ΧΑ: «Αψιμαχίες» στις 560 μονάδες

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Coca Cola, Folli Follie. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Χαμηλός ο τζίρος.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αναρριχήθηκε μέχρι τις 563,45 μονάδες (+1,47%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 744,49 (+3,63%), όμως και οι δύο, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δείχνουν να υποχωρούν αισθητά από τις πρωινές κορυφές, καθώς φαίνεται να επιδεινώνεται η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ λείπει και ο αποφασιστικός τζίρος που θα μπορούσε να απορροφήσει την πρώτη σειρά προσφοράς, μόλις οι τραπεζικοί τίτλοι έλθουν σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά.

Παρά το γεγονός ότι οι ανοδικές μετοχές είναι σημαντικά περισσότερες των πτωτικών, ελάχιστοι τίτλοι, χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, συνδυάζουν αξιοσημείωτη, θετική κινητικότητα, με σχετικά «αξιοπρεπείς» συναλλαγές, όπως οι Τρ. Αττικής (+2,41%), Νηρέας (+1,64%), MIG (+1,49%) και Τρ. Κύπρου (+1,4%).

Για πολλοστή συνεδρίαση, το ελάχιστο ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του 25άρη και μάλιστα όχι στο σύνολο των μετοχών που τον απαρτίζουν.

Από τη μέχρι στιγμής μικτή αξία συναλλαγών, η οποία με τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης βρέθηκε να φθάνει τα 13,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 0,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), το 72% «απασχολείται» από μόλις έξι μετοχές και πιο συγκεκριμένα από Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank.

Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το πρώτο τρίωρο ολοκληρώθηκε με μικτή αξία συναλλαγών στα 8,5 εκατ., άρα τα πράγματα δείχνουν σχετικά καλύτερα από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ασφαλώς και με αυτόν τον τζίρο, η αγορά θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, μόνο υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι προς το παρόν δεν δείχνουν επιθετικές διαθέσεις, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, μόλις οι τραπεζικοί τίτλοι ακουμπήσουν τα πρόσφατα υψηλά.

Μένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έχουν υποχωρήσει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τον τίτλο της Alpha Bank να δίνει το σήμα υποχώρησης, όμως επιμένουν να κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζουν οι Eurobank (+3,69%) και Εθνική (+2,63%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, σημαντικές βοήθειες στους δείκτες δίνει η δεικτοβαρής Coca Cola HBC (+1,81%), που κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης, όμως όλα φαίνεται ότι θα κριθούν κατά την τελευταία ώρα και τις τελικές δημοπρασίες, τουλάχιστον όσον αφορά στο πρόσημο των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v