Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Εχασε τα πρωινά κέρδη του το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 590 μονάδες. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης επικεντρώνονται οι επενδυτές. Υποχωρούν τράπεζες και blue chips. Συνεχίζει ανοδικά η ΔΕΗ. Κέρδη για Jumbo.

Οπισθοχωρεί το Χ.Α., την ώρα που η Ευρώπη συνεχίζει ανοδικά και τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

«Γύρισμα» των βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών σταδιακά μετά τις 12:30, με τους αρχικά ενεργούς long να μειώνουν ταχύτητα για να δώσουν τη σκυτάλη στους short, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τις 599,26 προς τις 591 μονάδες.

Μικρής έκτασης μεν η υποχώρηση και με μετρημένες συναλλαγές/τζίρο, πλην όμως αποδίδεται στα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και τις αναφορές πως οι δανειστές... σκαλίζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2017.

Από τις 12:30 που κυκλοφόρησε αρχικά η φήμη πως μεταξύ των δύο πλευρών ανακύπτουν διαφορές, οι αγοραστές έκαναν πίσω δίνοντας χώρο στους πωλητές, καθώς ακολούθησε περιορισμένης έκτασης ρευστοποίηση θέσεων καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε σηματωρούς του δείκτη και blue chips.

Ενδεικτικό το ότι για τον Δείκτη Τραπεζών από τα αρχικά υψηλά επίπεδα των 688 μονάδων ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη διόρθωση του κλαδικού δείκτη προς τις 666 μονάδες.

Ανάλογο «γύρισμα» παρατηρείται και σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ, FF Group, Τιτάν, αν και το σήμα προς τους traders δόθηκε μέσω της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Από τα 20,80 προς τα 20,51 ευρώ ο δεικτοβαρής τίτλος, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την τάση και υποχρεώνοντας τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναδιπλωθούν.

Πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και 30' σε τίτλους όπως Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά., με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους μετά τις 13:25.

Να συνεκτιμηθεί πως στο διάστημα 13:20-13:30, που ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει σχεδόν 0,80%, άλλαξαν χέρια περί τα 3 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο.

Ανάλογη αλλαγή τάσης παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα και στο ΧΠΑ, με αρκετά Συμβόλαια του δείκτη να «γυρίζουν» σε discount σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v