Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις 600 μονάδες

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, με κέρδη για τις τράπεζες. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα μετά και το τρίτο debate στις ΗΠΑ, με την προσοχή και στους «χρησμούς» Ντράγκι. Το stock picking, οι τράπεζες και τα τεχνικά όρια για τους δείκτες. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long.

Σήμερα "κληρώνει" από την ΕΚΤ και σήμερα-αύριο κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών.

Συνεδρίαση αναμονής η χθεσινή από Ευρώπη μέχρι ΗΠΑ, με μικρή άνοδο στις ευρωαγορές λόγω αργού και ώθηση στη Wall Street από το πετρέλαιο.

Στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και το τρίτο ντιμπέιτ Κλίντον - Τραμπ, με τους traders να συντηρούν σε υψηλά επίπεδα το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Στην Ευρώπη, ενθαρρυντική ένδειξη το "κλείσιμο" του DAX και χθες πάνω από το όριο των 10.600 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, κύριο θέμα της σκιαμαχίας του πολιτικού συστήματος το ΕΣΡ, το ΣτΕ, το τηλεοπτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας, την ώρα που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί: Ερχεται βαριά φοροκεντρική λιτότητα, μόνο που "φωνάζει" σε ώτα μη ακουόντων. Ετσι είναι...

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ επέλεξε να... περιμένει, με μικρή επιτόπια υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 593,02 μονάδες, με τον Τραπεζικό στις 680,55 και με τον FTSE25 στις 1.573,82 μονάδες.

Συναλλαγές 60,6 εκατ. μετοχών, τζίρος, 27,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος σχεδόν στο ήμισυ της αξίας στην ανοδική συνεδρίαση της Τρίτης. Πρακτικά στην πλειονότητά τους οι traders επέλεξαν, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους αλλά ένα μικρότερο να το κατοχυρώσουν. Το πώς θα κινηθούν άμεσα εξαρτάται από τις δηλώσεις σήμερα του Μάριο Ντράγκι και την αυριανή λήξη της τριπλής σειράς στα Παράγωγα. Παράλληλα και στο παρασκήνιο, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ Βερολίνου- Ουάσινγκτον, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος στη βραχυ/μεσοπρόθεσμη λύση/διέξοδο του ελληνικού χρέους.

Οπως σημειώναμε και χθες, το ενθαρρυντικό σε αυτή τη συγκυρία είναι πως η αγορά θα θεωρούσε σαν ένα θαύμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα χρονικά περιθώρια που διακηρύττει πως θέλει η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους κινούνται με ορίζοντα προς τις προεδρικές στις ΗΠΑ -πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου. Την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά από τους υπουργούς του να τελειώνουν γρήγορα τη διαδικασία, στο ΤΧΣ δεν έχει οριστεί ακόμη η νέα διοίκηση, στην Πειραιώς συνεχίζεται το θρίλερ με τον CEO και όσον αφορά στο ουσιώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη των επιχειρηματικών, έχουν γίνει μόλις τα πρώτα... μέτρα του επίπονου... μαραθωνίου. Τόσο καλά...

Πάντως από αύριο ξεκινούν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται στο "αγκάθι" της λύσης για το χρέος, στον "χρησμό" Τσακαλώτου και στην ελληνική αξίωση για "λύση-πακέτο". Για να δούμε... και πόσο πιθανό είναι ένα μνημόνιο με το ΔΝΤ, όπως συμπληρώνει η Ελενα στο σχετικό θέμα της.

Παρ' όλα αυτά, εξαιρώντας κάποιος τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, με την αγορά να δοκιμάζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις στα όρια των 600 μονάδων. Συνεδριάσεις δοκιμαστικές των 600 μονάδων εδώ και κάποιες συνεδριάσεις, με αυξομειούμενο τζίρο σε ανοδικές και καθοδικές, με το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια να συμβάλλει αισθητά στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η γενικότερη επιφυλακτικότητα των επενδυτών έναντι της οικονομίας αποτυπώνεται -εν μέρει- στην απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου "κολλημένου" σταθερά πάνω από το 8% -ωστόσο στο ΧΑ όλο και κάτι κινείται. Πρακτικά οι παίκτες περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις, "κυνηγώντας" σε διάστημα (το πολύ) εβδομάδος την απόδοση που συνήθως δίνουν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, δευτερευόντως του Mid Cap και ελάχιστες εξαιρέσεις των χαμηλότερων κατηγοριών.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE25, οι 1.583 μονάδες (υψηλό Αυγούστου) δοκιμάστηκαν, με τον δείκτη να διορθώνει δέκα μονάδες χαμηλότερα σε κλείσιμο.

Αντιστάσεις για τον δείκτη οι 1.583 και λίγο υψηλότερα οι 1.597 μονάδες (ως άνω όριο του καναλιού), ενώ στηρίξεις διαμορφώνονται στις 1.564 και κύρια στις 1.550 μονάδες.

Προσώρας, όπως γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, οι βραχυπρόθεσμοι θα περιοριστούν στις επιλεγμένες κινήσεις τους καθώς σε 14 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη έχει διαμορφωθεί σήμα long. Παράλληλα ανάλογο σήμα έχει δοθεί και για μετοχές του Mid Cap (MIG στο 0,150 ευρώ).

Από τις μετοχές-σηματωρούς αυτής της φάσης της αγοράς, στη ΔΕΗ επιχειρείται η κατοχύρωση των 2,94 προκειμένου να υπάρξει κίνηση προς τα 3,16 ευρώ, με τον κλάδο της ενέργειας να έχει έρθει στο προσκήνιο για να μείνει. Για νέα υψηλά δοκιμάζεται η Jumbo, με συνεχείς προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα, καθιστώντας εφικτή την -υπό προϋποθέσεις- κίνηση προς τα 13,64 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ μένουν να ρυθμιστούν ουσιώδη για να ενεργοποιηθούν εντολές πάνω από την τιμή που θα γίνει (και όταν θα γίνει) το πακέτο του 5% στην Deutsche Telekom. Στα ΕΛ.ΠΕ το διάγραμμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει με στόχο προς τα 4,33 ευρώ (υψηλά Μαΐου), ενώ στη ΓΕΚ η κίνηση υποβοηθείται από αγορές ιδίων μετοχών με στόχο τα σημαντικά 2,21 ευρώ. Κινητικότητα σε ΜΟΗ (στα 11,33 το σημείο αναφοράς, με στόχο τα 12 ευρώ), ενώ η εικόνα της Viohalco διαμορφώνεται long και πάλι.

Μέχρι νεωτέρας (Ντράγκι επιτρέποντος) περιοριζόμεθα στο stock picking των τελευταίων ημερών, εστιάζοντας σε μετοχές που έχουν δώσει ήδη σήμα long και στις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς (και χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα) τις στηρίξεις τους.

Και βλέπουμε τι θα πει σήμερα ο Ιταλός τραπεζίτης, τι εικόνα θα έχουμε αύριο από το triple witching και πώς θα πάνε οι πρώτες επαφές οικονομικού επιτελείου - δανειστών τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Συνεκτιμώντας πως η Wall Street έχει μπει για τα καλά στην τελική ευθεία για τις προεδρικές της 8ης Νοεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v