Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με ευρωπαϊκή βοήθεια

Αντιδρά το ΧΑ αντλώντας στήριξη (και) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank. Mε θετικό πρόσημο Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες καταγράφουν Tιτάνας, Lamda. Μέτριος ο τζίρος.

Αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινοβραδινό «γύρισμα» στη Wall Street. Από την αρχή της συνεδρίασης οι long έχουν τον πρώτο λόγο σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο, αλλά και σε Μιλάνο, Μαδρίτη, ενώ κινητικότητα παρατηρείται στις αγορές εμπορευμάτων, συναλλάγματος, παραγώγων και κρατικών τίτλων.

Με το... καλημέρα ανοδικά η Φρανκφούρτη, με τον DAX έως 1,05% υψηλότερα στις 10.470 μονάδες και τις μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank να ανακάμπτουν κατά 3,51% (στα 10,95 ευρώ) και κατά 1,29% (στα 5,99 ευρώ) αντίστοιχα.

Με τον... αέρα των ξένων αγορών -κάτι που εκ προοιμίου ήταν γνωστό και ζητούμενο- το Χ.Α. ακολουθεί την τάση, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο επικεντρωμένοι στον τραπεζικό κλάδο. Στα υπέρ τους η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εξέλιξη που προφανώς αρέσει στις «αγορές», η ενθαρρυντική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης (παρά τη διόρθωση) και τα επιμέρους που «τρέχουν» και ευνοούν το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum.

Πάνω από 1% το ποσοστό αντίδρασης για τον Γ.Δ., μετά τις 10:55, καθώς επανακάμπτει προς τις 570 μονάδες. Μοχλός ο τραπεζικός κλάδος, με καθαρότερη τεχνικά εικόνα για τη μετοχή της Εθνικής. Υπεραποδίδει και με αφορμή τα αποτελέσματα η μετοχή της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό το γεγονός πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό «άνοιγμα», με τον Γενικό Δείκτη από τις 564,93 μονάδες, καλύπτοντας το σύνολο του τελευταίου χάσματος, κάτι που από την τεχνική πλευρά του έχει σημασία για τις intraday κινήσεις.

Από τα ζητούμενα για τη σημερινή συνεδρίαση η ενίσχυση του τζίρου, που χθες περιορίστηκε στα 21 εκατ. ευρώ, στοιχείο που θα δείξει την ενεργότερη συμμετοχή των traders για αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων, μέχρι και την Παρασκευή.

Μέτριες μεν οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στην αρχή, αλλά με το 55% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που είτε υπεραποδίδει (στις ανοδικές κινήσεις), είτε υποχωρεί περισσότερο (στις διορθωτικές).

Ικανοποιητική η μεταβλητότητα για τον κλάδο, με τον ΔΤΡ στα επίπεδα των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας με χαρακτηριστική ευκολία όλα τα τεχνικά σημεία/στηρίξεις που είχαν τεθεί.

Ανοδικά και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών αλλά με καθαρότερη εικόνα για τον τίτλο της Εθνικής (όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα της ΕΤΕ, σε μέτρηση του calculator-analysis.gr).

Κινητικότητα σε μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με σημαντική ενίσχυση για την τελευταία (με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου/3μήνου) στα 2,70 ευρώ. Λιγοστές συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, περισσότερες σε αυτή του ΟΤΕ καθώς επανακάμπτει προς το όριο των 8 ευρώ.

Ο ΟΤΕ αποτελεί κορυφαία επιλογή για την JP Morgan, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σήμερα στο στενότατο εύρος των 7,89-7,90 ευρώ.

Υποστηρικτική των long η δεικτοβαρής Coca Cola, καθώς με 1,05% στα 20,50 ευρώ συμβάλλει στην αντίδραση των βασικών δεικτών. Στα 6,20-6,25 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που μετά το ενδοσυνεδριακά χαμηλό της Δευτέρας στα 6,09 ευρώ παίρνει κι άλλες «ανάσες» υψηλότερα.

Αυξημένες συναλλαγές και τζίρος στον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που από χθες έχει καθαρό σήμα long προς το 1,40 ευρώ, στα 21,98 ευρώ η μετοχή της FF Group, δοκιμάζοντας και πάλι τα «υψηλά 52 εβδομάδων» (22,26 ευρώ από την 1η Αυγούστου),

Μόλις σε MIG και MLS είχαν γίνει ικανοποιητικές συναλλαγές στα πρώτα 25' της συνεδρίασης, ενώ δεν είχαν «ανοίξει» καν οι 13 από τις 20 μετοχές του δείκτη. Χωρίς πράξη η μετοχή του Πλαισίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου (με σημαντική μείωση κερδών).

Στο... μέτωπο Σωληνουργείων Κορίνθου - Ελληνικών Καλωδίων, οι κινήσεις της διοίκησης του ομίλου αποτυπώνονται στο ταμπλό. Με τα ΣΩΛΚ να έχουν περιοριστεί στα 70,78 εκατ. ευρώ (αποτίμηση) χάνοντας 36,88% σε διάστημα εβδομάδος και με τα ΕΛΚΑ, έχοντας ενισχυθεί κατά σχεδόν 70% στο ίδιο διάστημα, να αποτιμώνται στα 30,14 εκατ. ευρώ. Χρηματιστηριακό... θαύμα από αυτά που μας συνηθίζει ο όμιλος Βιοχάλκο (δες παλαιότερη περίπτωση με ΕΛΒΑΛ, για να περιοριστώ σε αυτήν).

Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 5 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο προς τα 2 εκατ. ευρώ. Ενεργότεροι οι long μετά τις 10:55 ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχύεται περισσότερο από 1% προς τις 570 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v