Χρηματιστήριο: Εσπασε το ανοδικό σερί

Ελεγχόμενες οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη, μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Περιορίστηκε η «ζημιά μέσω δημοπρασιών. Πιέσεις στις τράπεζες, με τη Eurobank να κλείνει στο -7%. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΜΟΗ.

Μάλλον ψύχραιμα δείχνουν να αντιδρούν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο πήρε την ευκαιρία διόρθωσης, με μεγαλύτερες απώλειες, αλλά σχετικά χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Σχετική πίεση, στα Διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνουν να υφίστανται οι τίτλοι που έχουν σχέση με τον Τουρισμό, καθώς τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο, μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια να πιέζονται σημαντικά οι μετοχές του θεωρούμενου Ταξιδιωτικού κλάδου.

Το Χ.Α. ερχόταν από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, με τα αθροιστικά κέρδη του πρώτου να φθάνουν στο +6,77% και του δεύτερου στο +31,03% και τα "εισαγόμενα" γεγονότα έδωσαν την αφορμή διόρθωσης, μιας και το δέλεαρ καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στον Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 2,06%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ημερήσια χαμηλά ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 715,16 μονάδες (-5,47%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,10%) μέχρι τα 1,72 ευρώ (-5,49%), της Εθνικής (-0,99%) μέχρι τα 0,191 ευρώ (-5,45%), της Eurobank (-6,98%) μέχρι τα 0,586 ευρώ (-6,98%) και της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,155 ευρώ (-6,06%).

Απόλυτα προβληματική η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, που διέψευσε όσους προέβλεπαν ότι θα αναλάβει ρόλο "μαξιλαριού", μόλις επέστρεφαν οι πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλό, κάτι που ασφαλώς και δεν έγινε και τα όποια προσχήματα τα έσωσαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τέσσερις τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στα υψηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζουν βραχυπρόθεσμης προσοχής η Αεροπορία Αιγαίου (-1,48%), που μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζεται από την διεθνή πίεση που υφίστανται οι Τουριστικοί τίτλοι, έστω και αν έγινε μία αρχική προσπάθεια να απορροφηθεί η προσφορά με σημαντικές εντολές αγοράς στα 6,77 ευρώ και η ΔΕΗ (-1,10%) η οποία δεν δείχνει να απορροφά καλά τις εξελίξεις περί ΑΔΜΗΕ (!)

Η πορεία της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου

Η πορεία της ΔΕΗ από τις αρχές του έτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μη Τραπεζικά blue chips με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΟΠΑΠ (+1,88%), ΕΕΕ, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo. Πλην του ΟΠΑΠ, οι υπόλοιποι τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες, από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν οι Eurobank (-6,98%), Folli Follie Group (-3,35%), Ελλάκτωρ (-4,96%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,09%).

Χαμήλωσαν σημαντικά οι συναλλαγές στο Χ.Π.Α., μετά την λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου, ενώ η πολύνεκρη επίθεση στην Γαλλία δεν φάνηκε να επηρεάζει την επιστροφή αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 6,98%, 5ετες 8,81% και 10ετες 7,12%.

Την προτροπή του να τελειώσει η επόμενη αξιολόγηση της Ελληνική Οικονομίας σύντομα, για το καλό όλων και ειδικά της Ελλάδας, εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΝΙ" λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα την Δευτέρα.

Όσον αφορά στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και για το εάν θα παραμείνει στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα, ο αρμόδιος Επίτροπος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, όμως υπογράμμισε ότι έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις το Φθινόπωρο για το χρέος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν καθαρά πτωτική, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 13.45, όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, λόγω Χ.Π.Α. βρέθηκε στις 552,82 μονάδες (-1,78%), ενώ μετά την επανέναρξη των συναλλαγών κινήθηκε προς νέα χαμηλά και έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 551 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 551,85 (-1,95%)

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 556,14 μονάδες (-1,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 557,36 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,97%.

Η ημερίσια πορεία του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να διακόπτει το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων και να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 3,77%.

Αντίθετα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα (είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες) με εβδομαδιαία κέρδη 10,67%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 32% και διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 11,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 37,12%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,77%), η καθοδική διάσπαση των 1521 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1508 μονάδες, αν διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα, με αμέσως επόμενη στήριξη τις 1470. Από πάνω, το 1575 παραμένει ισχυρή αντίσταση και στόχος στην άνοδο (ενδιάμεσος 1550). "Intraday position long" με "stop" τις 1384 μονάδες.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι AlphaBank, Viohalco, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Eurobank και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 47 εκατ. από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ). Alpha Bank,Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Χαμηλότερα του 25αρη, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+18,75%) πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ λύθηκε η απορία για τα χθεσινά 700000 κομμάτια που άλλαξαν χέρια στον Παπουτσάνη (+6,03%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μενέλαος Τασόπουλος προέβη σε αγορά 200.000 μετοχών, έναντι ποσού 0,10 ευρώ εκάστη και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Μηνούδης προέβη σε αγορά 500.000 μετοχών, έναντι ποσού, επίσης, 0,10 ευρώ εκάστη.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μοναδική αρνητική "παραφωνία" τον Ινδικό Sensex 30 (-0,38%) ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+0,68%).

Ψύχραιμα και με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ελαφρώς ψηλότερα και προς νέα ρεκόρ, ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.

Απώλειες για Χρυσό και Ευρώ, μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "μαύρο χρυσό", "ο Παγκόσμιος κορεσμός στο Πετρέλαιοαρνείται να περιοριστεί και λειτουργεί ως σημαντικός παράγοντας πίεσης στις τιμές του Αργού, παρά την εύρωστη ανάπτυξη στη ζήτηση και τις απότομες πτώσεις στην παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ", τόνισε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ).

Όπως ανέφερε, η ζήτηση αναπτύσσεται χάρη στην ευεργετική κατανάλωση στην Ινδία, την Κίνα και, απροσδόκητα, στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, το ΑΕΠ της Κίνας παρέμεινε σταθερό στο 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 6,6% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Η Κινεζική βιομηχανική παραγωγή ισχυροποιήθηκε κατά 6,2% τον Ιούνιοσε ετήσιους όρους, έναντι μιας ανάπτυξης 6% το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαίους όρους, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,45% τον Ιούνιο, έναντι μιας αύξησης επίσης 0,45% τον περασμένο μήνα.

"Η αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας, δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%", μεταδίδει το MarketWatch.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μειούμενων, ή σταθερών τιμών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας μια αρχική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας πριν δύο εβδομάδες. Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι η Βασιλική Οικογένεια του Κατάρ αύξησε το μερίδιό της στην Τράπεζα κοντά στο 10%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αύξηση του μεριδίου της Οικογένειας Αλ Θανί, μέσω των επενδυτικών εταιρειών "Paramount Services Ηoldings" και "Supreme Universal Holdings", σημαίνει ότι οι Καταριανοί είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Deutsche Bank.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η BlackRock, με μερίδιο περίπου 6%.

Η Γερμανική Τράπεζα δεν αποκάλυψε ούτε τη χρονική στιγμή, ούτε την τιμή εξαγοράς του μεριδίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άνοδο 0,2% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν άνοδο 0,3%.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,6% τον Ιούνιο έναντι του προηγουμένου μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξανόταν κατά 0,1%.

Η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2015. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν αύξηση της παραγωγής κατά 0,2%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 89,5 μονάδες τον Ιούλιο από 93,5 μονάδες τον Ιούνιο Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 93,5 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες από 110,8 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης προσδοκιών βούτηξε στις 77,1 μονάδες από 82,4.

"Οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν χτυπήσει κόκκινο το 2016", προειδοποιεί σε έκθεση της η S&P.

O οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι 100 Εκδότες εταιρικών ομολόγων έχουν χρεοκοπήσει από την αρχή του έτους. Το νούμερο αυτό είναι περίπου 50% πάνω σε σχέση με τις χρεοκοπίες στο αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Είναι επίσης το υψηλότερο από το 2009, όταν στο απόγειο της Παγκόσμιας κρίσης είχαν καταγραφεί 177 χρεοκοπίες.

Οι 67 από τους Εκδότες χρέους έχουν έδρα τις ΗΠΑ, οι 18 σε Αναδυόμενες Αγορές, εννιά σε άλλες Ανεπτυγμένες Χώρες και έξι στην Ευρώπη.

Πτωτική κίνηση και στα παράγωγα

Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η λήξη των συμβολαίων Ιουλίου κατέβασε σημαντικά τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.293 συμβόλαια).

Στα 4.325 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.157, 1.289 για τον Ιούλιο, 1.664 για τον Αύγουστο και 204 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 1.506,25) κινήθηκε μεταξύ 1.492 και 1.530 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (120.000 Alpha Bank, 16.000 ΟΠΑΠ, 68.600 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (462), Alpha Bank (5.572), Eurobank (9.589), Πειραιώς (12.543), Εθνική (13.278), MIG (2.805), ΟΤΕ (170), ΟΠΑΠ (411), Μυτιληναίος (159).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.335.527 τεμ.) και Eurobank (11.801.279 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v