Κέρδη στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 640 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Σαράντη. Με θετικό πρόσημο Alpha, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Απώλειες σημειώνουν Jumbo, Τιτάνας. Μέτριος ο τζίρος.

Κέρδη στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Πιάνει τις 640 μονάδες το Χ.Α., με τους traders να στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το σκληρό πόκερ που παίζεται.

Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα έδινε τον τόνο ανάλογα με τις εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν με το ξεκίνημα της αγοράς.

Πάνω από 5% η απόδοση για τον Δείκτη Τραπεζών, που επανέρχεται υψηλότερα των 840 μονάδων (της πρώτης σημαντικής βραχυπρόθεσμης αντίστασης που αναφέραμε στο τελευταίο σχόλιό μας), με τους long να ανεβάζουν ταχύτητα μετά τις 12:00.

Μεγαλύτερα του 2% τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, που λίγο μετά τις 12:00 υπερέβη οριακά το όριο των 640 μονάδων, σημείο απ’ όπου άρχισε να επιταχύνεται η ροή συναλλαγών και να ανεβάζουν τον πήχη υψηλότερα οι αγοραστές.

Υπενθυμίζεται πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «... πρακτικά από το χθεσινό EwG δεν προέκυψε ούτε αυτό που περίμεναν οι αισιόδοξοι αλλά ούτε αυτό για το οποίο ανησυχούσαν οι πιο επιφυλακτικοί, συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί πως η πλευρά των δανειστών ανοίγει ένα παράθυρο για το... ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η τελική ετυμηγορία θα γίνει γνωστή σήμερα, ωστόσο το χθεσινό win-win αποτέλεσμα (τουλάχιστον έτσι αποτιμήθηκε από συγκεκριμένα ισχυρά χέρια) πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των long παικτών, επ’ ωφελεία εκείνων που επιδιώκουν να κλείσουν το 2016 με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές».

Για τη συνταγή απεμπλοκής και τα μηνύματα Τσίπρα έκανε λόγο νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, η οποία εστιάζει και στην παράμετρο της αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Σε αυτό το κλίμα, οι traders επιχειρούν να ανακτήσουν το έδαφος που έχασε χθες το Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, ποντάροντας στην προοπτική άρσης της τελευταίας εμπλοκής στις σχέσεις Αθήνας - δανειστών.

Αφορμής δοθείσης, εύλογο είναι να επιχειρηθεί και στο Χ.Α. ο καλλωπισμός ενόψει της λήξης του 2016, με τον Γενικό Δείκτη να έχει περάσει και πάλι (από τη χθεσινή συνεδρίαση) σε θετικό πρόσημο για φέτος. Στις 641 μονάδες ο Γ.Δ. καταγράφει απόδοση 1,42% από την αρχή του έτους ενώ περνά εκ νέου σε θετικό momentum σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Σταδιακή η επιτάχυνση των συναλλαγών, ανάλογη εικόνα και για τον τζίρο, που την τελευταία ώρα κατανέμεται και μεταξύ μη τραπεζικών μετοχών, προϋπόθεση που είχε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Πράγματι το 48% του αυξανόμενου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον περισσότερο στη μετοχή της Alpha Bank, αλλά και συγκριτικά υψηλό σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Το τελευταίο διάστημα συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον σε μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και Μυτιληναίου, Coca Cola, EXAE, Τιτάν, FF Group, Attica Bank κ.ά. που είχαν ξεπεράσει (στις 12:35) το όριο των 100.000 ευρώ.

Στα υψηλά ημέρας και τα πακέτα που έχουν αλλάξει χέρια σε Jumbo, Motor Oil, FF Group και ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, σήμερα-αύριο.

Στις 12:35 το ελληνικό 10ετές υποχωρούσε ακόμη χαμηλότερα από την τελευταία αναφορά μας, σε μία κίνηση αντιστρόφως ανάλογη με την ισχυροποίηση της αντίδρασης του ΔΤΡ.

Ενδεικτικό το ότι σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης, με αγοραστές ήταν πλέον οι 22 από τις μετοχές του δείκτη, μόλις δύο με πωλητές (Jumbo, Lamda Development) και σταθερή η ΜΕΤΚΑ στα 6,40 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v