«Αφαντοι» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Συναλλακτική απαξίωση χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά. Ελάχιστες οι συναλλαγές ακόμα και για τα blue chips. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές, κόντρα στο διεθνές κλίμα.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να επιμένουν στο θετικό πρόσημο, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, και να φαίνεται ότι διατηρούν «ανοσία» στα εξωτερικά γεγονότα, το Χ.Α. ετοιμάζεται να κάνει νέα επίδειξη συναλλακτικής απαξίωσης, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει περισσότερο αισθητή με την πάροδο των ημερών και όσο εντείνονται τα «μπάνια του λαού».

Με απολύτως απόντες τους εγχώριους κωδικούς λιανικής και τους αμετανόητους traders να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη κίνηση των ξένων χαρτοφυλακίων, ο τζίρος δείχνει να διεκδικεί με αξιώσεις το αρνητικό ρεκόρ για το τρέχον έτος, όταν μάλιστα λίγο πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 4,2 εκατ., από τα οποία το 0,5 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΟΠΑΠ).

Λίγο περισσότερες από 50 μετοχές έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή, ενώ στο 1 προς 3 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων.

Εντυπωσιακά «απονευρωμένη» η εικόνα ακόμα και μέσα στο ταμπλό του FTSE 25, όπου 11 τεμάχια έχει διακινήσει ο ΟΛΠ και λιγότερο από 2.000 τεμάχια οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν, Grivalia, Lamda Development, Jumbo και Folli Follie Group.

Με αυτές τις ελάχιστες συναλλαγές, απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημειώνουν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ, και απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΜΕΤΚΑ και Jumbo.

Με οριακά θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Folli Follie Group.

Εννοείται ότι με αυτόν τον όγκο συναλλαγών, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς αρκούν ελάχιστες εντολές για να αλλάξει άρδην το σκηνικό όσον αφορά τα πρόσημα των βασικών δεικτών, όμως η μέχρι στιγμής εικόνα δίνει κάποιους πόντους στην πλευρά των πωλητών, που φαίνεται ότι έχουν πιθανότητες να πιστωθούν και δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση.

Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι μετά από πολύ καιρό το Χ.Α. δείχνει να αγνοεί τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών και με ελάχιστες συναλλαγές αναζητά στηρίξεις σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v