Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Βήμα σημειωτόν» με χαμηλό τζίρο

Οριακές μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 570 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τη Eurobank. Ανοδο καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, METKA. Aπώλειες για Εθνική, ΔΕΗ, Coca Cola. Πολύ χαμηλός ο τζίρος συναλλαγών.

Η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (Grivalia Properties), την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο ένα προς δύο, 148 εισηγμένοι στο Χ.Α. τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, άλλοι 28 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1.000 τεμάχια, ενώ Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Grivalia (λόγω του «πακέτου») απασχολούσαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω σχολίων, για μία συνεδρίαση μηδενικού ενδιαφέροντος και βέβαια οποιαδήποτε πρόβλεψη όσον αφορά στο υπόλοιπο της συνεδρίασης και το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα επισφαλής, καθώς ελάχιστες εντολές σε δεικτοβαρείς μετοχές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όχι όμως και τις εντυπώσεις.

Οι τελευταίες επιμένουν ότι η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να πάσχει από συναλλακτική απαξίωση και η επόμενη κίνηση, αν και όποτε έλθει, θα είναι αποτέλεσμα δραστηριοποίησης μόνο ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην αισθάνονται «άβολα» και μάλλον εγκλωβισμένα, σε μία τόσο «ρηχή» αγορά.

Για το τυπικό του πράγματος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται εντός ιδιαίτερα στενών ορίων, μικρότερων των τεσσάρων μονάδων, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, ενώ από το τραπεζικό ταμπλό συνεχίζει να ξεχωρίζει η Eurobank (+2,56%), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (+0,58%). Πιέζονται χαμηλότερα Εθνική (-1,02%) και Πειραιώς (-1,23%).

Από τον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 25άρη, ελάχιστα τα άξια λόγου αφού οι περισσότερες μεταβολές έχουν γίνει με μικρούς όγκους και είναι εύκολα αναστρέψιμες.

Σε κάθε περίπτωση, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ, και με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, η Lamda Development.

Για τη συνέχεια, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 571 μονάδων, όμως με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, ακόμα και αν επιτευχθεί η υπέρβαση, ελάχιστα χαρτοφυλάκια θα πείσει πως έρχεται κάτι καλύτερο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v