Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης

Με το βλέμμα στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στη Φρανκφούρτη, το ΧΑ. H άνοδος της Wall Street αλλά και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα δίνουν μικρό πλεονέκτημα στους... long παίκτες. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος.

Κλίντον και μάκρο έδωσαν ώθηση χθες βράδυ στη Wall Street. Σε ένα λίγο έως πολύ αναμενόμενο «γύρισμα» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μένει να δούμε σήμερα εάν και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν τα ευρωπαϊκά και το Χ.Α.

Νίκη της Κλίντον στο debate είδαν οι «αγορές», ενθουσίασαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την επαναφορά των δεικτών σε τροχιά προσέγγισης των τελευταίων «υψηλών» τους. Επρόκειτο για μία προεξοφλημένη από την πλειονότητα των traders αναστροφή, κάτι που είχε αποτυπωθεί από την εικόνα των futures στη Wall από τις πρώτες πρωινές ώρες στη χθεσινή προσυνεδρίαση.

Συνεπώς η Wall Street έκανε το καθήκον της και πλέον μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη, μετά και τη νέα δοκιμασία που επιφύλαξε η χθεσινή συνεδρίαση. Πετρέλαιο και τράπεζες έριξαν τα χρηματιστήρια, η Φρανκφούρτη δοκιμάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Deutsche Bank ήταν επίσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αρνητικό θέμα συζήτησης καθώς υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, προβληματίζοντας ακόμη περισσότερο εντός και εκτός γερμανικών συνόρων.

Στο σημείο αυτό θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω πως την Κυριακή διεξάγεται το πολύ σημαντικό δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό στην Ουγγαρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν συντριπτική αποδοχή της πολιτικής του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ακολουθεί εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτήν της Αγκελα Μέρκελ. Στα γερμανικά ΜΜΕ προεξοφλείται πως ένα ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη φιλο-μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, προκαλώντας νέους τριγμούς σε μία ευαίσθητη (και γεωγραφικά) περιοχή (καθότι μία από τις 4 χώρες του Βίζεγκραντ).

Ας την έχουμε σε μία άκρη αυτή την παράμετρο, γιατί εάν το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι αυτό που αναμένεται, η Βουδαπέστη θα αναδειχθεί σε άλλον έναν πονοκέφαλο για το Βερολίνο, σε μία συγκυρία που το τελευταίο έχει αρκετούς να αμβλύνει.

Στα καθ' ημάς, «έκατσε ο τζίρος, σώθηκαν οι 560 μονάδες», σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με σημαντική τη διάσωση των 620 μονάδων σε κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη.

Για τον ΔΤΡ, η πλησιέστερη στήριξη είναι στις 625 μονάδες, θυμίζει ο Βασίλης Μαρκάκης, σημείο όπου θα πρέπει να αναχαιτιστούν οι πωλητές. Νέα -τέταρτη- δοκιμασία της περιοχής των 613 μονάδων πολύ δύσκολα θα άντεχε περισσότερο από 2-3 συνεδριάσεις.

Για τον κλάδο, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, ξεκινά crash test 12μηνου για τα κόκκινα δάνεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και βραχυπρόθεσμα. Οπως αναφέρει ο Χρήστος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι τράπεζες θα στείλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisor Mechanism - SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος τα επιχειρησιακά τους πλάνα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 41,9 δισ. ευρώ, αθροιστικά, ως το τέλος του 2019. Ο γενικός στόχος (σ.σ. μείωση στα NPEs κατά 41,9 δισ. ευρώ) οριοθετήθηκε με τη συμμετοχή και της εποπτικής αρχής, ενώ οι τράπεζες θα προσδιορίσουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη το μίγμα των δράσεων για την επίτευξή του.

Ωστόσο, «κλειδί» για σήμερα είναι η Φρανκφούρτη και το ενδεχόμενο αντίδρασης μετά το χθεσινό -0,31% στις 10.361,48 μονάδες. Στα 10,18-10,76 ευρώ η μετοχή της Deutsche Bank που έκλεισε σταθερή στα 10,55 ευρώ, αλλά με νέες απώλειες για τη μετοχή της Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Διακύμανση στα 5,84-6,08 ευρώ και τελική τιμή 2,18% χαμηλότερα στα 5,914 ευρώ, με τη διοίκησή της να ανακοινώνει την Παρασκευή ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (προεξοφλείται πως θα συμπεριλαμβάνει μέχρι απολύσεις-μετακινήσεις 6.000 εργαζομένων).

«Ρηχή» η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με συναλλαγές 56,7 εκατ. μετοχές και τζίρο 26,1 εκατ. ευρώ, που παραπέμπουν σε ψύχραιμη αντίδραση κυρίως των πωλητών αλλά και των αγοραστών. Τεχνικά, με βάση τη χθεσινή εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και το χθεσινοβραδινό «γύρισμα» στη Wall Street, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα στους long παίκτες για μία σύντομη «ανάσα».

Για αρκετές μετοχές του FTSE 25 η βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση παραμένει ανοδική, ενώ για άλλες μπορεί εύκολα να επανέλθει, εάν σήμερα συντρέξουν οι κατάλληλες αφορμές.

Η υπερψήφιση των προαπαιτούμενων είναι ένα αποτέλεσμα που αρέσει στις «αγορές», η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι μία εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις θα ενίσχυε τις θέσεις των ξένων funds, καθώς η κυβέρνηση ξεπερνά και αυτόν τον σοβαρό «σκόπελο».

Στα επιμέρους: ξεκίνησε το πρωί η δημόσια εγγραφή για την έκδοση εταιρικών ομολογιών της μη εισηγμένης εταιρίας Housemarket (IKEA), μέλος του ομίλου Φουρλή, και ήδη φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών θεσμικών επενδυτικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης) προτίθεται να καλύψει έως το 20% της συγκεκριμένης έκδοσης, δίνοντας έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο στην ίδια την εταιρία, όσο και στον νέο θεσμό των διαπραγματεύσιμων ομολογιών και της νέας εξωτραπεζικής αγοράς χρηματοδοτήσεων.

Επίσης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης θα έχουν γίνει γνωστά τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου (δεύτερου τριμήνου) της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση στο προσκήνιο και λόγω εξελίξεων με το νέο Υπερταμείο και τον ΑΔΜΗΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v