Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αύξηση του τζίρου δεν «ξύπνησε» τον ΓΔ

Πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών αλλά ο ΓΔ δεν κέρδισε ούτε… μια μονάδα. Συνεδρίαση αναμονής με κερδισμένη την Lamda, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Πιέσεις σε Jumbo, Folli Follie. Οριακές μεταβολές στις τράπεζες.

Με τους Δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ελαφρώς αυξημένο τζίρο και κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street, οι ελάχιστοι αγοραστές προσπάθησαν και πέτυχαν να αποτρέψουν, έστω και οριακά, την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η όλη προσπάθεια ασφαλώς και δεν άλλαξε την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στα "desks" των περισσότερων Ιδιωτικών ΑΧΕ, όπως και την ψυχολογία όσων είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν και την σημερινή συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους.

Αντίθετα, το γεγονός ότι παρά την αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου, ο Γενικός Δείκτης δεν δοκίμασε να κινηθεί υψηλότερα από την, μέχρι προχθές, στήριξη των 593 μονάδων και τελικά έχασε και το ψυχολογικό όριο των 590 μονάδων, διασωζόμενος με οριακά θετικό πρόσημο, κατέδειξε ότι οι εν δυνάμει πωλητές παραμένουν σε ρόλο "big brother" προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν και το παραμικρό ανοδικό "σκίρτημα" (!)

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ασφαλώς και αρκετές από τις Ιδιωτικές ΑΧΕ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωπες με καταστάσεις, χρηματιστηριακής, απαξίωσης, λιγότερο σε τιμές και περισσότερο σε συναλλαγές και ψυχολογία, όμως αυτή την φορά και με όσα έχουν μεσολαβήσει από το Καλοκαίρι του 2015, τα περιθώρια περαιτέρω κεφαλαιακών απωλειών δείχνουν εξαιρετικά στενά και δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία συνεχίζουν να λειτουργούν με "προσωπικό ασφαλείας" και με τον απόλυτα απαραίτητο, λόγω καταστατικού, αριθμό εργαζομένων.

Οι περισσότερες Ιδιωτικές ΑΧΕ έχουν προχωρήσει σε πλήθος περικοπών, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, όμως η κρατούσα συναλλακτική απαξίωση στο Χ.Α. δείχνει να αιφνιδιάζει ακόμα και αυτούς που θεωρούσαν πως είχαν προετοιμαστεί "για τα χειρότερα".

Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι τζίρο 50 εκατ. που λίγο παλαιότερα εθεωρείτο μάλλον χαμηλός, η εγχώρια Αγορά έχει να "δει" από τις 16/9 (139,8 εκατ., λόγω triple witching Σεπτεμβρίου και εξόδου από EuroStoxx 600 των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, με τους τρεις τίτλους να απασχολούν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών).

Όμως τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία Αγορά, που τον Σεπτέμβριο είχε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα €37,54 εκατ., ημερήσιο μέσο όρο κινητικότητας 584 μερίδες και όλα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος δύσκολα θα κάνει την θετική έκπληξη;

Μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει κάθε μήνα το Χ.Α. (χωρίς "πακέτα"), κατά τον μήνα Σεπτέμβριο από τις 52 ΑΧΕ, οι 23 είχαν μερίδιο Αγοράς κάτω από 0,20% (!)

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως Αγορές χωρίς μεταβλητότητα, είναι Αγορές χωρίς συγκινήσεις, άρα και Αγορές χωρίς ημερήσιους traders οι κινήσεις των οποίων θα μπορούσαν να προσθέσουν ενδιαφέρον, στο "απονευρωμένο" από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος, εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ακόμα και σε πτωτικές συνεδριάσεις.
Άλλωστε, οι μικρές ημερήσιες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, ασφαλώς και δεν "απαγορεύουν" την ανάδειξη, έστω, λίγων ημερήσιων πρωταγωνιστών, που βάσει θεμελιωδών δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης" και που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή χαρτοφυλακίων με αυξημένη ρευστότητα, ή παικτών που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς.

Αντίθετα, σε μία Αγορά που οι περισσότεροι των εμπλεκομένων ξέρουν τι θα δουν, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση και κυριαρχεί η εντύπωση πως και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πλην Τραπεζικού κλάδου, "οι τιμές κάπου εδώ θα είναι" η προσμονή για έλευση "φρέσκου" χρήματος, απλά θα παραμείνει προσμονή ...

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, συγκρατημένα απαισιόδοξοι δήλωναν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, θεωρώντας την συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης σαν το επικρατέστερο σενάριο, λόγω της επιστροφής της επιφυλακτικότητας στις Διεθνείς Αγορές και της έλλειψης σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με την ειδησεογραφία που θα αφορά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Δανειστών που δεν διαμορφώνουν, επί του παρόντος, προσδοκίες έγκαιρης ολοκλήρωσης μέχρι το Δεκέμβριο. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα "τεσταριστεί" αρκετές φορές μέχρις ότου διαφανεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, προκαλώντας ανάλογη μεταβλητότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάντα με "πρώτο βιολί" τις Διεθνείς Αγορές.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και το τελικό (+0,02%) του Τραπεζικού δείκτη δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει την αδυναμία που έχουν καταδείξει και όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η διατήρηση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών χαμηλότερα της ζώνης 670 - 662 αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν πέσει "τίτλοι τέλους" στην τελευταία ανοδική αντίδραση και έκτοτε να λαμβάνει χώρα νέο πτωτικό κύμα. Οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα σε ενδεχόμενη παραβίαση και του τελευταίου αναχώματος των αγοραστών στις 642 - 639 μονάδες. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ, για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας, απαιτείται η άμεση υπέρβαση, τουλάχιστον, της αντίστασης των 689 μονάδων.

Όπως προαναφέρθηκε, δύο ήταν οι βασικοί τίτλοι που έβαλαν "πλάτη" κατά την σημερινή συνεδρίαση και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (+2,84% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΟΤΕ (+1,59%), ενώ στην πορεία έδωσαν βοήθειες και Lamda Development (+3,55% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Μυτιληναίος (+2,15%), ΟΛΠ (+1,20%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,69%).

Από τους, Δεικτοβαρείς, υστερήσαντες, οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-3,72%), Folli Follie Group (-1,68%) και Τιτάν (-1,33%). Και οι τρεις τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ σημαντική στήριξη στα 7,76 ευρώ και πρώτη αντίσταση στα 8,05 ευρώ και στον ΟΤΕ στα 8,10 ευρώ η πρώτη στήριξη και στα 8,40 ευρώ η σημαντική αντίσταση.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η παραμονή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) επιβαρύνει την τεχνική εικόνα. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 586 - 585, 578, 567 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 550 μονάδες. Το "stop" στο "Long" στις 578 μονάδες. Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο η επιστροφή υψηλότερα των 593 μονάδων και ει δυνατόν νέα, πιθανή, "αναμέτρηση" με το ψυχολογικό όριο των 600 - 604 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,22%), πρέπει να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1552 μονάδων, προκειμένου να μην μπει σε νέες "περιπέτειες", με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1543 - 1541 μονάδες, όπου συγκλίνει ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών. "Intraday position long" με "stop" τις 1524 μονάδες.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Τρ. Αττικής (+3,03%) και Ιασώ (+5,95%), με ανεβασμένες συναλλαγές η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Έλτον (-3,37%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράει" η Ιντρακόμ (+6,05%), όμως σήμερα αυξήθηκε σημαντικά η προσφορά.

Tο διάγραμμα της Intracom από την αρχή του έτους

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζει να προβληματίζει η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, καθώς η διάσπαση των 585 μονάδων αντί να οδηγήσει σε μια έντονη ανοδική κίνηση ίσης, ή/και μεγαλύτερης, του εύρους διακύμανσης των τελευταίων τριών μηνών, οδηγεί, προς το παρόν, σε στασιμότητα με μείωση, μάλιστα, της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Οι Ξένοι Επενδυτές, φαίνεται πως επιθυμούν περισσότερα στοιχεία βελτίωσης συνθηκών και κλίματος στην εγχώρια Οικονομία (στην τρέχουσα φάση ονομάζονται συμμετοχή στο "QE" και αναδιάρθρωση/ελάφρυνση χρέους), προτού επιλέξουν είτε να αυξήσουν τις θέσεις τους, ή να τοποθετηθούν/επενδύσουν σε εισηγμένες, ή μη, για πρώτη φορά.
Άλλωστε, οι τοποθετήσεις τους στο ζωτικό και ευαίσθητο Τραπεζικό κλάδο, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, με βασικές εκκρεμότητες σε αυτόν να μην έχουν διευθετηθεί ακόμα.

Παράλληλα, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός, η απουσία συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια προσέγγισης και διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων και στην τελευταία σημαντική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Εν κατακλείδι, τα ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης συνεχίζουν να προβάλλουν ως δικαιολογίες αποχής από τις σημαντικές υπεραξίες που μπορεί να προσφέρει η εγχώρια Αγορά, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ως προς την επιστροφή της Οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα 150 εταιρειών του S&P που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, καίτοι στην πλειονότητά τους είναι καλύτερα των εκτιμήσεων (το 75,3%), αδυνατούν να δημιουργήσουν μια νέα ανοδική δυναμική που θα οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη σε νέα υψηλά, εξαιτίας είτε των χαμηλών προσδοκιών των διοικήσεων για τις μελλοντικές επιδόσεις, ή λόγω της αναγωγής τους σε χαμηλή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. "Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για τη διενέργεια των Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και παρά την αύξηση των δημοσκοπήσεων που θέλουν την Clinton ως ξεκάθαρο φαβορί, οι πιθανότητες ήπιας αποκομιδής κερδών ή/και στασιμότητας παρουσιάζονται αυξημένες" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ιαπωνικός Nikkei (+0,15%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-1,53% και χαμηλό μήνα) με την μεγαλύτερη πίεση στην μετοχή της "Ardent Leisure", της εταιρείας διαχείρισης του θεματικού πάρκου "Dreamworld", μετά το χθεσινό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς.

Απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες, λόγω Apple, ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακές απώλειες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από την Ασία, το ποσοστό της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας στα Αστικά Κέντρα της Κίνας, καταγράφηκε στο 4,04% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, ελαφρώς μειωμένο από το 4,05% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η Κινεζική Οικονομία δημιούργησε 10,67 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2016, επιτυγχάνοντας τον ετήσιο στόχο που είχε θέσει για τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις που έκανε σε ομάδα Κυβερνητικών Αξιωματούχων στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι ενισχύεται σε διεθνές επίπεδο η εκτίμηση πως η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της. Ανέφερε ακόμα πως υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα και πλεονάζον χρέος διεθνώς. Ο ίδιος τόνισε πως μπορεί να υπάρξει μια βασική συμφωνία για τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ως το τέλος του επόμενου έτους. Πρόσθεσε ωστόσο πως "υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να επιτευχθεί μια Παγκόσμια συμφωνία για τον φόρο".

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Αυστρίας βρέθηκαν κοντά σε υψηλό 16 μηνών, μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την πώληση του πρώτου 70ετους ομολόγου. Σύμφωνα με τις Τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, η Αυστρία αναμένεται να συγκεντρώσει προσφορές 5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο έχουν εκδώσει 50ετη ομόλογα φέτος, ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία πούλησαν επίσης και 100ετη χρεόγραφα με Ιδιωτική τοποθέτηση.

Η Βρετανική Τηλεπικοινωνιακή Ρυθμιστική Αρχή "Ofcom" γνωστοποίησε πως θα επιβάλει πρόστιμο ύψους 4,6 εκατ. Στερλινών ($5,6 εκατ.) στην Vodafone για "σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων για την προστασία των πελατών".

"Η Γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτιμάται πως θα υποχωρήσει τον Νοέμβριο, αντανακλώντας ανησυχίες για τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την Οικονομία και την Ασφάλεια", σύμφωνα με την GfK που μελετά το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη. Ο δείκτης της GfK για την μελλοντική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να υποχωρήσει σε 9,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 10 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ερευνητική εταιρεία. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal αναμένουν ανάγνωση 10 μονάδων.

Ακόμα μία ημέρα χρηματιστηριακού γιο - γιο και συνεχών αναστολών διαπραγμάτευσης για την μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena, ενώ μένοντας στα επιμέρους οι επενδυτές έχουν αποσύρει $8 δισ. από το βραχίονα ETF της Deutsche Bank το 2016. Οι απώλειες αντιστοιχούν σύμφωνα με τους F.T., στο 10% του συνολικού υπό διαχείριση ενεργητικού της μονάδας ETF της Deutsche Bank.

Αμερικανός Ομοσπονδιακός Δικαστής ενέκρινε χθες τον διακανονισμό-ρεκόρ, ύψους 14,7 δισ. δολαρίων, μεταξύ της Volkswagen, των Αρμόδιων Ρυθμιστικών Αρχών και των Ιδιοκτητών 475.000 αυτοκινήτων, με τη Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία να δηλώνει ότι θα αρχίσει να επαναγοράζει τα "μολυσμένα" οχήματα από τα μέσα Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, η Volkswagen συμφώνησε να δαπανήσει έως $10,033 δισ. για την επαναγορά των οχημάτων και την αποζημίωση των Ιδιοκτητών, καθώς και $4,7 δισ. σε προγράμματα αντιστάθμισης των ρύπων. Συνολικά, όπως αναφέρει το Reuters, η Volkswagen έχει προϋπολογίσει μέχρι τώρα να δαπανήσει συνολικά έως $16,5 δισ. σε σχέση με το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων, περιλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε Dealers, Πολιτείες και Δικηγόρους των Ιδιοκτητών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μείωση του εμπορικού ελλείμματος έδειξαν τα αρχικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5,2% στα $56,1 δισ. τον Σεπτέμβριο, από $59,1 δισ. τον Αύγουστο.

Άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο, μετά από βουτιά 8,6% τον προηγούμενο μήνα. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 3,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 593.000. Το επίπεδο αυτό ήταν χαμηλότερο από τις 600.000 που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην 61η θέση μεταξύ 190 Χωρών, από την 58η πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του Επιχειρείν (Doing Business 2017).

Στα 10,6 ευρώ από 11,1 πριν περικόπτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η IBG, διατηρώντας τη σύσταση "Buy". 

H χρηματιστηριακή αποδίδει τη μείωση της τιμής - στόχου στις νέες χαμηλότερες προβλέψεις για την κερδοφορία του Οργανισμού, στις συντηρητικότερες εκτιμήσεις για τις ταμειακές ροές μεσοπρόθεσμα, αλλά και στην αύξηση του discount rate λόγω Ελλάδας. Η IBG προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του OTE θα ανέλθουν στα 193 εκατ. φέτος και τα EBITDA στο 1,24 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 587,53 μονάδες (-0,24%), όμως μετά τις 11.17 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 592,77 μονάδες (+0,65%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 589,93 (+0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 589,46 μονάδες με οριακά κέρδη 0,09%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 31,8 εκατ. από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 42,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Jumbo δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", ενώ από την άλλη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο στην Αγορά Παραγώγων. Μειωμένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη η αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.724 συμβόλαια).

Στα 6.511 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.655, 1.472 για τον Νοέμβριο και 183 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.564,25) κινήθηκε μεταξύ 1.550 και 1.571 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Πειραιώς, 5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.773), Eurobank (6.312), Πειραιώς (7.213), Εθνική (5.718), MIG (243), ΟΤΕ (1.005), ΔΕΗ (364), Μυτιληναίο (689), ΟΠΑΠ (775).

Ας σημειωθούν τα 20 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v