Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά ημέρας χωρίς τζίρο

Ακρως επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κάτω από τις 590 μονάδες και τον τζίρο να παραπέμπει σε... Δεκαπενταύγουστο. Πτώση για τράπεζες και blue chips. Επιμένουν ανοδικά Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.

Μόλις 9,3 εκατ. ευρώ τζίρος και μετά βίας 15,6 εκατ. μετοχές, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες(*) συνεδρίασης, είναι άκρως απογοητευτικά μεγέθη ακόμη και για μία "ρηχή" αγορά, όπως είναι το ΧΑ.

Υποτονικό παραμένει το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι και νωρίτερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μία απογοητευτική "επιστροφή" στις... άνυδρες συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η αγορά μετά τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης, με ιδιαίτερα φειδωλούς τους πωλητές αλλά εξίσου επιφυλακτικούς τους αγοραστές.

Αποτέλεσμα, η υποχώρηση των βασικών δεικτών και η συντήρησή τους κοντά στα χαμηλά ημέρας εδώ και δύο ώρες, με τη ροή συναλλαγών να έχει επιβραδυνθεί δραματικά μετά τις 12:30.

Σε αυτό το διάστημα τόσο η προσφορά στα χαμηλά του ΓΔ (588 μον.) όσο και των άλλων δύο βασικών δεικτών παραμένει υποτονική, με λιγοστές πράξεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε επιμέρους μετοχές του FTSE25.

Κοντά στα χαμηλά των 655 μονάδων (για τον ΔΤΡ) οι συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, με τους πωλητές να πιέζουν χαμηλότερα τις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών. Συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, συγκριτικά αυξημένος τζίρος στην Alpha Bank.

«No news» από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, no volatility καν για τις μετοχές της μεγάλης κατηγορίας, καθώς για την πλειονότητα των 25 τίτλων, η διακύμανση συνεχίζεται σε στενό εύρος κίνησης.

Ενθαρρυντικό το ότι μέχρι τις 14:30 δεν εκδηλωνόταν ουσιαστική προσφορά και αυτή που ενεργοποιούνταν είχε αγοραστές (αλλά στα χαμηλά ημέρας), η διαγραμματική εικόνα των 21 μη τραπεζικών μετοχών δεν δημιουργούσε ανησυχία όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ το stock picking συνεχιζόταν και σήμερα. Σε μικρότερη έκταση και σε λιγότερες μετοχές (απ' ό,τι τις τελευταίες συνεδριάσεις), πλην όμως ήταν εμφανής η υπερίσχυση των long σε Viohalco, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Σε μετοχές που έχουν υπεραποδώσει βραχυπρόθεσμα, η μερική κατοχύρωση θέσεων θεωρείται φυσιολογική συνέπεια του κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης.

Ενδεικτικά στα χαμηλά ημέρας των 588 μονάδων για τον ΓΔ καταγράφονται οριακά κέρδη στην εβδομάδα (0,46%), καθώς παρά την τελευταία υποχώρηση, με θετικό πρόσημο εμφανίζονται ακόμη οι Viohalco (με 12,31% σε διάστημα εβδομάδος), Grivalia (1,92%), ΔΕΗ (4,32%), Coca Cola (1,39%), Ελληνικά Πετρέλαια (0,99%), ΕΥΔΑΠ (1,67%), ΕΧΑΕ (4,14%), ΜΟΗ (0,27%), Jumbo (5,11%), Μυτιληναίος (2,86%), ΟΛΠ (0,24%), ΟΠΑΠ (3,46%), ΟΤΕ (3,82%), Τέρνα Ενεργειακή (0,74%), FF Group (0,56%), πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Να συνεκτιμηθεί πως απομένουν δύο συνεδριάσεις για να κλείσει η εβδομάδα και τρεις για να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ο δέκατος μήνας του 2016, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ορισμένα χαρτοφυλάκια.

(*) στις 14:38.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v