Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες «λοκάρουν» οι πωλητές

Στη ζώνη 600-610 μονάδων δοκιμάζεται ο ΓΔ. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, στην Πειραιώς οι μεγαλύτερες απώλειες. «Αδειασμα» με πτώση 15% στη ΜΕΤΚΑ. Νέα ιστορικά υψηλά για Jumbo. Τα σενάρια για την αυριανή λήξη στα παράγωγα.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες «λοκάρουν» οι πωλητές

Συνεχίζεται η πίεση (κυρίως) στις τράπεζες, υποχωρεί η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και το ΧΑ "δοκιμάζεται" στην περιοχή των 600 μονάδων.

Με ηπιότερο ρυθμό αλλά σταθερά, οι πωλητές συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους (κυρίως) στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με συνέπεια οι βαρύτερες απώλειες για τον κλάδο να παρασύρουν έως τις 1.630 μονάδες τον FTSE25 και να αφήνουν ανοιχτά... μέτωπα για την αυριανή συνεδρίαση.

Με το βλέμμα στις εξελίξεις από την εμπλοκή μετά την παρέμβαση του ESM αλλά και στη "μεγάλη λήξη" στα Παράγωγα, αύριο Παρασκευή, οι traders έχουν μεταφέρει ένα μέρος του παιχνιδιού στο ΧΠΑ, μειώνοντας παράλληλα θέσεις τους στην υποκείμενη αγορά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τη μεγαλύτερη πίεση υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος καθώς παρά τις σημαντικές τελευταίες απώλειες (στο μείον 11,08% σε εβδομαδιαία μέτρηση), εξακολουθεί να εμφανίζει απόδοση 20,43% σε διάστημα μηνός και 18,43% στο τρίμηνο. Εύλογα οι traders που είχαν επικεντρωθεί στον κλάδο παίρνουν μεγαλύτερο ή μικρότερο μέρος των κερδισμένων θέσεών τους.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική, με τον ΔΤΡ έως τις 757 μονάδες, έχοντας -πρακτικά- περιθώριο για ακόμη χαμηλότερες τιμές. Μένει να φανεί εάν αύριο ο κλάδος θα διαμορφωθεί με βάση και τις ανοιχτές θέσεις που μένουν σε Συμβόλαια των μετοχών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Μέχρι τώρα σημαντικές θέσεις είναι ανοιχτές σε ΣΜΕ της Alpha Bank ( έχουν γίνει 3.743 στην αυριανή λήξη), της Εθνικής (16.050), της Πειραιώς (21.316) αλλά και της Eurobank (7.251 ). Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως υψηλές θέσεις έχουν γίνει για την πρώτη σειρά του 2017 σε χαμηλότερες τιμές.

Αναλυτικότερα στην Alpha Bank είχαν γίνει 4.422, στην ΕΤΕ 24.013, στην Πειραιώς 26.366 και 6.854 στη Eurobank. Ο απόλυτος... συνωστισμός, που εκ των πραγμάτων έχει ανεβάσει από τώρα το θερμόμετρο για την αυριανή συνεδρίαση.

Πέραν των τραπεζικών, όπου έχει πραγματοποιηθεί το 58% του τζίρου, συγκριτικά υψηλός έχει γίνει σε Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola, METKA, TITAN, FF Group, ΔΕΗ κ.α.

Από τα λίγα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης το ότι δεν έχει χαθεί η περιοχή των 600 μονάδων για τον ΓΔ και των 750 για τον ΔΤΡ, το γεγονός πως ο μέχρι τώρα τζίρος είναι σαφώς χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και του μ.ο. του ανοδικού κύκλου που έχει προηγηθεί.

Στα 37 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις 14:30, που δεν θεωρείται πολύς με βάση τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο 24ωρο.

Ενδεχομένως αυτή η σχετικά ψύχραιμη αντίδραση της αγοράς να σχετίζεται με την αυριανή "μεγάλη λήξη" (κάτι που θα το ξέρουμε αύριο μετά τις 14:30 και περισσότερο από Δευτέρα), ή και με την εκτίμηση των ισχυρών χεριών πως στο τέλος οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία.

Αλλωστε το ΧΑ και οι traders μαθημένοι είναι από τις συνέπειες της διαπραγμάτευσης.

Στα του ταμπλό, ξεχωρίζουν το άδειασμα στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ με μείον 14,75% και τζίρο που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, στις σημαντικές απώλειες (4,79%) για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επιμονή της Jumbo έως τα 15,19 ευρώ νωρίτερα (νέο ιστορικό υψηλό), η ανθεκτικότητα της Αεροπορίας Αιγαίου (απώλειες 0,16% στα 6,16 ευρώ). Και η συγκριτικά καλύτερη εικόνα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης απ' όπου ξεχωρίζουν ΕΥΑΘ και MIG.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v