Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 600 μονάδες

Μικρή άνοδος στο ΧΑ με αρωγό και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ξεχωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ στο ξεκίνημα. Το stock picking των τελευταίων συνεδριάσεων, η αδυναμία των τραπεζών και ποια blue chips μπορούν να «τραβήξουν το κάρο».

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων με εμφανείς παγίδες, που θα πρέπει να αποφευχθούν προκειμένου να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Τέσσερις και μία συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί και ο Οκτώβριος, μήνας που βάσει των στοιχείων της Παρασκευής παραμένει θετικός για τους βασικούς δείκτες και σχεδόν τις μισές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 590-595 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον Τραπεζικό στις 678 και τον FTSE25 στη ζώνη των 1.575-1.580 μονάδων.

Αρχής γενόμενης από τη σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και των περισσότερων παραγόντων της αγοράς πως θα δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης (της υπoδόσης) του 1,7 δισ. ευρώ. Θα συνιστούσε μεγάλη (αρνητική) έκπληξη οποιαδήποτε νέα εμπλοκή, δεδομένου ότι η ισχύς της σχετικής προθεσμίας εξαντλείται την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Με αυτή την προϋπόθεση, η εβδομάδα μπορεί να ξεκινήσει με ελαφρύ προβάδισμα των long παικτών, πλην όμως θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση της σχετικής έγκρισης. Ειδάλλως... θα πρέπει να αναζητηθούν εσπευσμένα χαμηλότερες στηρίξεις.

Ωστόσο το κυρίαρχο σενάριο είναι εκείνο που θέλει την εκκρεμότητα αυτή να αίρεται σήμερα, με το ΧΑ να συνεχίζει στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κι εδώ διαφαίνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις -κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών-, ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η κινητικότητα που πυροδοτεί η... έξοδος Σκουρλέτη από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία.

Νωρίτερα στις ασιατικές αγορές επικράτησαν οι long, με σημαντική άνοδο 1,40% στη Σαγκάη, ενώ οι αγοραστές φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο στο "άνοιγμα" της συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Απαραίτητη η συνδρομή των ξένων αγορών, προκειμένου να συντηρηθεί η ανάλογη τάση και στο ελληνικό, πλην όμως από την πορεία της διαπραγμάτευσης θα επηρεαστούν -ως επί το πλείστον- οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των traders.

Με αρνητικό πρόσημο -σε εβδομαδιαία μέτρηση- ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με θετικό σε διάστημα μηνός, θα χρειαστεί ειδήσεις για να κινηθεί και πάλι προς τις 700 μονάδες.

Χωρίς τον τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί η επιλεκτική προσέγγιση μετοχών -με το ιδιότυπο stock picking να κρατά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (την περασμένη) και αρκετές εισηγμένες να διαφοροποιούνται από τη γενικότερη τάση και την απόδοση του FTSE25.

Εάν δεν σημειωθούν σημαντικές ανατροπές -από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης-, οι 585-580 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στήριξης για τον ΓΔ. Με τον ΔΤΡ να συντηρείται χαμηλότερα των 690 μονάδων, ο FTSE25 δύσκολα θα προσεγγίσει την περιοχή των 1.600 μονάδων, εκτός εάν υπεραποδώσουν συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Συνεπώς η προσοχή παραμένει στραμμένη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και σε Coca Cola, FF Group, Motor Oil, Jumbo, TITAN. Και βλέπουμε...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v