMT" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, αποφάσισε πως η Bundesbank μπορεί να συμμετέχει στο "ΟΜΤ" αν ο όγκος των αγορών είναι περιορισμένος και οι αγορές δεν έχουν ανακοινωθεί από πριν.

Άνοδο εμφάνισε τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, με το δείκτη του Ινστιτούτου "ZEW" να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 19,2 μονάδες, έναντι 6,4 τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μια πτώση στο 4,7.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών κατέγραψε άνοδο στις 54,5 μονάδες, από 53,1 τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 53 μονάδες.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει, είτε ψηφίσει να αποχωρήσει απ' αυτόν τον Συνασπισμό Κρατών στο δημοψήφισμά της την Πέμπτη", δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "οι κίνδυνοι από το εξωτερικό και η επιβράδυνση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβάλλουν μια προσεκτική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων", υποστήριξε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. Στην κατάθεσή της σε επιτροπή της Γερουσίας, η κα Yellen περιέγραψε πως η επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης και μια σειρά διεθνών εξελίξεων έβγαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ από την πορεία της για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η κα Yellen επισήμανε πως πολλά από τα ρίσκα αυτά παραμένουν.

Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε πως πριν προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα σε μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έχουν ενισχυθεί και ότι δεν θα υπάρξει ισχυρό σοκ από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "τον Μάιο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,163 δισ ευρώ έναντι 2,707 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Στο πεντάμηνο οι εισπράξεις καθαρών εσόδων (μετά τις επιστροφές) άγγιξαν τα 17,190 δισ ευρώ (18,396 δισ ευρώ προ επιστροφών) με υπέρβαση 4,25% σε σχέση με το στόχο των 16,489 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 615,22 μονάδες (+4,89%), στις 17.00 βρέθηκε στις 607,28 (+3,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 608,29 μονάδες με ημερήσια κέρδη 3,71%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 112,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, απασχόλησαν το 84% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μέτκα και Lamda Development ήλθαν σε επαφή και με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development και ασφαλώς αυτός ο αριθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός για τόσο έντονα ανοδική συνεδρίαση.

Υποδεέστερη της αρχικής, αλλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 36 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "ALPHA TRUST ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ" ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,135 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 603.090 μερίδια Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (Δ.Α.Κ.) "ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap ΜΕΤΟΧΙΚΟ" της εταιρείας "ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ", τα οποία προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μεριδίων. Από την ίδια ημερομηνία το νέο σύνολο εισηγμένων μεριδίων του Δ.Α.Κ. ανέρχεται σε 603.090 μερίδια, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης €16,34.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με σημαντική καθίζηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.124 συμβόλαια).

Στα 6.674 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.968, 1.715 για τον Ιούλιο και 253 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.644) κινήθηκε μεταξύ 1620 και 1679 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 1,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Εθνική, 33.000 Αεροπορία Αιγαίου, 12.765 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (994), Alpha Bank (8.951), Eurobank (5.480), Πειραιώς (22.226), Εθνική (25.734), MIG (1.555), ΟΠΑΠ (338), Ελ. Πετρέλαια (444), ΟΤΕ (531), Viohalco (115), Jumbo (116), Μυτιληναίος (217).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-25 αυξήθηκε στα επίπεδα του 46%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 39 δικαιώματα αγοράς.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,25 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (20.814.629 τεμ.). Πειραιώς (45.370.012 τεμ.), Alpha Bank (9.151.707 τεμ.) και Eurobank (11.299.370 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v