Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με άνοδο για τις τράπεζες και πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola. Η υποχώρηση του ΓΔ, οι πόντοι στους short και το σενάριο προσέγγισης των 585-590 μονάδων. Τα βλέμματα σε ΕΚΤ και Eurogroup. Τα περιθώρια κίνησης για τις τράπεζες.

Ημέρα ΕΚΤ η Πέμπτη, με την Ευρώπη να έχει στρέψει από χθες την προσοχή της στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ασταμάτητη η Wall Street, επιβεβαιώνοντας στην πράξη όσους εδώ και καιρό προεξοφλούσαν πως η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ θα διεξάγεται με σύμμαχο το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.

Απολογισμός της χθεσινής συνεδρίασης θετικός για τους περισσότερους πλην... Λακεδαιμονίων, δηλαδή του ΧΑ που "μέτρησε" απώλειες και υποχώρηση και των τριών βασικών δεικτών, με τον ΓΔ κατά 0,59% χαμηλότερα, στην περιοχή των 575 μονάδων.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών -με 35,5 εκατ. μετοχές- και τζίρου -25,5 εκατ. ευρώ-, αλλά σε γενικές γραμμές στα ελάχιστα απαιτούμενα μεγέθη για να συντηρηθεί η τάση που μπορεί να φέρει την αγορά προς τις 585-590 μονάδες.

Θυμίζοντας πως η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας συντελέστηκε με 85 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και άλλα 45 εκατ. ευρώ την Πέμπτη, ενώ τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις δεν έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 68 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς υπάρχει "μαγιά" θέσεων ικανών να υποστηρίξουν μία ανοδική προσπάθεια, εάν και εφόσον δοθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις/συνθήκες.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να προσφέρεται καθώς η Ευρώπη αναμένει κάτι πιο σαφές όσον αφορά στις προθέσεις της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο άλλης μίας παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (μετά τα τέλη Μαρτίου 2017, που λήγει το υφιστάμενο).

Η χθεσινή αναφορά (του Reuters) είναι επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η Αθήνα θα "τρέξει" μία σειρά προαπαιτούμενων, λάβει έγκαιρα τα 2,8 δισ. ευρώ, ξεκινήσει την επόμενη αξιολόγηση μέσα -άντε τέλη- Οκτωβρίου.

Θα μπορούσε το ΧΑ να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές σε μία ενδεχόμενη αντίδρασή τους, στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σήμερα σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις; Η απάντηση -κατά την εκτίμησή μου- είναι θετική και το ΧΑ θα δοκιμασθεί σήμερα-αύριο.

Σήμερα η ΕΚΤ, αύριο το Eurogroup, από το οποίο δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο (εκτός εάν οι δανειστές αποφασίσουν πως θα πρέπει να βγάλουν το... μαστίγιο), με την τάση να κρίνεται στο νήμα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις αναφορές μας (από τη συνεδρίαση της Τρίτης) να κάνουν λόγο για περιθώρια διόρθωσης έως την περιοχή των 680 μονάδων, χωρίς να αλλάζει το momentum.

Στις 693 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να "μετρά" αυτά τα περιθώρια ακριβώς έως τις 683 και κάτι μονάδες.

Το επικίνδυνο φλερτ του ΧΑ με τις 570 μονάδες στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος έχει δώσει πόντους -βραχυπρόθεσμα- στους short και για τους long έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο άμεσης επαναφοράς πάνω από τις 585 μονάδες.

Η προσπάθεια "χειραγώγησης" που έγινε στο "κλείσιμο" μέσω της δεικτοβαρούς Coca Cola δείχνει πως οι λιγοστοί ενεργοί παίκτες ενδιαφέρονται για την εικόνα της αγοράς. Πως έστω κι έτσι, η αγορά δεν αφέθηκε να κυλήσει χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν εφικτό το σενάριο της αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα, με την προϋπόθεση πως σήμερα η ΕΚΤ δεν θα διαψεύσει τις αγορές και ότι αύριο από το Eurogroup δεν θα προκύψει κάτι δραματικά αρνητικό για την Αθήνα.

Και με την προϋπόθεση πως η ελληνική πλευρά όντως εργάζεται για την έγκαιρη κάλυψη των προαπαιτούμενων, σαφώς πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση και με την προϋπόθεση της θετικής εικόνας των ξένων αγορών, είναι ευκταία η επάνοδος του ΧΑ υψηλότερα των 590 προς τις 620 μονάδες. Διαφορετικά θα πρέπει να οπισθοχωρήσουμε χαμηλότερα.

Σήμερα κρίνεται -σε μεγάλο βαθμό- η τάση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα-αύριο για το ελληνικό.

Οσον αφορά στις εσωτερικές εξελίξεις, οι traders δεν δείχνουν να περιμένουν και πολλά (για το ΧΑ) ούτε από την Ευρωμεσογειακή Διακήρυξη της Αθήνας (σε σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη), ούτε από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να θυμίζει πώς αντιδρά το χρηματιστήριο στις εκάστοτε εξαγγελίες. Ενδιαφέροντα, αν μη τι άλλο, τα αναλυτικά ιστορικά στοιχεία, ειδικότερα των τελευταίων χρόνων (της κρίσης) από το 2011, το 2014, μέχρι το προεκλογικό 2015.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v