Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Αποθαρρυντική η τεχνική εικόνα και των 4 συστημικών μετοχών. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola πέφτει το βάρος της στήριξης. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Viohalco και Folli Follie.

Πετρέλαιο και macro πίεσαν τη Wall Street, μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και άφαντοι οι επενδυτές από το Χ.Α. Συνεδρίαση απογοητευτική στο ΧΑ, όπως παλιότερα, με συναλλαγές μόλις 29,9 εκατ. μετοχών και τζίρο ούτε καν 20 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερη κατά 15 εκατ. ευρώ από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών η αξία των συναλλαγών χθες, καθώς τα ούτε... καν 20 εκατ. ευρώ μάς πήγαν αρκετά πίσω.

Και δεν είναι το γεγονός της νέας υποχώρησης, καθώς σε ανάλογη τροχιά κινήθηκαν όλες οι αγορές διεθνώς, αλλά αυτό της απαξίας και της εκκωφαντικής επενδυτικής αποχής, με τους ενεργούς traders να κάνουν πίσω με το που προσεγγίσθηκε το όριο των 600 μονάδων.

Η ειδησεογραφία, η εικόνα των ξένων αγορών μπορεί να μη συνηγορούσαν για την άμεση συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης πάνω από τις 600 προς τις 605-607 μονάδες (με στόχο τις τιμές της 23ης Ιουνίου και το κλείσιμο/κάλυψη όλου του πτωτικού gap που δημιουργήθηκε στις 24 Ιουνίου), ωστόσο ήταν η αποκαρδιωτική εικόνα του ταμπλό, που παραπέμπει στην επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών και την έλλειψη κινήτρων για κάτι καλύτερο.

Το Χ.Α. παρουσιάζει -σε γενικές γραμμές- την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, του επιχειρείν αλλά και της πολιτικής κατάστασης, της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, σημείωνε πολύπειρος χρηματιστηριακός παράγων, και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει άδικο.

Στα 8 δισ. ευρώ τα "φέσια" του Δημοσίου, σημειώνεται στο σχετικό θέμα αποτυπώνοντας την ασφυξία στην αγορά, στο επιχειρείν. "Βουτιά" στα τουριστικά έσοδα οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου και κυρίως στον Αύγουστο, τον πιο τουριστικό μήνα του έτους. Τις πταίει...; Δεν νομίζω πως χρειάζεται ερώτημα, θυμίζοντας πως από την 1η Ιουλίου ίσχυσαν οι βαρύτεροι φόροι, η ομοβροντία υψηλότερων ΦΠΑ κ.λπ., με συνέπειες καταφανείς.

Για επιχείρηση-ρευστότητα 5 δισ. έως τα Χριστούγεννα έκανε λόγο νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, με την κυβέρνηση να έχει την ευκαιρία να επιταχύνει, με "όπλο" τη ρευστότητα του 1,7 δισ. ευρώ.

"Κλείδωμα" χρέους 25 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο εξετάζουν ESM - ελληνικές τράπεζες, αποκάλυπτε η Αναστασία Παπαϊωάννου, για τις 15 Νοεμβρίου "κλείδωσε" η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα (και μετά στο Βερολίνο), διατηρώντας -εκ των πραγμάτων- το θέμα του χρέους στο προσκήνιο.

Εχει ενδιαφέρον το πώς θα αποτιμήσει το Χ.Α. (αλλά και οι "αγορές") τη νέα πρωτοβουλία του αμερικανικού παράγοντα στο συγκεκριμένο θέμα και εάν θα μπορούσε να βελτιώσει σε κάτι το κλίμα.

Το αποθαρρυντικό για το Χ.Α. -σε αυτή τη φάση- είναι η αρνητική αυτονόμησή του τις τελευταίες ημέρες από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Εκτίμησή μας ήταν πως οι εξελίξεις σε Ιταλία, Ισπανία θα έδιναν πόντους στους long παίκτες, αλλά διαψευστήκαμε καθώς το Χ.Α. επηρεάζεται αρνητικά και από εγγενείς λόγους.

Στις 654,31 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ κατά 1,83% χαμηλότερα και με την τεχνική εικόνα να επιβαρύνεται περισσότερο.

Αποθαρρυντική η τεχνική εικόνα και των 4 συστημικών μετοχών, αν και εξαρχής δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον κλάδο αυτές τις ημέρες, ει μη μόνον την επιβεβαίωση των 660 μονάδων, κάτι που δεν επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, έχουμε τη σημερινή και την αυριανή και ενδεχομένως να αλλάξει η τάση μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης.

Ομως, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι πολιτικά πυκνό και αυτό ίσως οδηγήσει ορισμένους να προτιμήσουν να κάνουν ταμείο, όσο ακόμη "μετρούν" κέρδη σε κύκλο εβδομάδος.

Τεχνικά για τον FTSE 25, "κλειδί" είναι η διασφάλιση (ή όχι) των σημαντικών 1.552 μονάδων, με ενδεχόμενη διάσπασή τους να επιβαρύνει την τάση προς τις 1.540 και τις 1.537 μονάδες.

Η τάση θα εξαρτηθεί από το αν μετοχές που κινούνται σε στενό εύρος (Coca Cola, Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ κ.ά.) θα κλίνουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει από την περιοχή των 700 μονάδων, ζητούμενο είναι η αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών του δείκτη. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πέφτει το βάρος της (υπο)στήριξης τις τελευταίες ημέρες, στην Coca Cola που διολισθαίνει σε στενό κανάλι τιμών, ενώ σε FF Group, Τιτάν, αγορές θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από λίγο χαμηλότερα. Εύλογο το ερώτημα γιατί να γίνει αυτό σήμερα-αύριο (με αργία την Παρασκευή) και όχι τη Δευτέρα, γνωρίζοντας τι έχει παίξει σε αυτό το τριήμερο.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, προτιμότερη επιλογή το stock picking, που χθες έδωσε ακόμη λιγότερες ευκαιρίες.
Καλή είδηση αυτή που αφορά στο "στήσιμο" ΑΕΕΑΠ από τη Lamda Development, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα, με την αγορά να χρειάζεται και τέτοια νέα.

Σε Μυτιληναίο και Viohalco η τάση παραμένει ενεργή, από τη μεσαία κατηγορία στον Φουρλή υπήρξε κινητικότητα, στα Πλαστικά Κρήτης οι αγοραστές ανέβηκαν στα 4,950 ευρώ (υψηλά σχεδόν... 17ετίας), ενώ στον Άνεμο η μερική κατοχύρωση θέσεων πίεσε την τιμή ακριβώς στο 0,80 ευρώ, σημείο αναφοράς που καλό θα ήταν να μη χαθεί σε κλείσιμο σήμερα-αύριο.

Στα υπόψη των τελευταίων συνεδριάσεων ο χαμηλός τζίρος (με τόσο χαμηλούς τζίρους είχαμε εκτιμήσει πως δεν μπορεί να περάσει πειστικά προς τις 605 μονάδες ο Γ.Δ.), ενώ χθες τα σχεδόν 2/3 του τζίρου πραγματοποιήθηκαν σε μόλις 6 μετοχές, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ετσι δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v