Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με πιέσεις στα blue chips και πρωταγωνιστή τον τίτλο της Alpha Bank. Σταθεροποιητική κίνηση για Εθνική, Πειραιώς. «Βοήθειες» από Coca Cola, επικρατούν οι αγοραστές σε Lamda και Τιτάνα. Περιορισμένος ο τζίρος.

Υποτονικό το κλίμα στο ΧΑ, επιφυλακτικοί οι λιγοστοί ενεργοί επενδυτές καθώς (και) το χρηματιστήριο μπαίνει σε ρυθμό διαπραγμάτευσης.

Για τη Δευτέρα, ημέρα του EwG, σε έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη - Μοσκοβισί, η Αθήνα θα έχει μία πρώτη ένδειξη για τις προθέσεις των δανειστών καταρχήν για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και για την επικείμενη αξιολόγηση.

Στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έλθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, συνεπώς εύλογα η προσοχή της αγοράς στρέφεται και προς αυτό το μέτωπο.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, από την αρχή της συνεδρίασης και χωρίς να έχει επιχειρηθεί ούτε μία κίνηση αντίδρασης πέραν των 566 μονάδων.

Αντιθέτως μετά τις 12:30 ο ΓΔ παραμένει "κολλημένος" έως 0,70-0,85% χαμηλότερα, προς τις 561 μονάδες.

Στο προηγούμενο σχόλιο θεωρούσαμε ως κάτω όριο που δεν θα πρέπει να χαθεί τις 555 μονάδες.

Λιγοστές οι συναλλαγές όπως κι ο τζίρος, γεγονός που ωστόσο δεν εμποδίζει τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε αρνητική φορά από τις πρώτες κιόλας εντολές και την Alpha Bank να διορθώνει από το 1,60 έως το 1,54 ευρώ, με σταθερές πωλήσεις μετά τις 10:45, η τάση δεν θα μπορούσε να είναι παρά καθοδική.

Παρά το ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν κυρίως σταθεροποιητικές-ήπια ανοδικές τάσεις, στο ελληνικό οι short έχουν σταθερό προβάδισμα.

Για τον τραπεζικό κλάδο η κατάσταση λίγο ως πολύ γνωστή με την έκθεση της Morgan Stanley, από τη μία, και την επικείμενη έξοδο των Alpha Bank, Eurobank από τον EuroStoxx 600, από την άλλη, να διαμορφώνουν κλίμα. Μέχρι τώρα η από 19 Σεπτεμβρίου έξοδος των δύο τραπεζικών μετοχών από τον δείκτη βαρύνουν στη διαμόρφωση της τάσης.

Δεδομένης της υψηλής βαρύτητας στη στάθμιση των δεικτών που έχει η μετοχή της Alpha Bank, η εικόνα του ΔΤΡ είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Εως τις 623,51 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, με τον Ηλία Ζαχαράκη να σημειώνει από χθες (στον Εκηβόλο) τις 614 μον. ως στήριξη του δείκτη (και τις 672-680 ως κύρια αντίσταση).

Πέραν της Alpha Bank (και της Eurobank) εκτός Stoxx 600 θα βρεθεί και η μετοχή του ΟΤΕ, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο εύρος των 8,56-8,38 ευρώ. Στα 8,76-8,35 ευρώ παραμένει εγκλωβισμένος τελευταία ο τίτλος του Οργανισμού.

Ως αντίβαρο στη διόρθωση επιχειρείται να λειτουργήσει η Coca Cola, καθώς από τα χαμηλά των 19,68 το τελευταίο ημίωρο ενισχύεται προς τα 19,82 ευρώ, "γυρίζοντας" σε θετικό έδαφος μετά τις 14:45, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες για τους δείκτες.

Λίγο πάνω -0,60%- η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, λίγο χαμηλότερα -0,57%- η μετοχή των FF Group (με σχεδόν ίδια βαρύτητα), λειτουργούν αντισταθμιστικά για τον ΓΔ και τον FTSE25.

Με αγοραστές σε Jumbo, Motor Oil και χωρίς μεταβολή σε Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Lamda Development, διαμορφωνόταν πριν λίγο η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα 21,7 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 15,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Το 49% στις τράπεζες, συγκριτικά αυξημένος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, FF Group.

Λίγο μετά τις 14:50 στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 0,48% περνώντας και πάλι τις 10.600 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες στην Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο της εισβολής τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v