Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι του... απεγκλωβισμού το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική η εκκίνηση, με την αγορά να ψάχνει «καύσιμα» για κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων, μετά και τη χθεσινή -εντός ορίων- διόρθωση. Η αδυναμία των τραπεζών και η μόχλευση στην ενέργεια. Ποιες μετοχές δίνουν «σινιάλα» για υψηλότερα.

Τα εταιρικά deals τόνωσαν τη Wall Street, κέρδη -νωρίτερα- στην Ευρώπη, με το βλέμμα στην Ισπανία και στα macro. Συνεδρίαση δύο όψεων που έληξε... ισοπαλία στο Χ.Α., μετά από μία εντός ορίων δοκιμασία των 600 και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 593,13 μονάδες.

Μικτές τάσεις νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, υψηλότερα κατά 0,75% ο Nikkei.

Η πρώτη από τις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος ολοκληρώθηκε με ακόμη μία δοκιμή προς τις 600 μονάδες, η τέταρτη σε διάστημα έξι συνεδριάσεων (συμπεριλαμβανόμενων της προηγούμενης), με τους long και τους short σε απόλυτη σύμπραξη και έλεγχο τόσο στη διάρκεια της ανοδικής κίνησης όσο και στη φάση της υποχώρησης.

Επιβεβαίωση τόσο του άνω όσο και του κάτω ορίου ενός εύρους μεταξύ 590 και 600 μονάδων, με τους traders να περιμένουν και την τυπική επικύρωση για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση της πρώτης αξιολόγησης.

Συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών -στα 44,7 εκατ. μετοχές-, ανάλογου τζίρου -28,4 εκατ. ευρώ-, δηλαδή χαμηλότερα τόσο του μέσου όρου των τελευταίων ημερών (μ.ο. στα 35 εκατ. ευρώ) όσο και των περίπου 50 εκατ. ευρώ της τελευταίας ισχυρής ανοδικής κίνησης δοκιμής προς τις 600 μονάδες.

Για συνεδρίαση δύο όψεων έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς για ακόμη μία φορά στη διαδικασία της δημοπρασίας διαμορφώθηκαν τελικές τιμές εντός ορίων της... επιτρεπόμενης διόρθωσης, πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση.

Στις 666,54 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με σημαντικές απώλειες 1,73% έναντι μόλις 0,33% του FTSE 25, που δεν έχασε (σε κλείσιμο) τις 570 μονάδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση ήταν καταρχήν το «πράσινο φως» από το EwG (και) για το 1,7 δισ. ευρώ, κάτι που έγινε αργά το βράδυ.

Από τη σχετική έκθεση του ESM κρατάμε την αναφορά των δανειστών στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια, δύο μέτωπα που αρέσουν στις «αγορές». Αλλωστε, η «ενέργεια» ήταν ένας από τους καταλύτες της τελευταίας ενεργοποίησης ξένων παικτών και traders στον κλάδο, με εστίαση στη ΔΕΗ. Το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένας άλλος, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως η «περίπτωση Σκουρλέτη» είναι από αυτές που επίσης αρέσουν στις αγορές, καθώς καταδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει συμφωνήσει και υπογράψει.

Φοβίζουν την αγορά οι πολιτικές κορώνες για το χρέος, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αργόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης.

Οσον αφορά στη μόχλευση που παρατηρείται κυρίως στη ΔΕΗ αλλά και σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή και έμμεσα στον χώρο της ενέργειας, ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση.

Οι «αστερίσκοι» στον προϋπολογισμό από τους δανειστές -όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη- αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία η πλειονότητα εκτιμά πως και τις αναταράξεις της θα έχει και σε χρόνο μακρύτερο του τέλους Νοεμβρίου (που βλέπει η κυβέρνηση) θα ολοκληρωθεί.

Συνεπώς η χθεσινή αφορμή στους long να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, δοκιμάζοντας από κοντινότερες τιμές το όριο των 600 μονάδων, θα πρέπει να θεωρηθεί εντός παιδιάς. Οπως και η επιβεβαίωση των 590 μονάδων ως στήριξη. Προσέξτε ενδοσυνεδριακές τιμές προς τα άνω στις 599,24 και προς τα κάτω στις 589,23 μονάδες, ούτε με... μοιρογνωμόνιο που λέγαμε παλιότερα.

Τεχνικά για τον FTSE 25, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), κύριες στηρίξεις είναι στις 1.563 και στις 1.552 μονάδες, με αντιστάσεις στις 1.576 και υψηλότερα στις 1.593-1.597 μονάδες.

Κυρίως ΔΕΗ και ΟΤΕ «κράτησαν» από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που -αφορμής δοθείσης- διόρθωσε για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Σε στάση αναμονής ο τραπεζικός κλάδος, δείχνοντας χθες πως παραμένει ο πλέον... ευπαθής είτε στις ανοδικές είτε στις διορθωτικές αφορμές, όπως συνέβη τη Δευτέρα.

Για την ΕΧΑΕ επιχειρείται μέσω αγοράς ιδίων μετοχών να παραμείνει η μετοχή πέριξ των 4,70 ευρώ, για τις δεικτοβαρείς FF Group, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil θα φανεί σήμερα-αύριο εάν οι long είναι διατεθειμένοι να φτάσουν υψηλότερα. Τελευταία έκθεση οίκου για μετοχές του δείκτη, αυτή της HSBC που ανέβασε τον πήχη για ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v