ΧΑ: Κρατά το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Μαζεύτηκαν τα αρχικά κέρδη του ΓΔ, μετά και την απόφαση-έκπληξη της ΒοΕ. Στο +5% oι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank. Ανοδος για Εθνική, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ. Κατεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν επιβεβαίωσε την άποψη των αναλυτών και δεν μείωσε τα επιτόκια, διατηρώντας τα αμετάβλητα στο 0,5% (οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονταν σε μείωση στο 0,25%).

Η Τράπεζα δήλωσε πως είναι πιθανό να φέρει πακέτο μέτρων σε τρεις εβδομάδες, όταν θα έχει αποτιμήσει το πώς επηρεάζει τη βρετανική οικονομία η απόφαση για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

"Το ακριβές μέγεθος και η φύση των όποιων τονωτικών μέτρων θα καθοριστούν τον Αύγουστο", σημειώνει. Μετά την ανακοίνωση της απρόσμενης αυτής απόφασης, η στερλίνα κάνει "άλμα" 1,3%, ενώ κατά 4 μ.β. ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς gilt στο 0,79%.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί τα επιτόκιά της στο ίδιο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Η κοινοποίηση της απόφασης έφερε ένα πρώτο "σοκ" στις ευρωπαϊκές αγορές, που έδειξαν να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, ενώ ο αγγλικός FTSE100 "φλερτάρει" με οριακά αρνητικό πρόσημο και βέβαια η όλη εξέλιξη δεν άφησε ανεπηρέαστο και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη διακράτηση του θετικού προσήμου, παίρνοντας βοήθειες από τη θετική διάθεση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, ο κλαδικός δείκτης των οποίων καταγράφει κέρδη 2,34%.

Συνεχίζει να προβληματίζει η επιφυλακτικότητα στην οποία επιμένει ο μη τραπεζικός 25άρης, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development. Όλα τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά blue chips κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα έχει κατεβάσει εντυπωσιακά στροφές, αφήνοντας το όποιο ενδιαφέρον για την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου θα παιχτεί και το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση τεσσάρων ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο οριακά ψηλότερα από τα 27 εκατ., από τα οποία το 0,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ λίγο περισσότερες των πτωτικών, είναι οι μετοχές με θετικό πρόσημο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v