Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Εγκλωβισμένος στη ζώνη 565-570 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την απόπειρα αντίδρασης να προσκρούει στο χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών. Κέρδη για τράπεζες και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές στα warrants της Alpha.

Αναλαμπή ισχνού τζίρου στο ΧΑ, με τις συναλλαγές στα warrants της Alpha Bank να καλύπτουν το σχεδόν 60% του συνόλου.

Περιορισμένο το όποιο ενδιαφέρον των traders, με αξία συναλλαγών πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου και με ένα 42% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο κυρίως σε intraday κινήσεις.

Την ίδια ώρα και στην Ευρώπη η αντίδραση περιορίζεται στα επίπεδα του 1%, με το βλέμμα στραμμένο και πάλι στη Wall Street και τον ΟΠΕΚ.

Αν μη τι άλλο, σημειώνεται σχετική σταθεροποίηση σε αγορές όπως αυτές της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου, αλλά με τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders να επηρεάζεται από την εικόνα της αμερικανικής αγοράς και τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα για τον DAX η αντίδραση περιορίζεται στα ποσοστά του 1,05% και στις 10.465 μονάδες. Νωρίτερα τα futures του S&P παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό ξεκίνημα από τις 2.152 μονάδες.

Χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση από βραχυπρόθεσμους παίκτες στο ΧΑ, η προσπάθεια ανάκαμψης περιορίζεται μέχρι τις παρυφές των 570 μονάδων, σε μία συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου αλλά αυξημένων συναλλαγών σε απόλυτο αριθμό τίτλων (*), διαμορφώνοντας εντελώς στρεβλή εικόνα σχετικά με την καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε έντονη αντιπαράθεση έχει μετατραπεί άλλη μία συζήτηση στη Βουλή (με θέμα την παιδεία, αν είναι δυνατόν...), την ώρα που τα στοιχεία του World Economic Forum θα έπρεπε να απασχολούν το πολιτικό σύστημα και τους καθ' ύλην αρμόδιους. Θλιβερή, απ' όλες τις απόψεις, η περαιτέρω υποχώρηση της Ελλάδας κατά πέντε θέσεις στη σχετική κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, με την αστάθεια των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα. Στην 86η θέση (από την 81η) μεταξύ 138 χωρών κατρακυλάει η χώρα, την ώρα που στη Βουλή το πολιτικό σύστημα εκτονώνεται σε άλλη μία ανέξοδη σκιαμαχία.

Σε επενδυτικό τέλμα το ΧΑ, με θέματα συζήτησης τη θεαματική συναλλακτική δραστηριότητα για 26,9 εκατ. warrants της Alpha Bank στην τιμή του 0,002 συνολικής αξίας 51.048 ευρώ, σε μία διαδικασία που "κάηκε" σχεδόν στη "γέννησή" της.

Ο πολύ χαμηλός τζίρος, κάτω από το όριο των 9 εκατ. ευρώ στις 14:30 απογοητευτικός, συνάμα ενδεικτικός της στάσης ακόμη και των traders που παρακολουθούν απαθείς. Κι όμως, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχεια (σήμερα-Παρασκευή) ήταν η ενίσχυση του τζίρου πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Επίσης ενδεικτικό πως μόλις σε μία μετοχή -της Eurobank- ο τζίρος είχε ξεπεράσει το όριο του ενός (1) εκατ. ευρώ ενώ ακολουθούσαν χαμηλότερα ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ETE, Πειραιώς, Φουρλής, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Intralot, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με ισχυρότερη την τάση για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ και στον ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται έως τα 7,95 ευρώ. Οσον αφορά στη ΔΕΗ, τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη περιορίστηκαν, καθώς η αποτίμηση των αποτελεσμάτων 6μήνου δεν δείχνει να ικανοποιεί την αγορά.

(*) στις 14:35 είχαν γίνει περί τα 27,5 εκατ. ΑΛΦΑτπ σε σύνολο 43,6 εκατ. τίτλων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v