Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις των insiders στις τράπεζες

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα αποτελέσματα του Eurogroup αποτιμά η αγορά. Πού ποντάρουν οι επενδυτές για τις τραπεζικές μετοχές, το κόστος της χθεσινής αντίδρασης και η συνέχεια.Ποια blue chips δίνουν θετικό «σήμα».

Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις των insiders στις τράπεζες

«Λευκός καπνός» σε σχέση με το χρέος στο Eurogroup, παράταση για την οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση -κατά πάσα πιθανότητα- μέχρι τις αρχές του 2017.

Αμφίσημα τα νέα από τη χθεσινή συνάντηση, μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό ικανοποιούν όλους όσοι είχαν ποντάρει στο θετικό ενδεχόμενο. Η Αθήνα παίρνει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων του ESM, που θα εγκρινόταν εάν δινόταν το «πράσινο φως» για την αξιολόγηση, το οποίο δεν «άναψε» ακριβώς, κάτι σαν... πορτοκαλί, σαν ανοχή του... τροχονόμου για να συνεχιστεί η διαδρομή.

Τι πήραμε, τι χάσαμε στο Eurogroup αποτιμά η Ελενα Λάσκαρη, παραμένει η κόντρα ΔΝΤ-Ε.Ε. σημειώνουν οι Financial Times, σε μείωση συντάξεων 20% μεταφράζονται οι απαιτήσεις του Ταμείου, «μετρά» η Ρούλα Σαλούρου.

Προφανώς και η έκβαση του χθεσινού Eurogroup ΔΕΝ συνιστά ούτε την... εθνική επιτυχία την οποία σπεύδει να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και την αποτυχία που θα δρομολογούσε άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις όπως ενδόμυχα περίμεναν άλλοι κύκλοι. Να πούμε πως είχαμε μία win win situation (ας μου συγχωρεθεί η φράση), που και λόγω της «ιταλικής κρίσης» σπρώχνει παραπέρα το «ελληνικό πρόβλημα», ότι επιδιώχθηκε μία λύση... ημιτελής προκειμένου να αποφευχθούν εκτροπές σε αυτή την πονηρή συγκυρία;

Οπως και να έχει, οι «αγορές» φαίνεται πως παίρνουν το «κλειδί» που μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να ξεκλειδώσει ένα «αριστερό success story» (ανάλογο του «δεξιού του '14») και να δρομολογήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε ένα επόμενο QE.

Αυτό φαίνεται πως είναι το σενάριο στο οποίο χθες πόνταραν αρκετοί insiders και με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών αγορών ώθησαν το Χ.Α. κατά 1,03% υψηλότερα προς τις 620 μονάδες. Αιχμή ο τραπεζικός, με το 2,99% στις 818,33 μονάδες να ενισχύει αυτή την εκτίμηση και παρότι στο Μιλάνο ο τραπεζικός κλάδος εκείνη την ώρα ξανά... βουτούσε χαμηλότερα.

Το κόστος της χθεσινής αντίδρασης λελογισμένο, με τζίρο 60 εκατ. ευρώ και συναλλαγές 109,7 εκατ. μετοχών, με σημαντικό μερίδιο σε τράπεζες αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips.

Στις 1.679 μονάδες ο FTSE 25, με τη short τάση να αλλάζει στην περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί τις 1.700 με βλέψεις για τις 1.714 μονάδες. Οι 1.741 μονάδες είναι η σημαντική αντίσταση για το σύστημα τιμών μας, όπως οι 1.657 μονάδες είναι η πρώτη στήριξή του, με κύρια τις 1.615 μονάδες.



Οι κινήσεις των insiders κυρίως στον τραπεζικό κλάδο παραπέμπουν σε προεξόφληση μίας θετικής απόφασης για την αποδοχή του «πλαισίου μέτρων του ESM» και την προοπτική -πως αυτή μπορεί, υπό προϋποθέσεις- να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στο QE. Καλό θα ήταν να δούμε την Πέμπτη ποιες αποφάσεις θα λάβει τελικά η ΕΚΤ όσον αφορά στην τύχη του ίδιου του προγράμματος που μέχρι τώρα υλοποιείται, εάν δηλαδή ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει 6μηνη επέκταση πέραν του Μαρτίου 2017, όπως προεξοφλεί ένα μέρος των traders, ή θα ανακοινωθεί κάτι άλλο. Συνεπώς η χθεσινή απόφαση του Eurogroup καλό θα ήταν να «κούμπωνε» με μία ανάλογης προοπτικής την Πέμπτη από την ΕΚΤ.

Το θετικό για τους long είναι πως η Wall Street συνεχίζει ακάθεκτη, το ότι οι «αγορές» έδειξαν ανοχή στην Ιταλία και προφανώς πίστωση χρόνου (θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη φίλη γείτονα) και στη μεθοδική άμυνα που τόσο αποτελεσματικά είχε στήσει όλο το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ και προσωπικά η ομάδα Ντράγκι.

Λέγαμε και χθες πως τα... παθήματα αλά Brexit και οι... εκπλήξεις αλά Τραμπ έγιναν... μαθήματα και οι «αγορές» προετοιμάστηκαν κατάλληλα ώστε να τους «κλείσει» καλά το 2016. Το whatever it takes (του Ντράγκι στην κρίση του 2012) δείχνει πως μπορεί να λειτουργήσει -όχι εσαεί όμως- και για την «ιταλική κρίση», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ευρωπαϊκές αγορές, συνακόλουθα για το ΧΑ.

Ωστόσο, ας μη βιάζονται οι long, γιατί εάν εκτιμά σωστά την κατάσταση ο Gideon Rachman, το ιταλικό ΝΟ είναι πιο επικίνδυνο από το Brexit.

Στο 6,54% το ελληνικό 10ετές, με μικρή υποχώρηση, στο συν 1,77% το Grek (GlobalΧFTSE Greece 20/ETF), αποτυπώνοντας ακριβώς αυτή τη λογική της προεξόφλησης των long που ώθησε χθες το Χ.Α. υψηλότερα και διατηρεί θερμές τις προσδοκίες τους και για σήμερα.

Στα επιμέρους, η προσοχή εστιάζεται στην ΕΧΑΕ, με την αγορά να προεξοφλεί αύξηση μόχλευσης και συναλλαγών άρα εσόδων, στον Μυτιληναίο -καθώς στοχεύει στο υψηλό των 6,34 ευρώ-, στον ΟΤΕ -καθώς επιβεβαιώνεται η διάσπαση και ο ανοδικός σχηματισμός-, στην Αεροπορία Αιγαίου που σταδιακά ενεργοποιείται σε long, στη Motor Oil, με άψογο ανοδικό διάγραμμα, αλλά και σε αρκετές ακόμη μετοχές της μεγάλης (και δευτερευόντως της μεσαίας-χαμηλότερης) που το 2016 μπορεί να κλείσει με καλό ταμείο.

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v