Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με «ρεύμα» από ΔΕΗ βλέπει τις 600

Σταθεροποιητικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, μετά την αρχική ανοδική κίνηση. Πρωταγωνιστής ο τίτλο της ΔΕΗ που καταγράφει κέρδη σχεδόν 3%. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Σε θετικό έδαφος ΟΤΕ, Coca Cola, Viohalco. Κινητικότητα και στα «μεσαία».

Με το... δεξί ξεκινά η εβδομάδα, καθώς την ανοδική τάση των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολουθεί και το ΧΑ.

Εως 0,85% υψηλότερα προς τις 10.800 μονάδες νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, με long κινήσεις σε Μιλάνο αλλά και Μαδρίτη, λίγα... δέκατα χαμηλότερα των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Με τάση από τη ΔΕΗ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις αρέσουν στις "αγορές", με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Επιχείρησης αλλά και με τις εσωκυβερνητικές ισορροπίες να δίνουν πλεονέκτημα στους αγοραστές. Αυξημένες συναλλαγές και ανάλογοι τζίροι στη μετοχή της ΔΕΗ, με την τιμή να επανέρχεται στα προ Brexit επίπεδα, με αγοραστές πάνω από τα 3 ευρώ, όπως σημειώνεται σχετικά και στην ανάρτησή μας (στον Εκηβόλο).

Με τη ΔΕΗ να δίνει τάση και τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά προς τις 690 μονάδες, η εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντική στο μεγαλύτερο μέρος της.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η αγορά θεωρεί τελειωμένη/εγκεκριμένη την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1,7 δισ. ευρώ, εστιάζοντας πλέον στη δεύτερη αξιολόγηση. Από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί εάν η συνέχεια θα μπορούσε να είναι ανοδική προς τα προ Brexit επίπεδα για τον ΓΔ (προς τις 615-620 μονάδες), ή πτωτική (στις 585-580 το σημείο αναφοράς/στήριξης).

Με τον ΔΤΡ προς τις 690 και με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και σε άνοδο η Coca Cola, ήταν θέμα χρόνου να δοκιμαστεί η περιοχή των 600 μονάδων, με όλο και περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ηδη μετά τις 11:05 σε θετικό πρόσημο είχαν περάσει οι 18 από τις 25 μετοχές του δείκτη (σταθερός ο ΟΛΠ στα 12,52 ευρώ), από τις 8-10 στα πρώτα 10λεπτα της συνεδρίασης. Ενδειξη πως η στάση των traders επηρεάζεται καταρχήν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στη συνέχεια από την τάση που διαμορφώνεται εντός.

Μέτριες οι συναλλαγές, ο τζίρος, με πρώτη τη Eurobank και δεύτερη τη ΔΕΗ, ενώ ακολουθούσαν ΟΤΕ, ΕΤΕ και Alpha Bank στην 5άδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.

Ενθαρρυντική η συνδρομή των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αγοραστές έως τα 8,23 και 7,90 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στα 20,68 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Coca Cola.

Με θετικό πρόσημο τα επίσης δεικτοβαρή χαρτιά των FF Group, TITAN, Jumbo, με πωλητές η ΜΟΗ, ενώ ενισχύονται Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco κ.α.

Ενθαρρυντικό το ότι κινητικότητα παρατηρείται και σε μετοχές της μεσαίας κατηγορίας, με τον ΑΝΕΜΟ να συνεχίζει την αντίδραση της Παρασκευής (θυμίζοντας τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρο), με υπέρβαση νωρίτερα του 0,80 ευρώ.

Στις 11:15 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,2 εκατ. μετοχών, ο δε τζίρος διαμορφωνόταν στα 4,1 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v