ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης με μικρή άνοδο τζίρου

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να κινηθεί πάνω από τις 560 μονάδες αλλά ο όγκος συναλλαγών, αν και βελτιωμένος, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κινητικότητα καταγράφεται σε κάποιες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να έχουν μπει σε φάση στασιμότητας - πλαγιοκαθοδικής κίνησης περιμένοντας την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών, τους «χρησμούς» της ΕΚΤ (Πέμπτη 21 τρέχοντος) και τις πρώτες διαρροές από τα «τεστ αντοχής» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το Χ.Α. επέλεξε «contrarian» κίνηση, αγνώστου διαρκείας, βάζοντας στη θέση του οδηγού τον τραπεζικό κλάδο.

Με τον τζίρο ιδιαίτερα χαμηλό αλλά ελαφρώς «τσιμπημένο» σε σχέση με χθες -καθώς το πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 3,5 εκατ., ενώ χθες κατά το ίδιο διάστημα ήταν 2,6 εκατ.-, επιχειρείται κίνηση άμβλυνσης των ανησυχιών και δημιουργίας εντυπώσεων ότι η χθεσινή καταρράκωση των συναλλαγών ήταν απόλυτα τυχαίο και μεμονωμένο φαινόμενο και από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση η συναλλακτική εικόνα θα είναι ελαφρώς καλύτερη.

Μένει να φανεί αν η μικρή αύξηση του τζίρου σημαίνει διστακτική επιστροφή αγοραστών, ή οι εν δυνάμει πωλητές, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή τραπεζική αντίδραση, προχωρούν σε πιο συντονισμένες κινήσεις μείωσης θέσεων στο τραπεζικό ταμπλό.

Το συμπλήρωμα της πρώτης ώρας συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 6,1 εκατ. από τα οποία το 0,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), σχετικά αυξημένο με τη χθεσινή πρώτη ώρα, όπου η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 4,4 εκατ. και τα «πακέτα» στο 0,5 εκατ. ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου κάποια σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Νηρέα, MIG και Τρ. Κύπρου, οπότε μοιραία το ελάχιστο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ταμπλό του FTSE 25, όπου η εικόνα είναι μικτή, τόσο από πλευράς ημερήσιων μεταβολών, όσο και από πλευράς συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Από πλευράς συναλλαγών, «ξεχωρίζουν» τα 538 τεμάχια της ΜΕΤΚΑ και τα 652 κομμάτια του ΟΛΠ, ενώ 1.115 τεμάχια έχει διακινήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και κάτω από 2.000 τεμάχια οι Viohalco, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ.

Από πλευράς μεταβολών, ξεχωρίζει το +4,39% της Eurobank και το +3,16% της Εθνικής, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολουθούν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Coca Cola HBC και ΟΛΠ.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές κάνουν περισσότερο από βέβαιο το σενάριο που θέλει όλα να κρίνονται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπως άλλωστε συνέβη και χθες, όπου με ελάχιστες συναλλαγές επετεύχθη η ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας και το τελικό πρόσημο του Δείκτη κρίθηκε στις τελικές δημοπρασίες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v