ΧΑ: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές

Οι εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι επισκέψεις Μοσκοβισί και Λιου κρίνονται σημαντικές για τη β' αξιολόγηση. Η προσοχή και στην αξιολόγηση της S&P. Ελαφρά πτωτικά το ξεκίνημα.

Με οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, ενώ η ίδια εικόνα φαίνεται να επικρατεί σήμερα το πρωί στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να παραμένει κλειστό, λόγω αργίας.

Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,77%, ενώ ο τραπεζικός συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 10,67%, όμως ο τζίρος παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και τίποτα δεν προϊδεάζει για αλλαγές στην παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι «πρωτοβουλίες» των Κεντρικών Τραπεζών (οι επόμενες συνεδριάσεις είναι στις 21/7 για την ECB και στις 27/7 για τη Fed) θα αποτελέσουν «σηματωρούς» για τη βραχυπρόθεσμη και όχι μόνο τάση στις διεθνείς αγορές, ενώ όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς διαχειριστές μιλάνε ανοιχτά για ευθεία και ενορχηστρωμένη παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, με μπαράζ αγορών προκειμένου να στηρίξουν τα χρηματιστήρια μετά την απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Για τη «ρηχή» αγορά του Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον ρόλο του «οδηγού» θα συνεχίσει να παίζει (καλώς ή κακώς) ο τραπεζικός κλάδος, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, οι ενεργοί παίκτες θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των επισκέψεων Μοσκοβισί και Λιου στην Αθήνα, πάντα σε κατάσταση συναγερμού για πιθανό νέο «κανόνι» στην αγορά.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα, στις 12:30 μ.μ., με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεύτερη αξιολόγηση και χρέος θα είναι στη «δύσκολη» ατζέντα των συζητήσεων.

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Λιου να μεσολαβήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους και να πιέσει το ΔΝΤ προκειμένου να μην επιμείνει σε «δύσκολες» απαιτήσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Η εβδομάδα κλείνει με έναν «joker» που δεν είναι άλλος από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, 22/7, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P (προηγούμενη αξιολόγηση «B-» με σταθερές προοπτικές), ενώ θα έχει προηγηθεί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Στην περίπτωση του Χ.Α., η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η διόρθωση της Παρασκευής θα έχει και συνέχεια, αν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 550-540 μονάδες, έτσι ώστε η επόμενη ανοδική κίνηση να στείλει τον Δείκτη υψηλότερα των 571-575 μονάδων, ή θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 520 μονάδες, επιβαρύνοντας σημαντικά το τεχνικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, 0,1114 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,10026 ευρώ ανά μετοχή). Επίσης οι μετοχές του ΟΛΘ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, 0,58 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: 0,522 ευρώ ανά μετοχή), ενώ οι μετοχές της Μύλοι Λούλη, μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,94 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,06 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 1,41 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v