ΧΑ: Βαρίδι η συναλλαγματική άπνοια

Τα ρεκόρ των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να αγγίζουν την ελληνική αγορά, μετά και τη βύθιση των συναλλαγών. Τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία και η προσπάθεια να διατηρηθούν τα... κεκτημένα. Ανοδικά το ξεκίνημα.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες το βράδυ στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και στα deals.

Μετά τη Citigroup και την JP Morgan την προηγούμενη εβδομάδα, η Bank of America ήταν η τρίτη αμερικανική τράπεζα που ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, παρότι τα κέρδη της υποχώρησαν.

Εν τω μεταξύ η ανακοίνωση ότι η ιαπωνική «Softbank» εξαγοράζει την «ARM Holding» (premium περίπου 43% από το προηγούμενο κλείσιμο) εκτόξευσε τη μετοχή της τελευταίας.

Dow Jones και S&P συνέχισαν τη «νηοπομπή» των κλεισιμάτων σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με κέρδη 0,52% και σημαντικά ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων τερμάτισε τη συνεδρίαση ο Nasdaq.

Μικτή η εικόνα σήμερα το πρωί στην Ασία, όπου από πλευράς κερδισμένων ξεχωρίζει ο ιαπωνικός Nikkei, ερχόμενος από την αργία της Δευτέρας.

Ερχόμενοι στα δικά μας, η μονοήμερη επίσκεψη Μοσκοβισί δεν έβγαλε κάποια σημαντική και μη αναμενόμενη είδηση και τώρα η προσοχή στρέφεται στη διήμερη επίσκεψη (Τετάρτη-Πέμπτη) του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζέικομπ Λιου.

Από την άλλη, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η αγορά θα περιμένει περισσότερο «χειροπιαστά» αποτελέσματα από το μέτωπο χαλάρωσης των «capital controls» και η επιστροφή κεφαλαίων θα σηματοδοτήσει μία τέτοια εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες.

Για την περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, κανείς δεν είναι εντυπωσιακά αισιόδοξος για την επόμενη μέρα, μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ τζίρου, επταμήνου και πλέον, κάτι που γίνεται περισσότερο εντυπωσιακό αν από τα συνολικά 24,2 εκατ. αφαιρεθούν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε μία πρώτη εξήγηση για τη «δυσκινησία» που παρουσίαζε ο υπόλοιπος, μη τραπεζικός 25άρης, καθ' όλη τη διάρκεια του τραπεζικού «relief rally» και τώρα οι λίγοι ενεργοί παίκτες στρέφουν την προσοχή τους στη διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων, κίνηση που φάνηκε ιδιαίτερα εύκολη και χαμηλού κόστους, στη χθεσινή «ανάδυση» από τα χαμηλά ημέρας.

Με τις περισσότερες ιδιωτικές ΑΧΕ να ανησυχούν σφόδρα για τη συναλλακτική καχεξία που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη, εννοείται ότι ο πήχης των όποιων προσδοκιών για τη βραχυπρόθεσμη τάση έχει κατέβει σημαντικά, αν δεν έχει μηδενίσει.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθίζηση του τζίρου είναι καθημερινό φαινόμενο που ολοένα και χειροτερεύει. Με τέτοιους τζίρους, είναι δύσκολο να υπάρχει αισιοδοξία για τη συνέχεια, καθώς η αποστροφή ρίσκου και η επιφυλακτικότητα φαίνεται ότι θα διατηρηθούν μέχρι την επόμενη είδηση-καταλύτη. Παρήγορο γεγονός αποτελεί η απουσία σημαντικών πωλητών σε αυτά τα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση των 26.252.040 μετοχών της εταιρίας AS Company, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,34 ευρώ και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 13.126.020 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,68 ευρώ, στο πλαίσιο του reverse split των μετοχών της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 0,728 ευρώ, ορίζεται η 22/07/2016.

Επίσης από σήμερα εντάσσονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 400 κοινές ονομαστικές ομολογίες της εταιρίας MLS, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης 10.000 ευρώ, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 4 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 11/07/2016, σταθερού επιτοκίου 5,30% ετησίως και κωδικού ISIN GRC422116743.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v