Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου εν αναμονή εξελίξεων στο Χρηματιστήριο

Απροσπέλαστες αποδεικνύονται οι 600 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Οριακή πτώση σήμερα με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων. Ξεχώρισαν Viohalco και ΟΠΑΠ. Πάνω ο ΓΔ, κάτω οι τράπεζες στην εβδομάδα. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα αγοράς.

Με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να τηρούν απόλυτα επιφυλακτική στάση, κινούμενες πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με το τζίρο στο Χ.Α. να βυθίζεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων), επόμενο ήταν ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μόλις 4,21 μονάδων, ενώ τα "στοιχήματα" στα χρηματιστηριακά γραφεία επικεντρώθηκαν στο αν θα συνεχιστεί η παράδοση που έχει ξεκινήσει από τις 12/10 και θέλει ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να κάνει "repetition" στο πρόσημο της προηγούμενης ημέρας.

Έτσι στις 12/10 ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 0,16%, στις 13 με απώλειες 1,65%, στις 14 με κέρδη 2,20%, στις 17 με απώλειες 0,55%, στις 18 με κέρδη 1,33%, στις 19 με απώλειες 0,14%, χθες με κέρδη 0,49% και σήμερα με απώλειες 0,32% όμως κάθε θετικό κλείσιμο είναι υψηλότερο από το αμέσως προηγούμενο και αυτό είναι το μόνο θετικό.

Από την άλλη, με αυτό τον τζίρο είναι περισσότερο από φυσιολογικό το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, να φαίνεται σαν "απροσπέλαστο φρούριο", οπότε τα ενεργά χαρτοφυλάκια αναλώνονται σε "rotation" των ημερήσιων, Δεικτοβαρών, πρωταγωνιστών, έχοντας "εκτός πλάνων" τις Τραπεζικές μετοχές.

Τις Τραπεζικές μετοχές, έχουν αφαιρέσει από το επενδυτικό τους "κάδρο" και οι Ξένοι διαχειριστές, καθώς πιστεύουν ότι η διαχείριση των NPLs θα αποτελέσει δοκιμασία για τις Τράπεζες της Ευρώπης και η όλη διαδικασία είναι ακόμα στην αρχή. Σύμφωνα με τους ίδιους οι Τράπεζες έχουν "φορτία" από προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και χωρίς συλλογική λύση το πρόβλημα αυτό δεν θα αντιμετωπιστεί. Ότι και να γίνει, στο τέλος οι Τράπεζες, είτε σε μεμονωμένη βάση, είτε με μία πιο συλλογική αντιμετώπιση θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, για να αναδιαρθρωθούν και να εξυγιανθούν.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και στον Τραπεζικό δείκτη (-1,58), όσο αυτός κωλυσιεργεί να υπερκεράσει την πρώτη ζώνη αντίστασης στις 703 - 711 μονάδες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες "retest" της πρώτης ζώνης στήριξης στις 670 - 662 μονάδες, ενώ από εκεί και χαμηλότερα "ανοίγει η καταπακτή" για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, χωρίς αμφιβολία εδώ και αρκετές συνεδριάσεις τις εντυπώσεις "κλέβει" ο τίτλος της Viohalco (+4,35%) που συμπλήρωσε πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι, ενώ για δεύτερη μέρα σημειώθηκε κινητοποίηση και στις εισηγμένες θυγατρικές.

Για την μετοχή της μητρικής, οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,34 και 1,29 ευρώ που είναι και το "stop" στο "long". Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,42 ευρώ, βάζουν σαν επόμενους στόχους τα 1,52 και 1,64 ευρώ, ιδιαίτερα αν ο όμιλος τηρήσει την "παράδοση" των τελευταίων μηνών του έτους ...

Όσον αφορά τις θυγατρικές της ΒΙΟ, ξεκίνησε προσπάθεια "αποκατάστασης των ισορροπιών" μεταξύ Ελ. Καλωδίων (+7,08%) και Σωλ. Κορίνθου (+4,78%), ενώ η Χαλκόρ (+4,10%) "είδε κίνηση και μπήκε". Να σημειωθεί ότι αναλυτές εκτίμησαν θετικά την χθεσινή παρουσίαση της "Cenergy" από την διοίκηση και τις προοπτικές που αναπτύχθηκαν για την "καινούργια" εταιρεία. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς, έδωσε σήμερα ο ΟΠΑΠ (+2,21%), καθώς η ανοδική διάσπαση των 7,73 ευρώ, σε κλείσιμο και η υπέρβαση των 7,84 ευρώ που είναι το αμέσως προηγούμενο υψηλό, μπορεί να δώσουν κίνηση προς τα 8,03 και 8,18 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός εγχώριων αναλυτών, έχοντας απογοητευθεί πλήρως από την "συμπεριφορά" των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, έχει στρέψει την προσοχή του σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, εκτιμώντας ότι αυτοί οι δύο τίτλοι μπορεί να δώσουν την "τελευταία ευκαιρία" στον Γενικό Δείκτη, προκειμένου να κατορθώσει την ζητούμενη υπέρβαση και η οποία μπορεί να βάλει σε "δεύτερες σκέψεις", όσους διατηρούν θέσεις "short", ή παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ (+0,62%) το επίπεδο - σηματωρός είναι τα 8,12 ευρώ, καθώς δύο κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω όριο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς τα 8,44 ευρώ, με το "πακέτο" του Δημοσίου να είναι πάντα σε εκκρεμότητα.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσε μόνο η Grivalia (+1,02%), ενώ απογοήτευσαν οι Alpha Bank (-1,84%), Eurobank (-1,28%), Εθνική (-1,50%), Πειραιώς (-1,33%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,40%), Ελ. Πετρέλαια (-2,13%) και Μέτκα (-1,83%).

Ως συνήθως, λίγες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη Χώρα, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "έκλεισε η εκκρεμότητα με τα ληξιπρόθεσμα προκειμένου να πιστοποιηθεί από το EwG ότι οι πληρωμές έχουν γίνει και ότι δεν παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από Φορείς του Δημοσίου. Αν αυτό γίνει θα εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ". Το EwG έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

Συναντίληψη με τον Φρανσουά Ολάντ, απόσταση από την Άνγκελα Μέρκελ, ήταν η "γεύση" που άφησαν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο Ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, "κλήρωσε" για το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς μετά από τρεις αναβολές, κατατέθηκαν δυο δεσμευτικές προσφορές. Σημειώνεται ότι ενδιαφερόμενες εταιρίες ήταν η Ιταλική TERNA, η Κινεζική State Grid και η Γαλλική RTE.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνεχίζουν τον, αργό, ανηφορικό τους δρόμο Πλ. Θράκης (+0,56% και υψηλά εννέα ετών) και Σαράντης (+1,79% και υψηλά 8ετιας και πλέον), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Άνεμος (+1,8%) με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών (στα 0,774 ευρώ άλλαξαν χέρια 130000 τεμ.). Ο τίτλος έκλεισε σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους και σε υψηλά 20 μηνών.

Σε υψηλά 20 μηνών η ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Εννοείται ότι παραμένουν απολύτως αμετάβλητα τα τεχνικά δεδομένα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 590 μονάδες και το "stop" στο "long", στις 578 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,25%), οι 1564 κοντινή στήριξη με τις 1550 επόμενη, σε περίπτωση διάσπασης. Το 1583 κοντινή και το 1597 οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μίας εβδομάδας που συνοδεύτηκε από αντίθετες πορείες για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών.

Ο πρώτος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με εβδομαδιαία κέρδη 0,8%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης, για το ίδιο διάστημα, σημείωσε απώλειες 2,08%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 5,92% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 42,44%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Για τέταρτη, κατά σειρά, συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να σταθεί πάνω από τη ζώνη ασταθούς στήριξης των 590 με 585 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η συνέχιση της υπάρχουσας νωχελικής ανοδικής πορείας θα φέρει το Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τη ισχυρή γραμμή τάσης, που έχει δημιουργηθεί από τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές που έχουν περιέργως αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα την πρώτη μέρα του Αυγούστου και την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου. Γραμμή η οποία διέρχεται από την περιοχή των 600 με 604 μονάδων. Εδώ για άλλη μια φορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανοδική τμήση της εν λόγω σημαντικής βραχυχρόνιας γραμμής θα πρέπει να γίνει με εσωτερική δύναμη, δίχως κάποιου είδους πισωγύρισμα.
Έτσι μόνο θα μπορούσαμε με "ασφάλεια" να πούμε ότι θα ανοίξει το "βιβλίο προσφορών" για το επόμενο ανοδικό στάδιο διαπραγμάτευσης των 610 με 640 μονάδων.

Από την άλλη όμως πλευρά του διαγραμματικού νομίσματος, η πιθανή επιστροφή του Δείκτη μέσα, ή ακόμα και κάτω από την ζώνη των 590 με 585 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα χαρακτήριζε την "απόδραση" του Γενικού Δείκτη από την προηγούμενη μεσοπρόθεσμη συσσώρευση (69 συνεδριάσεις μεταξύ των 545 με 585 μονάδων) ως "κίβδηλη" οδηγώντας τον με ρευστοποιήσεις πάνω στη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Σεπτεμβρίου στις 578 μονάδες περίπου.

Εμφανής είναι, πάντως, η αίσθηση από αρκετούς ενεργούς επενδυτές ότι η υπάρχουσα ανοδική κίνηση "τρεμοπαίζει" με τα Δεικτοβαρή blue chips (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ) να τα "έχουν δώσει σχεδόν όλα" σπρώχνοντας τους ταλαντωτές ορμής με προεξέχον το γνωστό Relative Strength Index (RSI) να λαμβάνουν τιμές μέσα σε "overbought" επίπεδα.

Το αγκάθια για ακόμα μια φορά σε όλη αυτή τη προσπάθεια διαφυγής προς τις 610 μονάδες, παραμένουν (πραγματοποιώντας, δυστυχώς ακόμα, το 60 με το 80% του συνολικού τζίρου) οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες με το δείκτη τους να παρουσιάζει "εμπλοκή" όποτε μπαίνει μέσα στη περιοχή των 695 με 705 μονάδων.
Ως σημείο με ιδιαίτερη προσοχή θα χαρακτηρίζαμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη την κάτω πλευρά της "Andrews' Pitchfork" στις 674 μονάδες.

"Πάντως με αυτές τις διαγραμματικές και τεχνικές ενδείξεις τα 'πατήματα' των αγοραστών είναι πολύ ριψοκίνδυνα, καθώς το έδαφος είναι 'σαθρό' και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Εβδομάδα διατήρησης των κεκτημένων και λιγότερο αλλαγής σε δυναμική, ή πορείας, ήταν αυτή που πέρασε για το Χ.Α." κατά την εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι επενδυτές κινήθηκαν για μια ακόμη εβδομάδα αυστηρά επιλεκτικά, αναζητώντας υστερούντες τίτλους σε σχέση με τα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου, ή με τα εκτιμώμενα αποτελέσματα εννεαμήνου που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε αναιμική και πολύ συγκεντρωμένη σε λίγους τίτλους, δείγμα της στάσης αναμονής που τηρεί το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κοινού ενόψει της έναρξης της β’ αξιολόγησης.

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι έχουν περιορίσει τις μεγάλες διακυμάνσεις των μετοχών και αντίστροφα: Λόγω των ήπιων διακυμάνσεων σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων παικτών που κινούνται βάση δυναμικής έχουν αποστασιοποιηθεί, αφού σε σφιχτό εύρος τιμών τα περιθώρια επιτυχών ημερήσιων κινήσεων είναι περιορισμένα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Ο κύκλος αυτός θα σπάσει μόνο με την συνδρομή νέων που θα έρθουν από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Και επειδή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν καταλύτες σημαντικού ειδικού βάρους, οι εμπλεκόμενοι προτιμούν να εστιάζουν σε επιμέρους περιπτώσεις που έχουν λόγους να παίξουν ισχυρά ένα σενάριο βελτίωσης του προφίλ ρίσκου της Χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τις 600 μονάδες, σημείο το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική ιδιότητα αφού οι κύριες αντιστάσεις βρίσκονται στις 615 και 620 μονάδες. Η αργή πλάγια κίνηση του Δείκτη διατήρησε τους ταλαντωτές σε μετριοπαθείς ζώνες και όλους τους κινητούς μέσους αγορασμένους.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε το Γενικό Δείκτη να σχηματίζει το τρίτο καθαρό συνεχόμενο ανοδικό κερί, σχηματισμός που δείχνει ότι οι αγοραστές, παρά τους μικρούς όγκους, έχουν το πάνω χέρι στον έλεγχο της τάσης. Η κίνηση του Δείκτη έχει ακόμα ήπια χαρακτηριστικά με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που αποφορτίζουν ακόμα και τις εξάρσεις σε επίπεδο ωρών, δίνοντας το "πράσινο φως" για συνέχιση της κίνησης.

Το σενάριο της επέκτασης της ανόδου έως τις 620 μονάδες παραμένει σε ισχύ, καθώς η παρουσία των αγοραστών παραμένει κυρίαρχη στην διαμόρφωση της τάσης, ακόμα και στα "ρηχά" των 30 εκατ. ευρώ ημερήσιων συναλλαγών.
Σαφώς πιο λίγα γεγονότα στην ατζέντα σε μια χρηματιστηριακή εβδομάδα κατά μία ημέρα μικρότερη, λόγω της Εθνικής αργίας της 28ης Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Την Δευτέρα η Ελληνική Κυβέρνηση προσδοκά να πάρει το "πράσινο φως" από τον ESM για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης. Την Τρίτη 25/10 θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. Επισημαίνεται ότι ως τις 27/10 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

"Στο εξωτερικό, στο μέτωπο των αποτελεσμάτων αναμένονται ανακοινώσεις από Visa, T-Mobile (24/10), 3M, Apple, AT&T, Caterpillar, General Motors, Novartis, Procter & Gamble, Lockheed Martin, (25/10) Bayer, Coca Cola, Boeing, GlaxoSmithKline, Peugeot, Iberdrola (26/10) ΑΒΒ, Amazon, Barclays, Deutche bank, Ford, Volkswagen, Colgate-Palmolive, BASF (27/10) και Total, Exxon Mobil, Mastercard, Xerox (28/10)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε ανακοίνωση ότι αναβάλλει το άνοιγμα λόγω προειδοποίησης για τυφώνα.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Shanghai Composite (+0,21%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Κορεάτη Kospi (-0,37%).

Με μικρές απώλειες οδεύουν προς το τέλος της συνεδρίασης οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, οριακά κέρδη για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι μέσες τιμές κατοικιών στην Κίνα αυξήθηκαν πιο γρήγορα το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για "φούσκα" που διογκώνεται στην Αγορά ακινήτων, σε μεγάλες Κινεζικές Πόλεις. Η μέση τιμή των νέων κατοικιών σε 70 Πόλεις ενισχύθηκε κατά 1,8% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, βάσει στοιχείων που δημοσίευσε σήμερα η Κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Τον Αύγουστο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,3% σε μηνιαίους όρους. Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 9,3%, έναντι ετήσιας ανόδου 7,5% τον Αύγουστο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο τον Οκτώβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις -8 μονάδες, από -8,2 μονάδες το Σεπτέμβριο, με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να κυμαίνονται από το -8,6 ως το -7. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Κρατών Μελών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά 0,1 μονάδες στις -6,5 μονάδες.

Στα επιμέρους, η British American Tobacco προχώρησε σε προσφορά εξαγοράς για το μερίδιο της Reynolds American που δε βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό της. Η BAT ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε να αγοράσει το εναπομείναν 57,8% της Reynolds, για $56,50 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε premium 20% στο κλείσιμο της Πέμπτης στην Νέα Υόρκη. Συνολικά η συμφωνία θα είναι αξίας $47 δισ., ενώ από αυτά τα 20 δισ. θα πληρωθούν σε μετρητά και τα 27 δισ. σε μετοχές.

Η Royal Dutch Shell γνωστοποίησε το κλείσιμο συμφωνίας με την οποία πουλά περιουσιακά στοιχεία Σχιστολιθικού Πετρελαίου και Αερίου του Δυτικού Καναδά, αξίας $1,04 δισ. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία παράγουν αυτή τη στιγμή ξηρό Αέριο και ρευστοποιημένο Αέριο, ισοδύναμο με 24.860 βαρέλια Πετρελαίου την ημέρα. Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Shell προσπαθεί να εκποιήσει Παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία αξίας $30 δισ., αφότου αγόρασε την BG τον Φεβρουάριο για $50 δισ.

Η Μicrosoft ανακοίνωσε καθαρά κέρδη $4,7 δισ., ή 60 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις στα $20,5 δισ. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού πραγματοποιεί άλμα υψηλότερα των $60, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Αεροπορία Αιγαίου σε "equalweight", από "overweight" προηγουμένως και μείωση της τιμής - στόχου στα 6,3 ευρώ από 9,2 ευρώ, προχώρησε η Euroxx Securities. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το α' εξάμηνο η ανισορροπία μεταξύ της χωρητικότητας και του ρυθμού ανάπτυξης της εισερχόμενης κίνησης άσκησε ισχυρές πιέσεις στους συντελεστές φορτίου και τις αποδόσεις, ιδιαίτερα κατά το β' τρίμηνο.

Εξακολουθεί για ένα ακόμη δεκάμηνο η αρνητική σχέση ανάμεσα στις εγγραφές και τις διαγραφές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διεγράφησαν από το ΕΕΘ 2.047 Επιχειρήσεις ενώ ενεγράφησαν 1.769. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015, είχαν εγγραφεί περίπου οι ίδιες (1.772) και είχαν διαγραφεί αρκετά περισσότερες (2.751).

"Συναντήσεις με επενδυτές ομολόγων υψηλών αποδόσεων έχει πραγματοποιήσει η Wind Hellas, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τη διάθεσή τους ενόψει μιας πιθανής επιστροφής στην Αγορά ομολόγων", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο πρακτορείο πως "οι συναντήσεις οργανώθηκαν από την JP Morgan ως γενικές ενημερωτικές συναντήσεις", ενώ μια τρίτη πηγή δήλωσε "πως συζητήθηκαν οι ευρύτεροι όροι ενός πιθανού νέου ομολόγου, προσθέτοντας πως η τιμολόγηση συζητήθηκε να είναι με αποδόσεις άνω του 8%".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 596,63 (+0,12%) μονάδες, για να ακολουθήσει περίπου κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 592,42 (-0,58%) και από εκεί και πέρα ο Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 594,48 (-0,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 594 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 26,6 εκατ. από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ). Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα δεν είχαν επαφή με το "πράσινο" οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και ο ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Ισορροπία δείχνει η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ για 11 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Πέρασε στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΠΑΠ αφήνοντας τέταρτη την Alpha Bank: EEE (7,526 δισ), ΟΤΕ (3,989 δισ), ΟΠΑΠ (2,510 δισ) και Alpha Bank (2,459 δισ ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. οι 233.748.933 ονομαστικές ομολογίες της Forthnet, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €0,30, που προέκυψαν από την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 9 ετών, με ημερομηνία έκδοσης 11/10/2016, σταθερού επιτοκίου 1,00% ετησίως.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση υποχώρησης ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ έληξαν συμβόλαια και δικαιώματα Οκτωβρίου.

Παρά την λήξη, νεότερη υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.696 συμβόλαια).

Στα 6.480 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.589, 680 για τον Οκτώβριο, 908 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.578,5) κινήθηκε μεταξύ 1.569,5 και 1.583,5 μονάδων και έκλεισε με μικρή υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.746), Eurobank (2.937), Πειραιώς (3.190), Εθνική (3.063), MIG (1.567), ΟΤΕ (290), ΔΕΗ (224), Μυτιληναίο (130), Ελ. Πετρέλαια (231), ΟΠΑΠ (415), Σωλ. Κορίνθου (209), Ελλάκτωρα (172), Viohalco (270).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισαν μικρές "long" θέσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (4.063.119 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v