Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε σταυροδρόμι οι δείκτες μετά το ράλι

Κρίσιμα 24ωρα για την αγορά, με Ντράγκι, βρετανικό δημοψήφισμα και… Moody's. Στις αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες και τον κίνδυνο ρευστοποιήσεων από βραχυπρόθεσμους παίκτες, η προσοχή των επενδυτών. Στο μικροσκόπιο και οι δηλώσεις Γιούνκερ-Ρέγκλινγκ.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στα ευρωχρηματιστήρια, άνετη επαναφορά πάνω από τις 600 μονάδες στο ΧΑ με αρωγό τον τραπεζικό κλάδο, που αντέδρασε 27% σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

"Γραφείο στοιχημάτων" οι αγορές μέχρι την ετυμηγορία των Βρετανών, σημείωνε εύστοχα χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση όπου άλλαξαν χέρια 142,6 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 112,5 εκατ. ευρώ.

Αμφότερα μεγέθη υπολογίσιμα για ένα χρηματιστήριο που κινείται -κατά κανόνα- με γνώμονα βραχυπρόθεσμο.
Στις 608 έχοντας "δοκιμάσει" την πρώτη σημαντική αντίσταση των 615 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 1.607 ο (τροποποιημένος) δείκτης FT 25, με απόδοση 8,64% στις 961 μονάδες ο (επίσης τροποποιημένος) τραπεζικός δείκτης.

Με τις... παλιές τιμές στις 160,7 ο πρώτος και στις περίπου 48 μονάδες ο δεύτερος, όπερ σημαίνει πως μετά τη χθεσινή σημαντική κίνηση επαναφοράς του ΧΑ, οι βασικοί δείκτες επανέρχονται σε επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων. Το αν αυτές οι περιοχές θα αποδειχτούν αδιαπέραστα εμπόδια ή σημεία αναφοράς και εκκίνησης για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο θα εξαρτηθεί κατά πάσα βεβαιότητα από το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος. Πρακτικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα γνωρίζουμε τόσο για τις ευρωπαϊκές (και τις διεθνείς προφανώς) όσο και για την ελληνική αγορά.

Ενδεικτικά, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο DAX επανήλθε προς τις 10.015 μονάδες, ωστόσο μόνο στην περίπτωση πειστικής υπέρβασης των 10.365 μονάδων απομακρύνεται το απαισιόδοξο ενδεχόμενο. Κάτι ανάλογο (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) ισχύει για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τη Μαδρίτη μέχρι τη Ρώμη και από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα.

Στο ΧΑ -δευτερευόντως σε αυτή τη φάση- "μετρούν και άλλες παράμετροι, που σχετίζονται και αφορούν στην "ελληνική περίπτωση". Σημαντικές οι επισκέψεις του τελευταίου 24ωρου Ζ.Κ. Γιούνκςρ και Κλ. Ρέγκλινγκ στη χώρα μας, σημαντικές οι δηλώσεις Μ. Ντράγκι (και) για capital controls, επίσης σημαντικά τα όσα διαδραματίζονται στο επιχειρείν, στη μαρκέτα.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός με την Ελλάδα, προσφέρει στήριξη αλλά και ένα τελευταίο μήνυμα προς την εγχώρια ελίτ, προχωρώντας σε μία σιβυλλική δήλωση (προειδοποίηση) πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ παραμένει απαρέγκλιτα στο όριο του 3,5% και ο Μ. Ντράγκι αναφέρεται και στα capital controls αλλά και στο πρόβλημα των NPLs (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου).

Σε αυτή τη συγκυρία είναι που ο Fitch (ο εις εκ των τριών Αμερικανών... ιεροεξεταστών) διατηρεί σε χαμηλή βαθμολόγηση το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιώντας για το... κοινό μυστικό, πως άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα οδηγούσε σε χρεοκοπία το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Εμμεσα ο Fitch απαντά στο πότε "βλέπει" η ΕΚΤ άρση των capital controls, έμμεσα συμπληρώνει τον πρόεδρο της Κομισιόν όσον αφορά στην εξαιρετική κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε αυτό το σημείο λίγο ως πολύ βρισκόμαστε, με το ΧΑ να έχει προεξοφλήσει με την προηγούμενη αντίδρασή του (έως τις 659 μονάδες ) και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ. Σήμερα το waiver, αύριο το δημοψήφισμα στο Η.Β., μεθαύριο ο Moody's, και αναπόφευκτα το άμεσο μέλλον (και) του ΧΑ εξαρτάται από αυτές τις τρεις παραμέτρους.

Η όποια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας προφανώς και θα επηρεάσει κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, κατ' επέκταση τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Για τον FT 25, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, με τη διάσπαση των 1.630 μονάδων καλύφθηκε το 61% της όλης πτωτικής κίνησης από τις 1.690 μονάδες. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τον δείκτη θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 1.744 μονάδες (όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα).

Στηρίξεις για τον δείκτη στις 1.650 και 1.625, με το stop μας να ανεβαίνει στις 1.585 μονάδες.


Τελευταία συνεδρίαση πριν την αποκοπή του 0,57 ευρώ/μετοχή για τον ΟΠΑΠ, με τα 6,98 ευρώ το σημείο make or break για τον τίτλο. Κατοχύρωση των 3,06 ευρώ απαιτείται για τη συνέχεια για τη ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ.

Στο επίκεντρο και δύο από τις σηματωρούς μας, ο ΤΙΤΑΝ και λόγω των τελευταίων εξελίξεων και τα ΕΧΑΕ, λόγω της ενεργοποίησης απόφασης για αγορά ιδίων μετοχών.

Για μία συνεδρίαση αντίστοιχης δύο, με αναπλήρωση του χαμένου εδάφους των ευρωπαϊκών αγορών (λόγω της αργίας της Δευτέρας) κάνει λόγο ο Βασίλης Μαρκάκης, ο οποίος σημειώνει ότι η εκρηκτική άνοδος φέρνει την αγορά σε σημαντικά τεχνικά όρια.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα του απλού ΚΜΟ 200 ημερών αφού πρώτα διερευνήθηκε η περιοχή των 613 μον. (όπου και ο εκθ. ΚΜΟ 30). Θεωρώντας πως δύσκολα θα υπερβεί τις 613/615 μονάδες μόνο με τη προσδοκία του δημοψηφίσματος, η ευρύτερη περιοχή απαιτεί προσοχή. Στις 627/628 μονάδες η επόμενη σημαντική περιοχή (εκθ. ΚΜΟ 200), υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να επιχειρηθεί την Παρασκευή, εάν και εφόσον το αποτέλεσμα πυροδοτήσει ανάλογη αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ειδάλλως θα πρέπει να προσέχουμε και το χθεσινό (ανοδικό) gap των 587 μονάδων, που άφησε χαμηλότερα ο ΓΔ.

Καθίζηση συναλλαγών στο ΧΠΑ καθώς το intraday έχει μεταφερθεί στην υποκείμενη αγορά, με μόλις 6.674 συμβόλαια στον δείκτη. Αύξηση της υποτίμησης στο 1,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, ενώ στα ΣΜΕ της ΕΤΕ (25.734) και της Πειραιώς (22.226 ) πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συναλλαγές.

Με μικρή άνοδο (0,13%) το GREK στα 7,96, με εύρος διακύμανσης στα 7,90-8,02.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v