Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Πάγωσαν» και οι επενδυτές

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μετά το Brexit κατέγραψε η αγορά μετά τις εξελίξεις με τον ESM. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη στο -7,5%. Ανοδος κόντρα στο κλίμα για Motor Oil, Jumbo.

ΧΑ: «Πάγωσαν» και οι επενδυτές

Αν το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23/6, το ακολούθησε το εμφατικό -13,42% στο Χ.Α., το σημερινό -3,21% του Γενικού Δείκτη είναι η αμέσως μεγαλύτερη υποχώρηση στην μετά "Brexit" εποχή, η οποία συνοδεύτηκε και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο ESM, βάζει προσωρινά στον "πάγο" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, "κατέβασε αισθητά τις θερμοκρασίες" και στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που είχε από την αρχή δείξει διαθέσεις διόρθωσης, καθώς η Αγορά φαίνεται ότι κουράστηκε να περιμένει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και των Θεσμών, στο δύσκολο δίλημμα "μπρος γκρεμός (τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα) και πίσω ρέμα (καθυστέρηση της αξιολόγησης, εκτροχιασμός, εκλογές). Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από Όργανα του EFSF και του ESM.

"Σταματούν οι κινήσεις αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το Ελληνικό χρέος, καθώς οι Θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ δεν υπάρχει ομοφωνία εντός των κόλπων του ESM" όπως γνωστοποίησε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns.

Από εκεί και πέρα, όλα, σχεδόν, τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, παρέπεμπαν σε δριμεία επιστροφή της επιφυλακτικότητας, κάτι που φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλό με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να αποφεύγουν την επαφή με το θετικό πρόσημο, από την αρχή μέχρι το τέλος, έστω και αν ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σχετικά ψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό (πλην Πειραιώς), που έφερε το πρώτο ξεπούλημα μετά το δημοσίευμα του Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (-7,57%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 800,54 μονάδες (-8,59%), ο τίτλος της Alpha Bank (-6,25%) μέχρι τα 1,78 ευρώ (-7,29%), της Εθνικής (-7,79%) μέχρι τα 0,222 ευρώ (-9,02%), της Eurobank (-7,67%) μέχρι τα 0,638 ευρώ (-11,02%) και της Πειραιώς (-9,87%) μέχρι τα 0,21 ευρώ (-9,87%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Στην τιτλοποίηση 'κόκκινων' δανείων 1,2 δισ. ευρώ την οποία θα υλοποιήσει εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 η Attica Bank".

Η είδηση δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά, ο τίτλος έκλεισε με σημαντικές ημερήσιες απώλειες (-8,33%) και δείχνει να προσεγγίζει, ταχύτατα, τα ιστορικά χαμηλά ever (!)

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση όχι μόνο επιβεβαίωσε όσους τον τελευταίο καιρό τηρούσαν αποστάσεις και σαφώς επιφυλακτική στάση, αλλά επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλό.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχασε την πρώτη στήριξη των 830 μονάδων και το "stop" στο "long" εντοπίζεται στις 775 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης των 1,85 - 1,80 ευρώ, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank, με τα 1,73 ευρώ να σηματοδοτούν το άμεσο κλείσιμο "αισιόδοξων" θέσεων.

Παρελθόν αποτελεί η στήριξη των 0,24 ευρώ για την Εθνική, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 0,222 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 0,206 ευρώ.

Δεν είχε ξεφύγει από την "short", βραχυπρόθεσμη, τάση η μετοχή της Eurobank, που έχει σαν επόμενη, ισχυρή, στήριξη την ζώνη 0,685 - 0,65, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε σήμερα την συνεδρίαση.

Έχασε όλες τις προηγούμενες στηρίξεις η Πειραιώς και πιθανή καθοδική διάσπαση των 0,215 που συντελέστηκε σήμερα, απαιτεί "κινήσεις μπαλέτου" από τους εναπομείναντες "long".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, όλες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, προς την επιστροφή της επιφυλακτικότητας συνηγορούσαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Στενή συνεργασία Τόμσεν - Σόιμπλε - Μέρκελ βλέπουν πηγές της Κομισιόν πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις και προειδοποιούν για μια σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν, εάν η Ελλάδα δεν αντιληφθεί άμεσα ότι το σκηνικό ρήξης δημιουργεί τον κίνδυνο να προκύψουν δυσάρεστα αποτελέσματα, μόνο για την Ελληνική Πλευρά".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Η πίεση των τραπεζιτών, για να κλείσει χωρίς πρόσθετες καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση, δεν είναι τυχαία. Το 2017 αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την Οικονομία και τις Τράπεζες. Σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις, το 2017, θα κρίνουν αν η Χώρα επανέλθει στις Αγορές και ως εκ τούτου αν μπορεί να διαχειρισθεί τις δανειακές της ανάγκες από τα μέσα του 2018, όταν τελειώνει το πρόγραμμα".

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και αφήνοντας τις Τραπεζικές μετοχές στους ημερήσιους traders, χωρίς δυσκολία θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκε η επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, έστω και αν οι ημερήσιες απώλειες ήταν σαφώς ηπιότερες, από αυτές των Τραπεζικών τίτλων.

Μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της Jumbo (+0,61%), που πρόσθεσε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό στο θετικό σερί των τελευταίων ημερών και της Motor Oil (+1,45%) που μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, ενώ το "πάλεψαν" αρκετά, αλλά έπεσαν στην περίπτωση οι Μυτιληναίος (-0,65%) και Lamda Development (-1,5%).

Για την περίπτωση του πρώτου, ο οποίος ανακοίνωσε την απορρόφηση της Μέτκα, της Αλουμίνιον και της Protergia, η μετοχή παραμένει "long", όσον αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,95 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,30 ευρώ.

Προσπάθησε να "ντουμπλάρει" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Lamda Development αναρριχώμενη μέχρι τα 4,76 ευρώ (+1,71%), αλλά έπεσε στην επιδείνωση του γενικότερου κλίματος. Δύσκολη η επόμενη ζώνη αντίσταση στα 4,80 - 4,90 ευρώ, όμως όσο ο τίτλος δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 4,54 ευρώ (σε κλείσιμο), οι "long" δεν έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας.

"Καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο ΟΠΑΠ (-3,10%), δίνοντας σήμα εξόδου. Επόμενη σημαντική στήριξη το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ και τα 8,72 ευρώ το "stop" στο "short".
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η ψυχολογία των ενεργών παικτών έχει επιδεινωθεί, καθώς έχει μηδενιστεί το "κοντέρ" των προσδοκιών για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, μετά τις αναμενόμενες, βραδινές, ανακοινώσεις της Fed.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 και για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Χωρίς αμφιβολία, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν οι δηλώσεις της προέδρου της Fed, Janet Yellen στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, όπου οι Αγορές θα προσπαθήσουν να "αποκρυπτογραφήσουν" τις προθέσεις της Τράπεζας για το ερχόμενο έτος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε, επί τα χείρω, τα τεχνικά δεδομένα.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,61%), η διάσπαση των 1707 μονάδων ενεργοποίηση τα ημερήσια "stop" στο "long" και έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 1717 και 1735 μονάδες.

Μέσα στην ζώνη στήριξης 620 - 618, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Γενικό Δείκτης, με το τελευταίο "προπύργιο" για τους αγοραστές να παραμένουν οι 605 μονάδες, αφού χάθηκαν οι 632 - 630, που γίνονται πρώτη αντίσταση.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έχουμε λήξη συμβολαίων, με τα "rollover" να έχουν την τιμητική τους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τους 'ταύρους' να επιτυγχάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τον προσέγγιση των 20.000 μονάδων στον Dow και με τις Κεντρικές Τράπεζες να προσφέρουν σταθερά υψηλή ρευστότητα, άλλη μία χρηματιστηριακή χρονιά πλησιάζει στο τέλος της" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Βέβαια, μεγάλο μέρος της ανόδου οφείλεται σε αγορές μετοχών από τις ίδιες τις εταιρείες, χωρίς φυσικά να αμφισβητούμε τη δυναμική της Αγοράς.

Οι Επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει ότι η Αμερικάνικη Fed θα ανακοινώσει την αύξηση του βασικού της επιτοκίου, οπότε το βάρος θα πέσει στη guidance σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα στο πρώτο έτος Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ευρέως εκτιμάται, κάτι άλλωστε που καταδεικνύει και η άνοδος των επιτοκίων απόδοσης στα Treasury Notes, ότι ο επόμενος Ένοικος του Λευκού Οίκου θα ακολουθήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, σενάριο το οποίο "λατρεύουν" οι Μετοχικές Αγορές.

Σε αυτό το περιβάλλον δίνεται στη Fed μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιμετωπίσει την πιθανή άνοδο του πληθωρισμού, δρώντας εξισορροπητικά, με σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στη Χώρα. Σε κάθε περίπτωση, αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών των παλαιών ομολόγων των ΗΠΑ, κάτοχοί τους, όπως οι Χώρες από τη

Μέση και των Άπω Ανατολή, θα αρχίσουν να "γράφουν" τεράστιες λογιστικές απώλειες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις λοιπές επενδυτικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, οι μετοχικές αποτιμήσεις στη Νέα Υόρκη έχουν φτάσει σε αρκετά "απαιτητικά" επίπεδα, με βάση τη μερισματική απόδοση, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος στροφής αυξημένων κεφαλαιακών ροών προς άλλα assets.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν παύει να επηρεάζεται σημαντικά από όσα συμβαίνουν διεθνώς και για αυτό το λόγο επιμένουμε τόσο στο να κοιτάμε τι γίνεται όχι μόνο με σπουδαιότατα εσωτερικά θέματα, όπως η Αξιολόγηση, αλλά και το ποιες είναι οι κινήσεις στην Παγκόσμια "σκακιέρα" των Αγορών.

Τα χρόνια υποαπόδοσης της εγχώριας Αγοράς οφείλονται στα 8 συνεχόμενα χρόνια οικονομικής ύφεσης και στην παραμονή της Χώρας (είναι η μόνη εντός ΕΕ) σε καθεστώς Μνημονίου και κεφαλαιακών ελέγχων.

Η υποχώρηση του Ευρώ σε χαμηλό 13 ετών έναντι του Δολαρίου δεν έχει μετουσιωθεί σε υπεραπόδοση των Ευρωπαϊκών Αγορών την τελευταία διετία έναντι του Dow, με την Ήπειρο να συνεχίζει να έχει "θέματα" με την αργή λήψη πολιτικών αποφάσεων, την υψηλή δομική ανεργία κλπ.

Όσο πλησιάζουν οι ΑΜΚ στις Ιταλικές Τράπεζες και ο "αγώνας δρόμου" που θα ακολουθήσει από άλλες Ευρωπαϊκές, το ρίσκο "dilution" θα αποτελεί το σημαντικότερο του Ελληνικού Τραπεζικού δείκτη, ενώ πολλά ξένα funds που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας, εύλογα θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς Δυσμάς.

Οι αγοραστές Ελληνικών τίτλων φαίνεται να προεξοφλούν πρόοδο στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, αλλά όσο περνά ο χρόνος και τα Ελληνικά ομόλογα δε συμπεριλαμβάνονται στο "QE" της ΕΚΤ, το κόστος χρηματοδότησης για ολόκληρη την Οικονομία θα παραμένει αρκετά υψηλό.

Παράλληλα, οι μάλλον αργοί ρυθμοί επιστροφής των καταθέσεων περιορίζουν την αισιοδοξία σύντομης ουσιαστικής χαλάρωσης των "capital controls", αφαιρώντας "οξυγόνο" από την παραγωγική δραστηριότητα.

"Για τον Γενικό Δείκτη, η τεχνική ανάλυση δείχνει τις αντιστάσεις στη ζώνη 632 - 634 και 650 - 659 μονάδων και την στήριξη στο επίπεδο των 620 μονάδων" επισημαίνει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,71%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,46%).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για US Oil, Ευρώ και Χρυσό (αντίδραση από χαμηλά 10 μηνών).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η τριμηνιαία έρευνα tankan της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας, έδειξε πως η εμπιστοσύνη των μεγάλων Κατασκευαστών αυξήθηκε στο +10 κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Δεκέμβριο, από +6 το προηγούμενο τρίμηνο. Η άνοδος αυτή, ήταν η πρώτη εδώ και έξι τρίμηνα. Επιπλέον, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα τρίμηνα, επιβεβαιώνοντας και τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ, με επίσημη επιστολή της, απορρίπτει το αίτημα της "Monte dei Paschi di Siena" να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση η θέση της Τράπεζας, όσον αφορά τη ρευστότητα και τον λόγο ιδίων κεφαλαίων, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της Τράπεζας".

Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ θεωρεί ότι "η αναβολή της συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Ιανουάριο δεν θα εγγυάτο μια πιο ευνοϊκή κατάσταση στις Αγορές".

"H 'Monte dei Paschi di Siena' ενδέχεται να ξανα-ανοίξει την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων αύριο και μέχρι τις 23/12, εάν το διοικητικό της συμβούλιο επιλέξει να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ φέτος", σύμφωνα με δυο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το Reuters, υπό την προϋπόθεση ότι η Αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "Consob" δώσει το "πράσινο φως". "Η Τράπεζα θα προχωρήσει, επίσης, σε Ιδιωτικό placement νέων μετοχών την επόμενη εβδομάδα", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την Κρατική διάσωση.

Οι Γαλλικές τιμές καταναλωτή παρέμειναν τον Νοέμβριο αμετάβλητες στο μήνα, αλλά ενισχύθηκαν ελαφρώς σε ετήσιους όρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, έπειτα από ετήσια άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο. Η ανάγνωση παρέμεινε αμετάβλητη από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν τον Νοέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τo Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,1% μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα ισχυρής ανόδου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν 0,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η μέτρηση για τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, δείχνοντας αύξηση 0,6% αντί για 0,8%. Σε σχέση με το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν 3,8% υψηλότερα.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4% από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. To επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%

Σε επίπεδα - ρεκόρ εκτινάσσεται το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, με βάση προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το 11μηνο. Σύμφωνα με αυτά, για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζεται πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 7.449 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4.339 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.553 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "Εν μέσω της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε email του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο ζητούσε τη διακοπή του διοικητικού συμβουλίου, τη μη ολοκλήρωση της ανάδειξης του CEO της Τράπεζας και κατέληγε ζητώντας επ΄ αόριστον αναβολή στη διαδικασία τοποθέτησης διευθύνοντος συμβούλου. Στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κάνουν λόγο για 'πραξικόπημα' από την πλευρά του SSM και εκτιμούν ότι όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στο Τραπεζικό Σύστημα".

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 616,16 μονάδες (-3,58%), στις 17.00 βρέθηκε στις 620,38 (-3,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,19 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,21%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 63,4 εκατ. από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΠΛΑΚΡ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΚΥΠΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν τ5ην συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

---ΧΠΑ

Πολύ μεγάλη υποχώρηση, έφερε η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ τα "ρολαρίσματα" σε συνδυασμό με τις σημαντικές πιέσεις, αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (211.240 συμβόλαια).

Στα 2.034 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.450, 4.161 για τον Δεκέμβριο και 4.289 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.672) κινήθηκε μεταξύ 1.663 και 1.727 μονάδων και μείωσε το discount στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.200 Jumbo, 400.152 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.267), Eurobank (27.909), Πειραιώς (58.374), Εθνική (82.148), MIG (17.117), ΟΤΕ (3.589), ΔΕΗ (2.667), Μυτιληναίο (2.516), ΟΠΑΠ (1.063), Viohalco (882), ΓΕΚ (650), Ελ. Πετρέλαια (1.424), Ελλάκτωρα (1.212), Folli Follie Group (270), Intralot (384), Jumbo (277), Μέτκα (182).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (11.459.481 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (5.557.423 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v