Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βόλτες» στις 590 κάνει ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο, παρά την ανοδική κίνηση στις ευρωαγορές, με τράπεζες και blue chips στο «κόκκινο». Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ και Viohalco. Σε θετικό έδαφος Motor Oil, ΟΠΑΠ και Μέτκα. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Ηπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο επίκεντρο Μιλάνο και Μαδρίτη, ήπιες απώλειες στο ξεκίνημα στην Αθήνα.

Κινητικότητα κυρίως στο ιταλικό και το ισπανικό χρηματιστήριο, με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου έως 5 δισ. ευρώ στην οποία θα προχωρήσει η Monte dei Paschi και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της Ιβηρικής.

Διατήρηση δυνάμεων στη Φρανκφούρτη, με τον DAX πάνω από το όριο των 10.800 μονάδων (*), αν και σχετικά νωρίς σε ανοδικό άνοιγμα για τον S&P 500 στη Wall Street παραπέμπουν τα futures. Στα 51,59 δολάρια με μικρή άνοδο το Brent, κατά 0,44% στα 1.269 δολάρια ο χρυσός. Στα 12,84 το S&P 500 VIX, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στο Χ.Α. η εικόνα των ξένων αγορών επιδρά μεν, ωστόσο σε αυτή τη φάση -της δεύτερης αξιολόγησης- είναι κυρίως τα νεότερα από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθηνών που διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση, την ώρα που στην Ευρώπη οι long είχαν τον πρώτο λόγο.

Η έγκριση του ESM είναι προφανές πως αίρει μία μικρή επιφυλακτικότητα που μπορεί να υπήρχε όσον αφορά στα... υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης, όμως είναι η δεύτερη που θα κρίνει την τάση.

Η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ ενισχύει τις αντοχές του Χ.Α. όσον αφορά στις στηρίξεις, που για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 585 και στις 575-570 μονάδες, με τη συνέχεια να εξαρτάται από την πρόοδο (ή μη) της σχετικής διαδικασίας.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις καταρχήν στον τραπεζικό κλάδο, μετά τα πρώτα 5 αναγνωριστικά λεπτά της συνεδρίασης, με τους πωλητές να κινούνται από τις 672 προς τις 663 μονάδες, δηλαδή εντός φυσιολογικού ορίου διακύμανσης.

Το 52% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, MIG, Motor Oil, Attica Bank κ.ά.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με ήπια μερική κατοχύρωση στη μετοχή της Επιχείρησης (στο εύρος των 3,01-3,05 ευρώ), με λίγους αγοραστές στον ΟΠΑΠ (7,75-7,80 ευρώ) και με πωλήσεις στον ΟΤΕ (8,13-8,21 ευρώ).

Υποτονικό το κλίμα, περιορισμένο το ενδιαφέρον, ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 30' δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για 9 από τις 20 μετοχές του δείκτη FTSE Mid Cap.

Από τη διαπραγμάτευση, όπως σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, ναι υπό όρους σε ευέλικτη εργασία αντί για απολύσεις λέει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη Eurostat, επιδόματα και... Καμμένος «ανάβουν φωτιές» στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στον απόηχο αυτών η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται στο «τριπλό στοίχημα Τσίπρα» και στον ανασχηματισμό.

Λίγο έως πολύ αυτά θα συνθέτουν τη χρηματιστηριακή καθημερινότητά μας μέχρις ότου διαφανεί προς τα πού οδεύει η όλη διαδικασία και με το Χ.Α. να επηρεάζεται άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά.

Από την πλευρά των δανειστών, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δείχνει το... καρότο της προοπτικής εξόδου της Αθήνας στις αγορές το 2017, εάν και εφόσον (καταρχήν) κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση.

Συνεπώς το stock picking συνεχίζεται με τους long σε προτεραιότητα, όσο δεν απειλούνται οι κύριες στηρίξεις του συστήματος, με την Coca Cola και τις δεικτοβαρείς μετοχές να ρυθμίζουν την τάση του δείκτη.

Σταθερή στα 20,55 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, στα 21,68 ευρώ κατά 0,75% χαμηλότερα του FF Group, στα 21,27 ευρώ με απώλειες 1,02% ο Τιτάνας. Ανοδικά η Motor Oil στα 11,13 ευρώ και η Jumbo στα 12,92 ευρώ. Σημειωτέον πως οι υψηλές τιμές 52 εβδομάδων είναι για τη μεν ΜΟΗ στα 11,60 ευρώ από τη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου 2015, για τη δε Jumbo στα 12,94 ευρώ από τις 19 Οκτωβρίου 2016.

Εχοντας ως υψηλό τα 5,19 ευρώ της 21ης/10, η μετοχή του Μυτιληναίου υποχωρεί λίγο προς τα 5,08-5,05 ευρώ, ενώ στα 7,50-7,62 κυμαίνεται ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ.

Σε εξέλιξη πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών στην ΕΧΑΕ, με την τιμή στα 4,56-4,60 ευρώ, στα 4,08-4,10 ευρώ των ΕΛ.ΠΕ, στο 1,23-1,25 ευρώ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 6,01-6,08 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, θυμίζοντας την τελευταία ανάλυση της Euroxx που χαμήλωνε τον πήχη στα 6,3 από τα 9,2 ευρώ.

Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν συναλλακτικά η μετοχή της MIG αλλά και του ΟΛΘ, της Kleemann (σταθερά στα 2,02 ευρώ) καθώς και της ΑΝΕΜΟΣ πάνω από το 0,80 ευρώ.

Λίγο μετά τις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια 3,8 εκατ. μετοχές, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, που είναι -μέχρι αυτή την ώρα- ο χαμηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v