Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κατεύθυνση, με μέτριο τζίρο το ΧΑ

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη καθώς οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζονται από την άνοδο σε ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ. Ανοδικά κινούνται Jumbo, OΛΠ. Στο βαθύ κόκκινο κλείνει ο μήνας. Γιατί δεν «ακολουθεί» την αντίδραση των αγορών το ΧΑ.

Με διψήφιο αρνητικό ποσοστό κλείνει για το Χ.Α. ο Ιούνιος. Την ώρα που στα ξένα χρηματιστήρια καλύπτονται (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) οι ακραίες απώλειες του sell-off της 24ης και της 27ης Ιουνίου, στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ.

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους: στις 541 μονάδες ο Γενικός Δείκτης «μετρά» απώλειες 11,50% σε διάστημα εβδομάδας και 15,09% σε διάστημα μηνός, όταν στις ίδιες περιόδους ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχει καλύψει κατά 2,02% τις εβδομαδιαίες απώλειες φτάνοντας το 1,86% στον μήνα. Για τον DAX τα ποσοστά είναι -4,31% και -6,31% αντίστοιχα, με προβληματικότερη την εικόνα του τραπεζικού δείκτη, λόγω Deutsche Bank.

Στο Χ.Α. και πάλι, η υποχώρηση της αγοράς τον Ιούνιο αποδίδεται κυρίως στη σημαντική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου και την απώλεια θέσεων στα περισσότερα από τα 21 μη τραπεζικά χαρτιά και blue chips του δείκτη. Αναλυτικότερα για τον ΔΤΡ οι απώλειες είναι 28,46% σε διάστημα εβδομάδας και 36,31% σε μηνιαία μέτρηση, μεγέθη που αποτυπώνουν και την ουσία του προβλήματος.

Ενδεικτικά της εικόνας των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, συνάμα απογοητευτικά για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, τα μεγέθη σε εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση για τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FT 25.

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, για ούτε μία από τις μετοχές δεν καταγράφεται θετική απόδοση, ενώ στον μήνα για μόλις μία (την Coca Cola) η απόδοση είναι θετική, με 2,54% στην τρέχουσα τιμή των 17,79 ευρώ.

Εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως τον Ιούνιο κυρίως ξένα (και... ξένα funds) μείωσαν ή και άδειασαν θέσεις τους, έχοντας ως ορόσημο και σημείο αναφοράς τα «τελευταία τοπικά υψηλά» για τον ΔΤΡ στις 23 και στις 24 Μαΐου. Με κορύφωση στα υψηλά του διημέρου, φαίνεται πως οι ξένοι που είχαν καταλυτική συμμετοχή στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου ξεκίνησαν από τα τέλη Μαΐου να μειώνουν θέσεις τους, ενσωματώνοντας τις σημαντικές υπεραξίες που απέφερε το ποντάρισμα στην ολοκλήρωση της (ημιτελούς) αξιολόγησης και της έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα για τον ΔΤΡ είχε σημειωθεί επανειλημμένα από τις στήλες του Euro2day.gr πως σημείο καμπής -πιθανής αναστροφής- είναι αυτό που θα ορίζεται από την «κορύφωση» της κίνησης του ΔΤΡ προς τις 60-62 μονάδες (προηγούμενη... αρίθμηση), με ταυτόχρονη υπέρβαση της τιμής της τελευταίας/τρίτης ΑΜΚ και για τις 4 συστημικές τραπεζικές. Οπερ και εγένετο...

Πλέον ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει εκτός όλων των άλλων τη... νέα αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, τα επίχειρα της υπόθεσης Μαρινόπουλος και βεβαίως τα λίγο έως πολύ γνωστά εγγενή προβλήματα.

Το αρνητικό είναι πως αυτός ο προβληματισμός έχει διαχυθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πιο ενδεικτικές την περίπτωση του βέτο του Βερολίνου στη Ρώμη (για το αίτημα χρηματοδότησης/δανεισμού με 40 δισ. ευρώ των ιταλικών τραπεζών), αλλά και η νέα βολή του ΔΝΤ πως η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη απειλή για το σύστημα.

Με απώλειες και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κλάδο αλλά και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνολικότερα. Το 74% του χαμηλού τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στις μετοχές του κλάδου, με τον μέσο όρο εβδομάδας να διαμορφώνεται σε πάνω από 70% για το μετα-Brexit διάστημα.

Πλην όμως η μείωση θέσεων, κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων, είναι καταφανής στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που παραπέμπει σε αποχώρηση κάποιων και στην απροθυμία άλλων να τοποθετηθούν. Κάτι που καταδείχτηκε... πανηγυρικά και στη διάρκεια του 5ου Greek Day στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, σήμερα, στις 14 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, κυρίως σε ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap ξεχωρίζει και σήμερα η MIG, με αυξημένες συναλλαγές σε αντίδραση έως το 0,119 ευρώ, σε αντίθεση με Φουρλή, Σαράντη, Πλαίσιο, όπου κυριαρχούν οι πωλητές.

Περιορισμένη κινητικότητα στο ΧΠΑ, με μόλις 904 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά (Ιουλίου) και μετά βίας 41 στη σειρά Αυγούστου.

Στις 14:25 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 105 εκατ. μετοχές (μόνο στην Εθνική 50 εκατ. και στην Πειραιώς άλλα 27 εκατ. μετοχές). Ο τζίρος στα 41 εκατ. ευρώ.

Λίγο ψηλότερα το future του S&P 500 στις 2.070 (0,16%), ενώ έχει μειωθεί η ψαλίδα στο μείον 3,55% του S&P 500 VIX, θυμίζοντας πως την Τρίτη (περίπου) την ίδια ώρα κυμαινόταν στο 10%+.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v