Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 2,55% για το Γενικό Δείκτη

Μέσω των δημοπρασιώμν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μια ανάσα από υψηλά ημέρας. Στο +4,65% η μετοχή της Alpha Bank. Kέρδη κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ, Eurobank. Απώλειες για Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Ακόμα μία συνεδρίαση που κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, πως τα πάντα γίνονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Φθάνουν λίγες εντολές, προς το τέλος της συνεδρίασης, ή ακόμα καλύτερα στις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να κλείσουν στο υψηλό ημέρας εννέα τίτλοι του FTSE25, μία ανάσα από το υψηλό ημέρας, που το "είδε" μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης και τώρα, όλοι είναι "χαρούμενοι" καθώς ο Δείκτης (στο πρώτο διάγραμμα η ημερήσια πορεία του) έκανε την υπέρβαση και μπήκε μέσα στην δύσκολη ζώνη 571 - 580, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο κλείσιμο μετά τις 23 Ιουνίου, δηλαδή στην μετά "Brexit" περίοδο.

Κατά τα άλλα, συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έβαλε σε δοκιμασία την υπομονή όσων είχαν την υποχρέωση να την παρακολουθήσουν και αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες των επαγγελματιών του χώρου που βλέπουν να παγιώνεται η συναλλακτική απαξίωση και να μην χτυπάει το τηλέφωνο στις περισσότερες ΑΧΕ.

Όμως δεν έλειψαν τα στοιχήματα, στα Ιδιωτικά χρηματιστηριακά γραφεία, τόσο όσον αφορά τον τελικό τζίρο και αν αυτός θα δώσει νέο, πολύμηνο, αρνητικό ρεκόρ, όσο και για την κίνηση και το τελικό κλείσιμο του Δείκτη.

Τελικά ο τζίρος δεν έδωσε νέο αρνητικό ρεκόρ πολλών μηνών, ενώ ο Δείκτης "πλήρωσε" αυτούς που έβλεπαν υπέρβαση των 571 μονάδων, έστω και στα "χασομέρια" και δεν "πλήρωσε" τους απαισιόδοξους που πιθανολογούσαν ότι τα έκλεινε το προχθεσινό "gap" στις 565,55 - 563,8 μονάδες, έστω και αν έφτασε μέχρι τις παρυφές του.

Απόλυτη "λειψυδρία" όσον αφορά τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την Αγορά, πλην του ρεπορτάζ που υπογράφει η Λίλυ Σπυροπούλου και σύμφωνα με το οποίο "Από μηδενική βάση 'ξαναχτίζονται' τα Διοικητικά Συμβούλια των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ακολουθώντας τις επιταγές των Ξένων Εποπτικών Αρχών και του νέου θεσμικού πλαισίου".

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών για το Hilton και στην αναμενόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή ήταν μία συνεδρίαση που επανέλαβε τις αμέσως προηγούμενες, με διττή την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ και ελάχιστες κινήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής (-1,52%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υπό σχετική πίεση και η Πειραιώς (-0,62%), προσπάθησε να αντιδράσει μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Alpha Bank (+4,65%), που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, ενώ σαφώς καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύει η μετοχή της Eurobank (+0,51% η ημερήσια πορεία της μετοχής στο δεύτερο διάγραμμα), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω εκτιμήσεων της Αγοράς ότι "κινδυνεύει" λιγότερο, έως καθόλου, από πιθανές αλλαγές στην διοικητική πυραμίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να σημειώνει κέρδη έως και 3,24%.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από τα δύο άκρα. Ανοδική διάσπαση των 0,6120 μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,6450 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,5820 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,5730 ευρώ.

Τίποτα το άξιο αναφοράς στον μη Τραπεζικό FTSE25, πλην, ίσως, του γεγονότος ότι ο ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά τα τελικά κέρδη (+0,71%) ήταν μάλλον πενιχρά και παραπέμπουν σε κίνηση συντήρησης και τίποτα άλλο.

Παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, εξέπληξε αρνητικά ο ΟΛΠ (-3,39%) που είχε δώσει την εντύπωση πως το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ, είχε μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη στήριξη, ενώ σήμερα βρέθηκε να κλείνει στα 12,81 ευρώ και στα χαμηλά ημέρας (!)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια "ζημιές εκατομμυρίων ευρώ έχει υποστεί ο ΟΛΠ από σειρά εργολαβιών που προωθήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, τα περισσότερα κατά την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης".

Τίποτα το ιδιαίτερο από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην της δεύτερης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης για την ΕΚΤΕΡ (+2,16%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, μετά το χθεσινό +8,51% ακολούθησε το σημερινό -4,71% για το Κτήμα Λαζαρίδη και της Sato (+18,92%) που συμπλήρωσε "ποδοσφαιρική ομάδα" από τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα βγήκε και κάποια μικρή προσφορά.

Συμπερασματικά, η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να πάσχει από συναλλακτική απαξίωση και η επόμενη κίνηση, αν και όποτε έλθει, θα είναι αποτέλεσμα δραστηριοποίησης μόνο Ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην αισθάνονται "άβολα" και μάλλον εγκλωβισμένα, σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά.

Οι ενεργοί παίκτες συνέχισαν να διαψεύδουν όσους εκτιμούσαν πιθανή μεταφορά του ενδιαφέροντος σε Δεικτοβαρείς μετοχές, εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, που θα μπορούσε να τραβήξει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα και να φέρει προβληματισμό σε όσους διατηρούν "short" θέσεις και έδειξαν ότι προτιμούν τον "αιφνιδιασμό" των τελικών δημοπρασιών, που, αν μη τι άλλο, είναι και χαμηλού κόστους (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, κρίνεται σαν θετικό που δεν έκλεισε το "gap" στην περιοχή των 565,55 - 563,8 μονάδων, όμως η είσοδος στο κάτω άκρο της δύσκολης ζώνης 571 - 580, με τον τρόπο που επετεύχθη, δεν έπεισε και δεν αύξησε τον αριθμό των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,11%), η υπέρβαση των 1536 μονάδων αφήνει αμυδρές ελπίδες για κίνηση προς τις 1552 μονάδες, όμως αυτή η "αναμέτρηση" θα χρειαστεί σημαντικά μεγαλύτερο τζίρο, προκειμένου να μπουν σαν απώτερος στόχος οι 1580 μονάδες. Στηρίξεις στις 1521 και 1504 μονάδες και το "stop" στο "long" στις 1492 μονάδες.

Για την τεχνική "ανίχνευση" του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών (+1,72%), αναλαμβάνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ, αν χαθεί η στήριξη των 718 μονάδων, θα επιδεινωθεί η έτσι κι' αλλιώς δραματική τεχνική εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση ο δείκτης θα κατευθυνθεί προς τις επόμενες και ίσως τελευταίες στηρίξεις των 693 ( 38,2% διόρθωση) και 668 - 58 μονάδων (50% διόρθωση) .

Η αντίσταση των 757 μονάδων παραμένει σημείο - κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση. Μόνο με την υπέρβασή της (με κλείσιμο) και κυρίως με την κατοχύρωσή της στην συνέχεια ως στήριξη, θα βελτιωθεί η τεχνική εικόνα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 2,55%, ενώ από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 9,47%.

Στο 0,88% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος από την αρχή του χρόνου αθροίζει απώλειες 37,67%.

Η πορεία των ξένων αγορών

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Nikkei (-1,09%) και τα μεγαλύτερα κέρδη ο Sensex 30 (+0,33%).

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Απώλειες για Ευρώ, Πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Όλα αυτά, με τα βλέμματα των επενδυτών να επικεντρώνονται στην επικείμενη συνάντηση της "G20", αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα.

"Η αβεβαιότητα αναφορικά με την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρθεί όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε από το Πεκίνο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ (Το Γαλλικό Δικαστήριο εφέσεων έκρινε ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να περάσει από δίκη για την υπόθεση Ταπί). Η ίδια σημείωσε πως η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στο "Brexit".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015 διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, καθώς οι ισχυρότερες επιδόσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας αντισταθμίστηκαν από τις ισχνότερες επιδόσεις στις μικρότερες Χώρες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit έδειξαν ότι ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε τον Ιούλιο στο 52,9 από 53,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στο 52,5.

Ο υποδείκτης του τομέα Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 52,7, έναντι του 52,3 που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 52,8 τον Ιούνιο, ενώ ο υποδείκτης Μεταποίησης υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούλιο από 52,8 τον Ιούνιο (έναντι του 52 που προέβλεπαν οι αναλυτές).

Η Βρετανική Οικονομία φαίνεται να συρρικνώνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, στον απόηχο του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα.

Μια πρώιμη έκδοση των δεικτών PMI της Markit κατέδειξε ότι ο τομέας Υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,4 τον Ιούλιο από 52,3 τον Ιούνιο, το οποίο αντανακλά την πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από το 1996, απ' όταν άρχισαν οι μετρήσεις, καθώς και την χειρότερη ανάγνωση από το Μάρτιο του 2009 και τα χαμηλά εξαιτίας της Παγκόσμιας ύφεσης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στο 49,2.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μία πρώτη κορυφή στις 570,56 μονάδες (+0,34%), για να υποχωρήσει μέχρι τις 566,44 (-0,39%).

Η δεύτερη αντεπίθεση έστειλε, στις 17.00, τον Δείκτη στις 569,63 (+0,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 571,61 (+0,52%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 571,57 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Ο τζίρος στα 27,3 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ ΟΤΕ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική και Lamda Development. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, EEE, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΤΕ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

Δεν άλλαξε η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (7,032 δισ), ΟΤΕ (4,220 δισ), Alpha Bank (2,766 δισ) και ΟΠΑΠ (2,249 δισ ευρώ).

Εν τω μεταξύ ,στα 309,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το Δημόσιο Χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσό είναι ελαφρά μειωμένο έναντι των 311,4 δισ. ευρώ που είχε φτάσει στα τέλη του 2015. 

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς γενικής Κυβέρνησης που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 έφτασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αντιστοιχούσαν σε 19,955 δισ. ευρώ.

ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν και νεότερη βουτιά τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.588 συμβόλαια).

Στα 4.449 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 968, 675 για τον Αύγουστο και 293 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.531) κινήθηκε μεταξύ 1.513 και 1.542,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο και από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,8% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.851), Eurobank (6.489), Πειραιώς (3.895), Εθνική (5.013), MIG (507), ΔΕΗ (283).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.112.922 τεμ.). Πειραιώς (54.992.886 τεμ.), Alpha Bank (10.518.464 τεμ.) και Eurobank (10.397.279 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v