Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος. Ανοδος υψηλότερη του 4% για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha. Mε θετικό πρόσημο Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ. Απώλειες για Coca Cola, OTE, OΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Όταν μέσα σε τρεις ώρες συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατορθώσει να αλλάξει οκτώ φορές πρόσημο, μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μεταξύ 560,55 (-0,41%) και 565,22 μονάδων (+0,42%), τότε ασφαλώς και κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Το ρίσκο της πρόβλεψης αυξάνεται ακόμα περισσότερο, καθώς της αντίδρασης ηγούνται οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, ενώ εκπλήσσει η άρνηση από τα «βαριά», μη τραπεζικά blue chips να συμμετάσχουν στην κίνηση.

Και αν το -3,65% της Jumbo είναι απόλυτα δικαιολογημένο, μετά την αποκοπή του έκτακτου μερίσματος χρήσεως 2012, 0,27 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,2430 ευρώ ανά μετοχή), ασφαλώς και προβληματίζουν το -1,33% της Coca Cola HBC, το -1,27% του Μυτιληναίου, το -0,97% του ΟΠΑΠ και το -1,6% του ΟΤΕ.

Τα πρώτα 180 λεπτά συνεδρίασης βρήκαν τον τζίρο στα γνωστά απαξιωμένα «μονοπάτια» να φθάνει στα 11,2 εκατ. ευρώ (χθες ήταν στα 16,5 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές), ενώ υπέρ των «πράσινων» είναι η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (46) - πτωτικών (29) μετοχών.

Αρκετοί από τους αναλυτές εκτιμούσαν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρισκόταν η μετοχή του Τιτάνα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν κοντά στις εκτιμήσεις και τη Euroxx να επισημαίνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA για το 2016 8,2 φορές, το οποίο είναι 8% χαμηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο της εταιρίας, που είναι στις 9 φορές.

Παρά ταύτα ο Τιτάνας, έχοντας διακινήσει λίγο περισσότερα από 10.000 τεμάχια, σημειώνει οριακά κέρδη 0,59%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζουν οι Alpha Bank και Πειραιώς με κέρδη μεγαλύτερα του 4%, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Εθνική και Eurobank.

«Η υπομονή έχει τα όριά της και η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι η υπομονή των πωλητών εξαντλήθηκε. Και με το δίκιο τους. Από τις 14/7, σχεδόν επί μισό μήνα, παρακολουθούσαν υπομονετικά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των αγοραστών να υπερβούν τη "διακεκαυμένη" ζώνη των 568-572 μονάδων, που συνεχίζονται και στη σημερινή συνεδρίαση», επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εν δυνάμει πωλητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άνοδος στηριζόταν σε «σαθρά θεμέλια» και στους αναιμικούς τζίρους των 15-30 εκατ. και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως μόλις οι εξελίξεις το επιβάλλουν, οι πωλητές θα «κάνουν περίπατο».

Στις 560-559 μονάδες εντοπίζεται η πλησιέστερη στήριξη και ίσως η τελευταία ελπίδα των αγοραστών πριν από την εξαιρετικά σημαντική στήριξη των 550-548 μονάδων, όπου θα κριθεί η τύχη του ανοδικού momentum, σύμφωνα με την Κύκλος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v