Συνεχίζει πτωτικά το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 555 μονάδων. Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το χτύπημα στη Νίκαια. Στο -4% η Τράπεζα Πειραιώς. Πτώση καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Alpha, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Κρατά το θετικό πρόσημο η Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος.

Αργά αλλά σταθερά, δείχνουν να διευρύνονται οι απώλειες για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και την κίνηση αυτή ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τη λήξη των Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 550 μονάδων και από εκεί να βγάζει αντίδραση αγνώστου διαρκείας.

Εννοείται ότι αυτής της "νότιας" κίνησης ηγούνται οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη και οι οποίες ακουμπάνε τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Και αν οι σημερινές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στο τραπεζικό ταμπλό δικαιολογούνται από το +31,03% που σημείωσε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στις προηγούμενες επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η εικόνα στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό, 25άρη συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς αρκετές μετοχές καλούνται να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ.

Ιδιαίτερης προσοχής χρειάζονται οι τίτλοι που έχουν σχέση με τον τουρισμό, καθώς τείνει να γίνει καθεστώς, μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια να πιέζονται σημαντικά οι μετοχές του θεωρούμενου ταξιδιωτικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, από το ταμπλό των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+0,52%), ΕΕΕ (+0,38%), ΟΛΠ (+0,08%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,39%) διασώζονται, με οριακά θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Eurobank (-6,67%), Εθνική (-4,95%) και Πειραιώς (-4,85%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολουθούν οι Alpha Bank, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, Μέτκα και Μυτιληναίος.

Χαμηλός ο τζίρος, ακουμπά στα 30 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η τελευταία ώρα συναλλαγών και η εικόνα που θα παρουσιάζουν τότε οι Διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση και αν υπερισχύσουν οι πωλητές, καλό θα είναι ο Γενικός Δείκτης να εξασφαλίσει κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 556 μονάδων, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 550 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v