Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εναλλαγές προσήμων λίγο πάνω από τις 560 μονάδες

Σε συνήθη χαλαρό τέμπο, το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Μεικτή εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές και εξαιρετικά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα για τα υπόλοιπα blue chips.

Μικτά πρόσημα, επιφυλακτική στάση και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εις αναμονή του αποτελέσματος των «τεστ κοπώσεως» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στενό εύρος διακύμανσης και εναλλαγές προσήμων είναι η μέχρι στιγμής εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον μη τραπεζικό 25άρη να παραμένει θεατής στη δύσκολη προσπάθεια των τραπεζικών μετοχών να αντιδράσουν στις χθεσινές πιέσεις.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μεταξύ 560,74 (-0,37%) και 564,62 μονάδων (+0,32%) και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών μεταξύ 651,62 (-0,37%) και 668,86 μονάδων (+2,26%).

Με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό να παραμένει σε μηδενικές συναλλαγές, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο ένα προς δύο, όμως ελάχιστες είναι οι μετοχές που συνδυάζουν αξιοσημείωτη μεταβολή, με σχετικά αξιοπρεπείς συναλλαγές.

Από τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, προσπαθεί να συνεχίσει ανοδικά ο Σαράντης (+3,66%), ενώ σχετική κινητικότητα παρατηρείται σε Αττικής (+2,42%) και Κύπρου (+0,7%). Από την πλευρά των «κόκκινων», πιέζεται σχετικά ο Νηρέας (-1,80%) και το Ιασώ (-3,61%).

Αναγκαστικά, για πολλοστή συνεδρίαση το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει το ταμπλό του FTSE 25 και μάλιστα όχι όλο. Έτσι, ελάχιστα πριν συμπληρωθούν τα πρώτα εξήντα λεπτά συναλλαγών, 6 ολόκληρα τεμάχια έχει διακινήσει ο ΟΛΠ, 24 η Αεροπορία Αιγαίου, 83 τεμάχια η Grivalia, 34 η ΕΥΔΑΠ και λιγότερα από 1.000 κομμάτια οι ΓΕΚΤ ΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχωρίζει το +2,41% της Alpha Bank, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολουθούν οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και ΟΛΠ.

Η αποκοπή έκτακτου μικτού μερίσματος 0,27 ευρώ πιέζει την Jumbo, ενώ απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνει η Αεροπορία Αιγαίου.

Επειδή, πλην τραπεζών που δίνουν τον δικό τους «αγώνα», οι συναλλαγές είναι ελάχιστες, ευνόητο είναι ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά στην τελική εικόνα και στα τελικά πρόσημα των βασικών δεικτών.

Στα 2,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος κατά το πρώτο ημίωρο και στα 5,5 εκατ. ευρώ με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, αφήνει ελάχιστα περιθώρια διαφοροποίησης, όσον αφορά τη μόνιμη εικόνα της συναλλακτικής καχεξίας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v