Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης συναλλακτική άπνοια στον μη τραπεζικό 25άρη

Στη ζώνη των 570 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, αλλά οι ελάχιστες συναλλαγές είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση. Με τζίρο... λίγες δεκάδες ευρώ ξεκίνησαν κάποιες μετοχές του FT 25.

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται, μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τον χθεσινοβραδινό βηματισμό της Wall Street και σήμερα το πρωί της Ασίας, και το Χ.Α. καλείται να «αποφασίσει» τη δική του κίνηση, χωρίς «έξωθεν βοήθειες».

Απόλυτα διστακτική κρίνεται η μέχρι στιγμής κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης «κοντοστέκεται» στις παρυφές των 571 μονάδων, κινούμενος σε ένα εντυπωσιακά στενό εύρος, λίγο μεγαλύτερο των δύο μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 570,56 μονάδες (+0,34%) και χαμηλό τις 568,6 μονάδες (-0,10%).

Χωρίς διάθεση αλλαγής η εικόνα στο ταμπλό των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, όπου η Eurobank (+0,58%) ξεχωρίζει και σήμερα, καθώς η αγορά δεν ανησυχεί για πιθανές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από την Alpha Bank (+0,58%), ενώ πιέζονται χαμηλότερα Πειραιώς (-1,23%) και Εθνική (-1,52%), με τον τίτλο της δεύτερης να μην έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Ψάχνοντας αλλά μη βρίσκοντας θετικό πρωταγωνιστή στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που να συνδυάζει αξιοσημείωτη άνοδο με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πλην ίσως της κάποιας κινητικότητας που σημειώνεται στον τίτλο της Τράπεζας Αττικής (+1,18%), μοιραία το ενδιαφέρον στρέφεται στον μη τραπεζικό 25άρη, όπου και εκεί τα πράγματα, συναλλακτικά, παραμένουν αποκαρδιωτικά.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 60 λεπτά συνεδρίασης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, 1 κομμάτι είχε διακινήσει η Coca Cola HBC, 13 τεμάχια η ΕΥΔΑΠ, 15 κομμάτια η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 109 μετοχές ο Μυτιληναίος και 203 τεμάχια ο ΟΛΠ. Με τριψήφιο όγκο συναλλαγών και Lamda Development, Folli Follie Group, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Τιτάν.

Από ποσοστιαίες μεταβολές, ξεχώριζαν με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά με τόσο άθλια συναλλακτική δραστηριότητα, είναι ευνόητο ότι πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο τζίρος στα 4,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Grivalia Properties).

Με τα παραπάνω δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής -και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που γίνεται απλώς γιατί έπρεπε να γίνει.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v